設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] CAS是否始終不及CD轉盤

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想各位師兄指點下
在DAC輸出和Amp同等條件的比較下,
播wav或flac跟播CD的分別

其實將CD轉成wav或flac果下,是否已有失真?
齋轉盤萬元級或十萬元級都有
是否意味著個盤靚唔靚,讀出來的訊息也不一樣? (先唔講SACD)
咁講法應該電腦CD ROM Rip出來, 跟靚轉盤直接播出來的會差很遠?

當然,如果是網上買直接從母帶錄的歌, 應該沒有這個問題,96/24或192/24甚至會比CD好.

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
其實每一隻CD一經壓縮就已經D聲冇未經壓縮的好.就算有192/24都唔夠原裝的靚聲.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實每一隻CD一經壓縮就已經D聲冇未經壓縮的好.就算有192/24都唔夠原裝的靚聲. ...
rinko 發表於 2011-3-2 10:38

師兄的意思係咪都係黑膠最好

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
我既意思係你將CD轉擋.MP3 wav 等等格式都會冇咁好聲.黑膠我就覺得比較CD好聲.CD出黎D效果比較硬冇黑膠咁有但性.

鉑金玩家

我既意思係你將CD轉擋.MP3 wav 等等格式都會冇咁好聲.黑膠我就覺得比較CD好聲.CD出黎D效果比較硬冇黑膠咁有 ...
rinko 發表於 2011-3-2 10:48

其實wav不是無壓縮的嗎

星級玩家

QQ
一經電腦程式所轉出黎的都已經壓縮了!好似MP3由64位元至到320位元.這些已經壓縮了!所以一定冇CD原裝咁好聲.

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

CAS是否始終不及CD轉盤

據我所知,CD用wav格式,如果直接用裡面wav喺其它地方播放,理論上係同CD一樣。
Flac係一種免費嘅無損音樂壓縮規格,情況就同電腦用嘅zip一樣,理論上播Flac會同CD一樣。
我諗最重要係從CD轉出到其它媒體時有無數據錯誤同播放器質素,好似DAC級數咁啦。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

高級玩家

wav已經係無壓縮格式(無損),唔同mp3,
另外電腦轉出黎都要睇你點樣轉,絕對唔係一經電腦就壓縮咗,
如果只同無用特殊技術(lpcd,aqcd等)既cd比,
24/96或以上既無損數碼檔案一定好聲過普通16/44.1既cd

進階玩家

這是一個好難解答的問題,其實CD本身都係0101,但要完美讀出來係好難,百多元一部燒碟機同幾萬一部有咩分別我又答你唔到,弟二,玩開都知道讀取聲音唔可以有咁多干擾同震,咁電腦本身以經係大干擾又震又係一個問題.
所以CD或電腦檔我覺得出的效果可以完全一樣,但點樣把CD 0101的DATA完美咁取出來就係一大學問,一就係唱片公司把母帶轉電腦檔給人下載(最完美),二就係買部可以把CD機轉電腦檔的機(好似NAIM有,但上年睇雜誌成50000元一部)
Int-Amp:V8i (PS audio Xstatement) (AQ RCA)
CDP : CA 840C (NBS OMEGA 3 RCA) (NBS OMEGA 4 PC)
Spk : MA RS6 (NBS OMEGA 3 + QED GSS)

高級玩家

這是一個好多人問的問題..

小弟,現有的DAC (D100) 因不少DAC上DSP唔同
USB 同其他input (Tsolink,同軸,AES)是用不同的DSP 解碼
放CD 是比放 FLAC 較好聲..(較比飽滿及有力)

小弟,只用一台舊的P4而已...
用Cplay播WAV有時會停一停(疾下疾下)...
有點不明,聽 WAV 比 FLAC 好聲...