設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Xbox 360 slim or PS3 slim

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想買部遊戲機 (xBOX360 slim or PS3 slim), 除了打機外, 想當media center 用及想將現有的dvd碟儲存,或重播MP3 & AVI 等..電腦file, 要有WiFi及可以無線接收files, 上綱, Bluray重播不是主要考慮因素, 那部較適合?
Check this out

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

你鍾意玩咩game???會mutiplayer 100% xbox.我有幾個frd 都有晒xbox/ps3/wii...
但都話xbox D game 好玩D

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

基本上兩部機都具備Ching所要求嘅播放功能~但PS3嘅多媒體功能比較強~要睇Ching重打機定睇片聽歌多d~如果後者多d或者50/50的話就PS3~如果打機多~咁要睇你鍾意玩咩game~如果你有PS3/360嘅獨佔遊戲睇得上眼~呢個係個考慮因素~如果鍾意玩槍game的話360個手制比較優勝~二黎網絡比較好~如果冇指明想玩咩game的話亦都建議買360~因為好多game都會比PS3平d~

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

基本上兩部機都做到閣下要求, 但若鍾意網上對戰的話, 唔駛諗就一定係xbox, 個infrastructure 係 PS3 俾唔到嘅~

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我覺得xbox 計埋每年成3百幾嘅live錢
隨時貴過PS3
以1隻game PS3貴 $30 黎計
每年要打10隻online game 先番本
如果剩係玩大作, 或者唔online, 應該買PS3

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝指教!
我買機用黎做 media center/multi-player, 日後睇影片, 聽歌MP3 ~ 60%,   打機 ~ 40%
無指定game 要玩, 或不會買太多 game, 最多不過10隻, 多數係玩大作, winning eleven, 賽車, 三國無雙..., 基本上, 對兩部機無特別偏好!

除了以上的建議, 買機主要考慮:
1. 那一部機會較少病痛,易壞?
2. 保飬, 維修少麻煩及平?
3. Xbox / PS3 用外置 hard disk 有無上限, 最大幾 GB? 如買 xbox, 4GB 是否不夠用?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

既然係60%睇片~咁就可以考慮PS3~播片聽歌比360好~打機問題不大~

至於果3個考慮問題
1. 其實並冇一定嘅數字~都係睇彩數~
2. 360個保修服務比較好~
3. PS3可以「PC式」咁換更大嘅HDD~360就要買專用HDD~容量有限~4GB版360如果要聽歌睇片肯定唔夠~

*所以都係建議買PS3~

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

media center,ps3會比較好.....
ps3 當用ps3 Media Server連按電腦後就可以播放任何格式movie,如mkv, rmvb(不過而加更新左就唔知得唔得,好耐冇用),x360只支持有限格式。所以冇必要理個hdd有幾大。
唔知你上網嘅意思係咩,不過x360只係上網打機,p3就可以有限地睇埋網頁。

最後唔好諗得咁美好,遊戲機始終係遊戲機,有一定限制,要玩影音都係買部player好d...

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 8# marcolau

因為而家想買部media player暫時頂住用作過道機, 本身會~40%打機 , 遲少少會買部bluray player.........
現時市場買到的PS3是否已經將firmware update, 所以mkv, rmvb play唔到? 其中考慮買PS3因為想將現有DVD 轉為digital format, 這是否可行? 及怎麼辦?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  marcolau

因為而家想買部media player暫時頂住用作過道機, 本身會~40%打機 , 遲少少會買部bluray p ...
Yipsum 發表於 2011-3-5 12:54

如果主要唔係打機,都係P3啦,

有段時間我用p3做media player,都ok好用,
只係播1080p+字幕時有時會唔流暢,主要因為佢食個資源好大,哩方面就要睇你部pc有幾勁。
而加已經冇用了,所以冇留意佢更新成點,
上網search 吓「ps3 Media Server」嘅資料。

P3每次更新都唔會為Media著想,總之有得你玩就算喇,始終Media只係配菜,就算佢日後唔支援你都吹佢唔漲....

DVD轉mp4 比較好,因為p3可以支援AVC格式,當然AVI果D都得,始終時代唔同,新壓縮技術一定比舊式好。
好似P3播MP4唔可以外掛字幕,AVI就得....(好似係)
但講到轉影片係一件好煩嘅事,又要執聲執字幕,當然網上可以搵到D一次過轉晒嘅軟件,但效果唔係咁理想(個人認為),所以要搵隻岩自己嘅軟件唔係易。

我自己轉都係玩MKV,執聲執字幕都係分開唔同軟件,煩係煩D,不過保正聲畫都係自己預期。可惜P3唔能夠直接PLAY MKV....