設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] GDC2011(P.3 薩爾達傳說 - 時之笛3D確認加入「里時之笛」版本)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

除左時之笛之外我都好期待隻星戰火狐~不過真係諷刺~我地竟然只係為左一兩隻重製遊戲先有入一部新機 ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-3-3 23:36

star fox 當年至愛遊戲之一!

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

唔會吧~有咩PS1遊戲咁值得去重溫?
@肥狗仔@ 發表於 2011-3-4 10:10

俺之料理...
主要係搵唔到正版,但我條女中意玩哩d game....XD

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇完果幾張加強版UE3嘅截圖~我有預感DOOM4嘅畫面可以與之匹敵~既然DOOM4聲稱係RAGE嘅3倍~但現時又有幾多個 ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-3-4 11:14

財爺派$,應該係升級時機......^^

Samaritan demo睇圖好似好驚人,可惜圖片睇唔到MSAA ON/OFF差距,但就咁睇已經好吸引....

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

俺之料理...
主要係搵唔到正版,但我條女中意玩哩d game....XD
marcolau 發表於 2011-3-4 14:35

煮飯仔遊戲?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

財爺派$,應該係升級時機......^^

Samaritan demo睇圖好似好驚人,可惜圖片睇唔到MSAA ON/OFF差距,但就 ...
marcolau 發表於 2011-3-4 14:41

MSAA ON左後感覺sharp左少少~

黃金玩家

star fox 當年至愛遊戲之一!
阿定 發表於 2011-3-4 14:07

估唔到都有咁多人鍾意火狐~

銀級玩家

煮飯仔遊戲?
@肥狗仔@ 發表於 2011-3-4 14:54

係....

MSAA ON左後感覺sharp左少少~
@肥狗仔@ 發表於 2011-3-4 14:55

睇到,只係圖片始終開唔到1080,D邊位睇唔清...

CryEngine 3條片嘅物理做得好好,UE3要學吓喇....

銀級玩家

估唔到都有咁多人鍾意火狐~
@肥狗仔@ 發表於 2011-3-4 14:56

我諗中意火狐真係識貨之人.....

黃金玩家

係....

睇到,只係圖片始終開唔到1080,D邊位睇唔清...

CryEngine 3條片嘅物理做得好好,UE3要學吓喇 ...
marcolau 發表於 2011-3-4 15:04

果個即時光照技術的確唔錯~但相比起畫面我更在意遊戲入面有冇得用果架車 ~不過今時今日嘅UE3對於業界只係令一D低技術嘅工作室都可以進行效率較高嘅開發~整出有返咁上下畫面嘅遊戲~最令嘅UE3遊戲都係EPIC~而呢d遊戲除左全色光影同水面物理外我唔覺得UE3係近幾年間有咩太大進步~不過唔好話~近年次世代遊戲嘅遊戲性同畫面多數都唔成正比~畫面令果d遊戲又唔太好玩~畫面差果d反而跑左幾隻出黎~而戰爭機器已經算係小數叫做畫面又令又好玩嘅一類~頭先睇完CE3條片心唸VANQUISH如果可以遲出兩三年我唸肯定成為經典~真係可惜~

黃金玩家

被ACTIVISION過份誇獎(最好嘅獨立工作室 )嘅HALO工作室BUNGIE自從與ACTIVISION合作後~其新作一直成迷~但自去年嘅GDC上~HALO嘅編劇Joe Staten間接透露左少少關於BUNGIE嘅下一款作品類型後(Joe同時認為HALO故事並不好~而HALO2本來有個更好嘅結局等)~BUNGIE嘅新作好快就鎖定左係一款MMO~而就係上個星期~一封關於被炒嘅BUNGIE員工事件嘅匿名e-mail中亦同樣透露BUNGIE嘅下一款作係一款第一身科幻射擊MMO~

到左今次嘅GDC~BUNGIE嘅網絡技術總監David Aldridge就回應有關事件並首次表示BUNGIE嘅下一款作品的確係一款大型多人動作遊戲~雖然David冇再更進一步透露遊戲詳情~不過就反駁上星期匿名e-mail指遊戲係一款本質上同魔獸世界無異嘅MMO~認為消息係錯誤~

*無論BUNGIE下一款作品係MMO定只不過係一款全平台嘅遊戲都好~有一點可以確認嘅係自BUNGIE同ACTIVISION簽下十年約後~BUNGIE嘅本質唔多唔少都應該會有所改變~其實一早已經有消息指BUNGIE一直受到ACTIVISION嘅不公平對待~當中原因係因為ACTIVISION太過重視COD系列~從近年ACTIVISION對該系列嘅投資(包括組織新工作室)可以證明~因此難免會相對忽視BUNGIE~而上星期嘅匿名e-mail係透露BUNJIE嘅下一部作品同時~亦指出30名前BUNGIE員工被炒原因~表示呢D製作人被炒表面上係因為「唔做得野」~實際上就係ACTIVISION就成本嘅問題同遊戲嘅情況而炒人~儘管呢D員工都唔係full-time員工~~事件反映出ACTIVISION嘅賺錢野心已經完完全全影響到工作室嘅開發進度及方向~其實如果BUNGIE要做一款PC嘅MMO一d都唔奇~因為自ACTIVISION同暴雪合併後雖然COD大賣但好多時暴雪都要對ACTIVISION嘅遊戲開發而貼錢~面對住魔獸呢一款成功嘅MMO~ACTIVISION亦都意識到全公司單靠一隻COD係冇咩作為(ACTIVISION早前經常被指係最冇用嘅發行商)~所以亦都打算推出一款MMO~不過~如果仲記得先前嘅Infinity Ward事件同ACTIVISION嘅其他問題(與開發商的不快合作~解散結他英雄等)~我地就會有理由擔心今次ACTIVISION同BUNGIE嘅合作成果....