設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[汽車] 出二手水貨車要俾文件費???

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟第一次買車, 睇中架日本二手水貨車, 香港未登記.
試車, 俾訂, 到汽車買賣合約都冇提過要俾文件費 (唔包括首次登記, 牌費, 話係日本進口文件手續等等)
車我就未拎, 但我覺得俾人屈, 夠竟有冇呢樣野?

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

比左幾錢訂?會唔會訂已經包埋文件費?

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# zz9999

我覺得有d問題~好幾年前我買水貨車冇d咁既野
     補充小小,我前後買過兩部水貨車,都未比過文件費
     日本進口文件手續正路車行比嫁嗎,唔關買家事
     再講,你要搞清楚係簽約前同你講定係簽約後佢先同你講

如未比大訂就多問幾個朋友
     小心為上~

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  zz9999
    我覺得有d問題~好幾年前我買水貨車冇d咁既野
     補充小小,我前後買過兩部水貨車, ...
mingming28 發表於 2011-3-17 23:47

由試車, 俾訂金, 簽約都冇提過, 合約亦冇寫明.
不過都叫 settle 左, 一人一半, 算喇.

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 4# zz9999

無端端使多左錢,登你唔低

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

由試車, 俾訂金, 簽約都冇提過, 合約亦冇寫明.
不過都叫 settle 左, 一人一半, 算喇. ...
zz9999 發表於 2011-3-19 01:55

文件費請問大約幾錢?係咪凡水貨車都要比呢筆費用?又係咪d車行見好景就將呢d費用轉介比買家呢?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

文件費請問大約幾錢?係咪凡水貨車都要比呢筆費用?又係咪d車行見好景就將呢d費用轉介比買家呢? ...
lkljason 發表於 2011-3-20 02:36

我睇返張單, 係一間入口O既車行出O既, 只標明 "文件費", $6K, 冇明細項目.
我問過朋友, 應該係過戶費 1K, 另外入口要做D檢查, 包括廢氣O既費用, 好似話都要2-3K, 但多數都計埋入車價到, 除非講明.
因為我架車香港未登記過, 俾首次登記都要成2萬(車行包), 我估我落訂後車行計過數冇乜肉食咪拆條數出黎

星級玩家

我睇返張單, 係一間入口O既車行出O既, 只標明 "文件費", $6K, 冇明細項目.
我問過朋友, 應該係過戶費 1K, ...
zz9999 發表於 2011-3-20 02:47

理應買家只須比過戶費用,其他雜費係由車行支付的,上架驗單另計。

2萬

三潮玩家

J J

我問過朋友, 應該係過戶費 1K, ...
zz9999 發表於 2011-3-20 02:47

講真你情我願比都還好d,學你話齋落埋車價就好地地,正路應該扑鎚比訂前講清楚晒,事後先至話要附加費用真係唔多妥當!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我上次買車都要, 係幾多野攪既, 不過就已經計埋入車價度!!
係呢, 買左邊架呀????
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.