設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] DIY 擴大影音櫃一問

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟家中個影音櫃頂層因深度有限 (大約只有320mm), 所以很多牌子的 AV Amp 都不能穩固地放下來. 而現時只是用 Onkyo 508.

影音櫃全貌

影音櫃全貌

因深度不夠, 難放 AV Amp

因深度不夠, 難放 AV Amp

但上得 76多, 總是想換高一點檔次的 AV Amp. 現小弟打算買一塊黑痳石 (大約為 450mm長 x 410mm 闊) 放在影音櫃頂層來"薦"住AV Amp 底. 另外再加一對 stand 分左右來承托住黑痳石"突"出來的部份.

現想請問師兄, 那兒可以買一些可以調較的腳架買呢 ? 另外, 又可以用甚麼方法來 fix 對腳架在黑痳石下面呢 ?

thanks !

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

換過個新架啦  

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# za+gp
za+gp Ching ,
黑麻石 深度 只係 比 櫃頂 深度 多出 90mm ,
照計應該唔使再加 stand 噃 !
相信 AV AMP 都係 " 後重/前輕 " , 應該唔會有問題 .

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Dail 新皇太子, 師兄識貨喎

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

akira11092 發表於 2011-2-23 17:47

Dail 新皇太子??

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 3# KUNGKUNG

thanks kungkung 兄, 如果唔加腳架都夠力, 咁小弟可以加快換 amp 進度.  其實小弟想換 Y記2067, P記 73 or 馬仔 7005.  唔知道係未馬仔會最夾 Dali 喇叭聲底呢 ? 之但係, 小弟其實以前一直用開 Y記 amp, 自轉會 onkyo 後, 一直對 Y記仍念念不忘.  唔知道, Y記 amp 夾 dali 喇叭 得唔得呢 ?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 5# KING

Dail 新皇太子 = mentor Menuet

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 6# za+gp

za+gp Ching , 唔使客氣 , 幫唔到咩野手 ! 不過 小弟 有 D " 低見 " : -
* 麻石 唔好用 " 黑色 " , 揀返 D " 白色 " 既 " 雲石/麻石 "
* 麻石 唔好 介 甘細塊 , 直頭 做到 跟 櫃面 既 闊度 一樣 (應該有 1.2米)
* 甘出黎個 " 視覺 " 效果 就會好好多 , 唔使好似 一忽忽 甘
參考吓啦 !

銀級玩家

回復 7# za+gp

za+gp Ching ,
仲有 , 麻石底會好 " 粗糙 " , 放係 櫃面 會整 " 花 " 個櫃 ,
記得要買d 大塊既 " 厚身絨布 " 痴係 麻石 底部 .

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

akira11092 發表於 2011-2-23 17:47

但師兄呢SET 好似係 Lektor 6 + Lektor LCR 之喎!