設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 有無師兄玩Tuner? 請分享一下~

高級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

比2個玩左Hifi20年既師兄荼毒, 接觸多左Tuner (收音機)
成日話玩2ch hifi無返部靚聲tuner真係唔算complete set...
起初都無理佢地, 但自己偷偷地又research, 再去d賣舊tuner既店鋪逛下
發現tuner除左個樣夠懷舊, 原來可以好好聲, 最緊要係比到tuner獨有既感覺!
夜晚聽又好聲d, 好天聽又清d, 轉天線又唔同聲底 等等 又幾有樂趣咁喎o
搞到又身痕開始想搵部靚既tuner...

後來係2手鋪搵到2部condition好好既, 係Linn Kudos同另一部被譽為tuner名器Audiolab8000T
個老細好好 (定係想毒害我) 借晒2部比我返去試, 揀岩邊部就還返另一部佢,
我話可能試完2部都唔要架喎, 佢都話無問題!  呢d服務態度真係抵讚!!

有個friend同我一齊搬返屋企試, 佢以前擁有過8000T, 包我話正咁話o
我得條爛天線都唯有用住先o
開始試Kudos先, 係小弟家既垃圾器材聽覺得都好好聲, 定位清晰, 人聲甜美, 係我屋企出既聲比我想像中好呢
整體比80分啦~  Naim既遙控可以控制Linn機, 又加方便分o

radio 01.jpg

到試8000T, 一開始覺得差唔多, 頂多平手啦, 心諗住咩名器都唔係話好厲害呢?
個friend就話, 等佢warm up一陣再試, 咁就搞下個DAC, 傾下碟etc
個零鐘後再返轉頭試啦,  哇! 黎料, 無論定位, 密度, 層次, 空氣感, 音場 都比到晒!
聽小品, 大棚野, 人聲都好正~ 有d歌播出黎以為係聽緊CD !
係無遙控扣d分, 都比90分佢啊! 所以audiolab8000T就留左係我屋企啦...

原來tuner係要煲先好聲d既, 又學左d野啦~
下一步要搵條靚既天線~

呢度咁多資歷深既師兄, 不如分享下?
同埋請指點下我去邊到買條靚天線丫!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

入門級....算唔算呢?

高級玩家

回復 2# peter99

邊係入門級呢? Telefunken好野黎喎!

銀級玩家

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

another入門級

高級玩家

another入門級
xover 發表於 2011-3-24 16:02

我覺得ST80W真係好靚   
又話入門級... 殿堂級咋掛

xover兄keep到咁好既?
d聲點架, 分享下丫~

星級玩家

攝影狂

76-FC 藍寶石勲章

有趣的是FM收音機可以DlY,聲音取向自定。
Mac-air/pro+DAC:Redbox+Sony BDPs790+Gryhon Bel Cant pre-amp+TX-SR707+PSAUDIO-200plus+B&W-804s+DlY:REVEL DlY中置+SURROUND:B&W- SCM8+DIY-REVEL+SUBWOOFER : Velodyne DD10吋

銀級玩家

我覺得ST80W真係好靚   
又話入門級... 殿堂級咋掛

xover兄keep到咁好既?
d聲點架, 分享下丫~ ...
Nan7yo 發表於 2011-3-24 04:21 PM

Thanks Ching... This is only a cheap tuner but the receiving power is very high. Sounds very solid . Vocal part sounds like my tube fisher tuner. Low noise level ( compare to my other Sansui tuner). Channel separation is very good too.

銀級玩家

This is a very good FM antenna

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

This is a very good FM antenna
xover 發表於 2011-3-24 19:53

I got one connecting to my Mcintosh MR71 tuner.
CD Transport CEC TL-1x PC Vagra
DIY DSD Decoder USB cable ATLAS
HP54L mini server BandRex Cat6 UTP
DAC Tri-Vista 21 PC Gutwire Powerclef C
Pre-amp ARC

高級玩家

有趣的是FM收音機可以DlY,聲音取向自定。
yeungone 發表於 2011-3-24 18:48

DIY我仲學緊, 未敢亂搞佢住, 遲d要請教各位ching