設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 1080/24P

[討論] 愛麗絲驚魂記:瘋狂再臨

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

又一雷作~唔加分了....
@肥狗仔@ 發表於 2011-6-14 20:13

咩事呀!
我又無話要加分先放圖...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咩事呀!
我又無話要加分先放圖...
DVD迷 發表於 2011-6-14 20:41

我都冇話你放圖我先加分~不過哩隻的確係雷作~

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都冇話你放圖我先加分~不過哩隻的確係雷作~
@肥狗仔@ 發表於 2011-6-14 21:03

你話垃圾就唔加分無問題,但衣嫁你都職講"雷作"啦,仲唔加分....叫咩鬼雷作呢?
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

你話垃圾就唔加分無問題,但衣嫁你都職講"雷作"啦,仲唔加分....叫咩鬼雷作呢? ...
DVD迷 發表於 2011-6-14 21:06

垃圾講唔出口哦~雷作比較好聽d~

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

垃圾講唔出口哦~雷作比較好聽d~
@肥狗仔@ 發表於 2011-6-14 21:13

我衣嫁明啦,原來你係話呢隻係一隻垃圾遊戲....

黃金玩家

我衣嫁明啦,原來你係話呢隻係一隻垃圾遊戲....   ...
DVD迷 發表於 2011-6-14 21:20

冇話垃唔垃圾嘅,雖然有d人話咩game垃圾,不過實情真正垃圾只係極少數,玩嘅人都好少,大部份被稱垃圾嘅都只不過係佢地唔多岩玩或者同預期差好遠,後者被稱雷作,但無論係垃圾定雷作嘅待遇通常都係差不多,所以係我角度兩者唔會有太大分別,語彙問題就自己鍾意啦。既然迷兄唔係放相吸分的人,咁亦無謂再花時間去猜度我係話雷作定垃圾了。話雖近年好多人鍾意用雷黎形容哩d遊戲,其實大家心入面都知咩事。今次哩隻Alice評分普遍係6.7分左右,夠資格做雷作。不過分數都唔代表一切的,如果用分數去定位無雙的話,大部份都雷了,照樣有人買,同樣道理,部份分數悲劇的遊戲亦會有被捧為神作的情況,特別係喜歡《God Hand》或《Mirror's Edge》的朋友都會認同我講的說話吧。至於我講話唔加分,純粹都係個人喜好吧,同哩隻係雷作的確有關連,但若果佢嘅分數唔係咁低的話,我就唔會專登打出黎。你見我如龍果度都冇加分吧。你知啦,突然有條友走出黎就咁打「唔加分了」好似好咩咁....

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

冇話垃唔垃圾嘅,雖然有d人話咩game垃圾,不過實情真正垃圾只係極少數,玩嘅人都好少,大部份被稱垃 ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-6-14 22:06

我就玩咗一半,我個人就覺得好好玩,愛麗絲加黑色氣氛幾出色,d動作又簡單,又易上手,背景氣氛不錯,玩這個遊戲好似上咁[地獄]一遊,有d似旦丁的影子,我就唔覺得呢隻雷作,因為你都職講,好玩及不好玩,都係又一個人去評論及評分的,你睇得雜誌太多了,唔好再信晒雜誌的評分,因為一切都係又你自己襯切去試過先得到真真正正的答案!

不過咁,如果你真買咗...唔好玩唔好打我呀!

黃金玩家

我就玩咗一半,我個人就覺得好好玩,愛麗絲加黑色氣氛幾出色,d動作又簡單,又易上手,背景氣氛不錯,玩這 ...
DVD迷 發表於 2011-6-14 23:08

不,你唔理解我意思。你明白的話就知我所講的雷作係冇褒貶之分,雷作只係近年業界嘅一種現像。雷作由評分所至,而所謂評分又由編輯嘅主觀感而發出的。但評分並唔準確,特別係當哩d遊戲唔多岩佢地玩或者同預期差好遠嘅時候。所以我意思係某d神作亦都有可能會評為雷作,雖然一款遊戲成功與否靠的還有宣傳什麼的,但只要佢的分數係低的話,咁通常不會被人接受,這導致有好多好的獨立工作室或者遊戲都續作無望。今次Alice的分數足夠雷了,但我冇玩過,唔肯定係咪咁差,如果真係差的話就冇野講,如果係好的話就正中我的意思 — 可惜。不過呢,雖然Alice可能係款好作品,但我唔會買。而我唔買的原因同迷兄咩game都買嘅原因差唔多。如果我真的睇game評做人的話,咁我就唔會買果d咩《Mirror's Edge》﹑《Splatterhouse》啦。唔好見我耐唔耐整個綜合評分出黎,果d所謂高分遊戲特別係R星嘅我通常都唔會買。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

不,你唔理解我意思。你明白的話就知我所講的雷作係冇褒貶之分,雷作只係近年業界嘅一種現像。雷作 ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-6-14 23:59

我完全明了,請放心吧,可能之前大家講得唔多清楚,又話姐我睇留咗,所以心急答錯都唔出奇的...
    ok,明白了,肥狗哥,唔好為小事搞壞我們兩個友誼,好嗎?

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

原來愛麗絲生命線得返一格時,可以變惡魔,不過她變惡魔時,全面部灰白咗,眼和口都流晒血出來,真幾恐怖的,魔力也變強咗....正好玩!