設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 攪唔清楚咩係 AV BYPASS

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我自己有以下器材
Yamaha 1900 av amp 配Klipsch RF62前置
Marantz ki pearl lite sacd player
audio space 膽機 配CM1
其實如果換左部膽機 我再買Marantz PM- KI Pearl Lite 係咪可以用av bypass 用少一對前置
我想留番對CM1 AV同2CH都用到  係咪可以?  另外咁我係咪可以當後級用 係av amp度?
會唔會咁講換部int. amp 可以用少對前置klipsch 同 AV AMP 間接加左後級?
THANKS 師兄解答

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching speaker分咗家 。。。就唔好返轉頭

高級玩家

回復 2# minimoai

CHING, 咁我如果換左INT. AMP...咁係咪可以又可以用INT. AMP聽歌....但又可以AV BYPASS 部AV AMP又好似加左後級咁呢?
定係兩者只擇其一呢??

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  minimoai

CHING, 咁我如果換左INT. AMP...咁係咪可以又可以用INT. AMP聽歌....但又可以AV BYPASS  ...
junleong 發表於 2011-3-22 23:41

其實我都唔識答你sorry ... 都係留返其他ching答啦

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

AV bypass = use AV amp's pre amp + stereo amp's power amp

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

冇錯, 如果你換左Marantz PM-KI Pearl Lite 係可以只用1對CM1做前置
將1900既front preout 駁去 PM-KI既power amp direct in 就ok
而cm1 就駁落PM-KI . 咁就可以AV BYPASS當PM-KI做後級

評分

參與人數 2威望 +10 收起 理由
Big_McIn + 5 簡而清
fuman0123 + 5 Good

查看全部評分

高級玩家

回復 6# leo25

唔該師兄。。如果係咁既計劃。。我換左部 int. amp..咁我咪可以玩番2ch..再者咪av 個部份又可以多左部後級?? 我係只可以二者其一定係二樣都可以呢?? thanks

專業玩家

回復  leo25

唔該師兄。。如果係咁既計劃。。我換左部 int. amp..咁我咪可以玩番2ch..再者咪av 個部份又 ...
junleong 發表於 2011-3-23 09:11

二樣都可以

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  leo25

唔該師兄。。如果係咁既計劃。。我換左部 int. amp..咁我咪可以玩番2ch..再者咪av 個部份又 ...
junleong 發表於 2011-3-23 09:11

唔駛客氣...分享吓啫
    兩樣都可...你CD機照駁INT AMP, 同你而家用膽機聽歌時冇分別, 只需開INT AMP, 唔駛開AV AMP
    只不過係睇BD時, 就要開哂2部.
    不過記得, 通常開機次序係先開前級(AV AMP), 再開後級(INT AMP). 而熄機就掉轉, 先熄後級, 再熄前級.

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

不過記得, 通常開機次序係先開前級(AV AMP), 再開後級(INT AMP). 而熄機就掉轉, 先熄後級, 再熄前級.
leo25 發表於 23-3-2011 09:37

借個位問問~
如果咁駁,咁大細聲應該點校呢?
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......