設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[家訪討論] [轉載][2011.3.18]家訪反被女友毒的AVlam兄

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

早前收到AVlam兄的邀請希望Anthony可以幫手校下佢新添置嘅Sony HW20投影機,當晚大約八時左右到達AVlam兄嘅屋企。 AVlam兄嘅玩影音嘅環境大約100呎左右,成正方形,呢個環境玩影音算幾好,地下同牆身下一半都用上磚。

先睇睇AVlam兄嘅器材:-

AV AMP:ONKYO     906  PC DDL   viola

INT AMP:LUXMAN   505U PC HARMONIC ?
BDP:PIONEER   05FD PC DDL   Ultimate Silver-Advanced
DVDP:PIONEER   DV-LX50 universal [sacd & cd] PC DDL    Ultimate Silver-Advanced
TV:PANASONIC   PY 800 PC  DDL    MAGIC-SILVE
PROJECTOR:     SONY  HW20 + GRANDVIEW 90"  HDMI:SAEC 810 [10M] + [古河 FP-314Ag-II]
MAGIC TV:    MTV 3000
SPEAKER:  QUAD
F:  22L2  cable DDL   Silver-Reference
C:QUAD  CL2  cable  DDL   Reference I Silver
S:QUAD  9L2  cable 飛鷹?
SW:VELODYNE   SPL800I  PC & SWcable  DDL
拖板:SINE 30A   oyaide tunami
HDMI:VDH ultimate   [for TV & BDP]
HDMI:TTL 1.3b  [for DVDP]

講起投影機,AVlam兄表示話說初時搬嚟現址時AVlam同女友一同揀電視機,正在盤算到底買42吋定46吋好,當時女友向一直用開CRT嘅AVlam兄話42吋乜都夠啦,咁就購入咗部PANASONIC  PY 800 Plasma電視。相信各位都大約做到之後嘅故事,女友睇咗一個月後就向AVlam表示"係喎,42吋又真係好似細咗少少。"當然啦,因為AVlam兄觀看距離大約為十呎,十呎睇42吋睇電視應該問題不大,但用作睇戲,震撼力好似差少少。但部電視買咗一個月咋喎,點算呢? AVlam兄計一計,如果買部好啲嘅46吋或50吋嘅電視動不動都成萬多兩萬,而就算trade-in部42吋,一來一回都唔見一萬。

同女友商量過後,一筆做一筆休,不重直上投影。呢個係一個明智嘅決定,因為現時嘅投影機已經比以前三槍年代親民得多,入門價錢由低階DLP萬多元至3LCD/DiLA等兩萬多都有,加埋隻幕都係同買部50吋大電視差唔多,但就可以享受到真正嘅大畫面,屋企夠大嘅投300吋都得,加上由幕反射出嚟嘅電影感係電視機難比,所以Anthony覺得愛睇Blu-ray,買部投影機睇比買部貴價電視機更化算。

而決定置入投影機後,AVlam心目有Sanyo嘅Z4000同Sony嘅HW20,AB比較過後女友被Sony嘅鮮艷色彩所及引。當時AVlam心中盤算,Z4000平啲喎,扣埋啲優惠後部Z4000都係萬六七埋單,但Sony HW20要成二萬多。但女友鍾意唔緊要啦,唯有同鋪頭講吓價啦。結果AVlam話真係講到牙血都出埋,卒之可以平少少買到隻Grandview 90"電幕。

雖然機價係貴咗,但到裝好機後投出嘅畫面真係令AVlam覺得無買錯機。唔講唔知,原來部投影機係由AVlam兄自己一手一腳裝上去,睇睇手工同投出嚟嘅畫面真係裝得好好。

雖然Anthony今次任務係調校部W20,但可以做嘅唔多,唔係話部機唔好,反而係部HW20出廠嘅預設設定同HD709嘅標準十分接近。喺"影院"模式中用隻AVS HD709校機碟校咗basic setting,之後Anthony用Spyder3TV同ColorHCFR校灰階,當喺色温中選用"用戶3"後,喺ColorHCFR顯示出80%IRE嘅數據已經十分接近D65嘅個標準,只要喺RGB Gain中加+-1-2已經校到D65,而用20%IRE校低光時亦一樣,預設數值十分接近D65,所以兩三下已經校完。

評分

參與人數 7威望 +58 收起 理由
minimoai + 8
leo25 + 5
itoy2008 + 10 好正,唔好睇少另一半:)
koo9726 + 5
rinko + 10
鐵心心 + 10
fuman0123 + 10 正……!

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

而色域方面,由於AVlam兄希望保留Sony獨特嘅鮮艷色彩 ,怕如果將色域收窄到HD709呢個標準會失去色彩,所以著Anthony唔須要校RCP,最後得出以下數值:-

可以睇到除咗RGB都到達6500K外,Gamma值亦多數保持喺2.2呢個水平,呢次係Anthony得一次接觸到Sony投影機可以達到Gamma值2.2呢個水平。

而校完機後試咗兩段Avatar,出嚟嘅效果真係好好,畫面好靚,色彩亦十分鮮艷。

聲音方面,AVlam表示用完Onkyo嘅Auto Set-up後發覺Onkyo將每個聲道嘅輸出電平都調到好低,所以佢自己就自己再加大返後,再將中置加大2dB令人聲音效更出。的確當晚感覺中置人聲非常響亮,而Crossover方面AVlam兄表示因為希望統一Crossover,所以就以中置嘅spec做標準,將前中後嘅Crossover set到90hz,Anthony有所疑問,中置後置跟spec set 90做crossover唔係問題,如果將連帶一對由Luxman 505U嘅前置都set 90hz的話就好似有點浪費咗部咁好力嘅505U同一對座地喇叭。AVlam兄解釋道因為環境問題,試過將前置嘅corssover調低,但就出現有少少bloming問題,經反覆測試後,最後覺得90hz嘅效果會比較好。

喺呢個時候外賣Pizza啱啱送到,同AVlam兄一路享用晚餐一路交流影音心得,好快又到十點幾,今次未能坐定定咁試吓AVlam嘅部LUXMAN 505U嘅威力實在有點可惜。

最後多謝AVlam兄嘅邀請,期待下一次嘅兩聲道家訪。

-全文完-

PS: 上一次家訪報告寫得太趕,到最後竟然漏咗多謝10buck360兄嘅邀請同請食晚飯,而10buck360兄甚至堅持到幫Anthony畀的士錢添,Anthony竟然漏咗多謝佢真係抵打。

轉自: http://chhanthony.blogspot.com/2011/03/2011318avlam.html

評分

參與人數 7威望 +40 收起 理由
阿正 + 8
sing1357 + 5
245141525 + 10
rlwk2009 + 5
tangcoma + 2
fuman0123 + 5 正!
adamkong + 5

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

最衰我公司要等落貨……唔係都扑到黎,錯過咗
希望下次AVlam兄可俾小弟黎感受下啦

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝anthony師兄無私既分享………勞苦功高

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

[轉載][2011.3.18]家訪反被女友毒的AVlam兄

我都好想知部LUXMAN 505U聲音喺掂!THX !

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝Anthony兄分享

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

=0=
小事而已

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

what's your opinion on the performance of grandview screen?
air con behind projector screen? how to resolve this problem then...
got another air con in the dining room perhaps?

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

what's your opinion on the performance of grandview screen?
air con behind projector screen? how to  ...
lemonstar 發表於 2011-3-21 01:00

The problem of the air conditioner x 2.

Is there another one in the room?
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

1萬

白鑽玩家

air con behind projector screen? how to  ...
lemonstar 發表於 2011-3-21 01:00

The problem of the air conditioner x 2.

Is there another one in the room?
Big_McIn 發表於 2011-3-21 07:07

Grandview 隻幕配上HW20真係幾靚,而冷氣問題要問吓屋主