設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 剛入手之Philips BDP 9600 (加補品後之用後感-update27/03 p.10#95)

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

相未影...太夜,後補最初諗住93同9600二揀一,但我對9600隻大環牛情有獨中,加上又咁啱有ching平少少讓比我,所以就一拍即合
暫時部机既狀況係電源線未換,未配RCA線,齋插一條QED SIGNATURE HDMI駁落部Onkyo 608然後用多一條同款嘅HDMI出PLASMA. 經畫面setting小小微調後,對比之前用緊果部同廠BDP7200...聲同畫簡直係大躍進在小弟 睇番Step Up 3用木眼木耳感受過後,覺得畫面乾淨左好多,d野睇落好鮮艷同立體左,而聲方面由於現在夜深唔開得大聲但都聽得出有好大改善!!比舞時d音樂聲細節同人聲出左,低音尤其明顯地增強(同之前買左9500嘅ching描述一樣).

跟住係咁依放隻Kelly Sweet we are one 試播第一首歌,嘩!同之前比簡直係兩個世界之前聽cd係無低音,人聲細聲....感覺好似d聲困左係音箱入面唔出,開埋pure audio就更加平平無奇....(就好似乜都俾唔到你嘅感覺咁)但宜家用9600播cd總算聽得下人,低中高音番晒黎,把女聲又出番黎

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
mrsvvti + 1 我很贊同
chhanthony + 2

查看全部評分

TV PAN P50V20H
Amp Onkyo NR5009
BDP Oppo 95
F.Spk MA RX8>SFH PX x2
C.Spk MA RXLCR>SFH PX x2
S.Spk Mirage Nano Prestige
Sub Sunfire HRS10

高級玩家

然後開埋pure audio就終於感受到d聲更加乾淨而唔係令d聲減弱.攪到我聽曰想衝出旺角買條11001嘅RCA黎聽CD然後再揾多條PC俾部机補下!!!
另外想再買多20尺SFH PX speaker線同原本d線夾埋行double run俾前中置用....我發覺我呢排呃得老婆太多喇...成日話d電源線,speaker cable,HDMI線幾十蚊條,呢部机係買Plasma送嘅.....真係好想去教堂懺悔

滿足過後就試埋其他功能:
內置wifi接通,好方便企理
再駁通Net TV: 國家揀左英國, 有live concert睇, 試播Lady Gaga Poker Face (live), 無乜buffer好窒,唔知係咪外國網關係...
試埋播放notebook 入面嘅file: 要關左NOD個firewall先可以打通經絡,暫時試左聽mp3同睇到中文歌名
試播usb內files: 暫時試左隻2.5”buffalo 320g hard disk.....試左幾次都係認唔到ga, 讀卡器插mirco sd讀到,讀高mb數相片夠怏又靚!!!同一個file我部v20 TV就會load得好慢...

最後有一d野重想補充:
播左一個鐘blu Ray disc後個3mm鋁殼會有一定嘅熱力發出...
之前部机有d大陸藍光碟係只播到menu第一頁而內容係完全play唔到,初初重以為d碟燒得唔好重想攞番去換,今日拎番出黎試下睇唔睇得,結果係all pass!!! 讀碟能力真強!!!!!

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
mrsvvti + 1 原創內容
chhanthony + 2

查看全部評分

BDP Oppo 95

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜晒!幾錢邊度入手丫?

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

然後開埋pure audio就終於感受到d聲更加乾淨而唔係令d聲減弱.攪到我聽曰想衝出旺角買條11001嘅RCA黎聽CD然 ...
wifier 發表於 2011-3-11 04:01

咁9600讀碟功能好過9500。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

高級玩家

恭喜晒!幾錢邊度入手丫?
justin.lau 發表於 2011-3-11 05:01

係有位ching平左幾舊水讓俾我ga
BDP Oppo 95

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Thanks for your sharing......I also have interesting on 9600

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問是否DVD all code?

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 2# wifier
好毒好毒好毒的報告
飛仔的機讀碟真係no. 1
AV System                                 
AMP : 馬仔SR5005 (PE Lab AS)     
Blu-ray : Philip 9600 (PE Lab ST)   
Spk : Monitor Audio BR2, Sine蕉插
Sur Spk, SWB : JBL
CAS+DAC:Synology +Piooner+CA spe

鉑金玩家

What is different between 9500 and 9600, expect 3D?

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

This is my next target .