設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

Audyssey MultEQ 音場調整須知 (轉載)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 里奧 於 2008-6-26 16:52 發表
我有用腳架 , 不過係一開始就犯左好多男人會犯既錯 , 就係響間房行黎行去+開左冷氣 ~ XDDDDDDD

我依家一 START左直頭坐定連郁都唔敢郁, 差D連透氣都唔敢呢!!!!;P
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

我試左3次 , 都仲係subwoofer距離太遠 (機check 有4-5m , 但實際只有1.5m) ,,,,, 唉 ~
仲有個 level calibration 負數得好緊要 , 我要扭到 -8 or -9 先聽到 (如果我set番0 , 基本上去到 -17 / -20已夠大聲)

原帖由 小瑟 於 2008-6-27 08:56 發表

我依家一 START左直頭坐定連郁都唔敢郁, 差D連透氣都唔敢呢!!!!;P

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

你個情況係我部 Denon 都一樣,我最終在 Channel Level 提升番。

係 Audyessey Auto Set up 完,我全組喇叭都自行調升左!
兩個前組同一組同比例提升,中置、低音各自提升,四隻後置又同一組同比例提升,所以現在問題解決左!

其實基礎知識及理論為參考大數據,最主要自己按喜好及實際環境處理就可以!

Reference:
7.重低音距離:在許多主動式重低音喇叭無法取消低通濾波(low-pass filtering),也就是說影音前級的低頻管理系統濾波器位階會在重低音喇叭濾波之上。
  擴大機內建的低通濾波會對進來信號產生延遲信號、這個延遲信號在 MultEQ 以 acoustical delay 顯示。
  這就是為什麼有時候測量出來的重低音距離比實際位置要遠,這個偵測到的設定不要改變,因為要將衛星喇叭與重低音音場混合設計便是依據這個數據。

11.為什麼我的所有聲道 TRIM 值都很低?
  Audyssey 試圖讓所有喇叭在你的擴大機相對音量值調在 0 時、你聽到是參考播放音量值 reference playback level (也就是說你的喇叭此時音壓 105db,重低音音壓115db)
  但是因為各廠喇叭效率不同,這些音壓強度會因為喇叭廠牌、房間音響效應、等等因素而改變。如果你不在乎 0 是參考播放音壓或者是你用絕對音量讀數、
  那你可以把所有聲道值等量提高到接近 0 如果你喜歡地話。
  然而因為 ONKYO 705 的最大音量值是決定於你所設定的 maximum channel trim,如果你設定 highest channel trim +2、那最大音量會從相對音量 +18 減到 +16。
  因此你不會因此從擴大機得到額外輸出音量!很多人可能注意到 Audyssey 設定 TRIM 值低約 2-3dB 來達到 reference level at 0。
  你可用 SPL meter 再測一次調整各聲道道音壓值到 75db。

原帖由 里奧 於 2008-6-29 02:14 發表
我試左3次 , 都仲係subwoofer距離太遠 (機check 有4-5m , 但實際只有1.5m) ,,,,, 唉 ~
仲有個 level calibration 負數得好緊要 , 我要扭到 -8 or -9 先聽到 (如果我set番0 , 基本上去到 -17 / -20已夠大聲)

...

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

請問denon調較Channel Level,使唔使襟入setting菜單裡面set既呢?

我都覺得佢自動測音出黎既效果整體都係細聲,我都要開到around -15, -16 d聲至稍為夠,請問有無denon既amp setting既入門教學呢?Smilies027 Smilies027 Smilies010

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

3808 / 4308 / A1HD 用個主 remote 或 amp 面版上中間圓形制搞。

在睇戲或聽歌 (外接既 CD 機) 時按中間圓形制就可以直接調較 Channel Level,
但聽 Net music (連接 USB / 網絡硬碟) 既歌就一定要入 setting 搞,
因為個制既功能變左 stop!

我估其它型號 Denon Amp 都類此,只係個 remote 是否有呢個功能!

原帖由 lkljason 於 2008-10-17 09:42 發表
請問denon調較Channel Level,使唔使襟入setting菜單裡面set既呢?

我都覺得佢自動測音出黎既效果整體都係細聲,我都要開到around -15, -16 d聲至稍為夠,請問有無denon既amp setting既入門教學呢?Smilies027 Smilies027 Smi ...

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Channel Level 既意思係獨立調較每個喇叭既db啊呵?
如果想調較高低音既大小,請問應該邊度set呢?

1萬

副版管

Channel Level    調控每聲道大少 db
Crossover         調控高低音既分頻點
EQ                  就應該滿足到你想調較高低音既大小 (如果我無理解錯)
                      - 有些 Amp 只可調較整體 EQ
                      - 近年高級別既高清 Amp 就可以調較每個喇叭中每聲道頻點既 EQ (但要調得好,我自己就覺得唔係咁易,EQ 呢方面我都係門外漢)
                      - 另外好似有些拾仔可以不需要 Amp 黎調整 EQ,因為個拾仔自己都有收音咪作自行 setup,一如 Audyssey 既概念,
                        完成後分 Jazz Music、Music、打機及睇戲既低音場景

原帖由 lkljason 於 2008-10-17 14:28 發表
Channel Level 既意思係獨立調較每個喇叭既db啊呵?
如果想調較高低音既大小,請問應該邊度set呢?

2萬

三潮玩家

J J

你意思即係有收音咪做 setup,有機會無得調較EQ  呀?

我果部amp係Denon AVR-1906
http://www.denon.com.hk/product/consumer.detail.php?id=83

其實部amp買左2年有多,一路都無真正調較過d聲 (全部都係用auto setup,因為覺得自己調聲好似仲越調越衰),請問有無d簡單既教學或者標準可以比我做參考玩o下d setting呢?

1萬

副版管

剛剛好快幫你望過你個型號既 manual,又真係唔覺有 EQ 調控呢家野!
你想快知都係打去 Denon 技術支援部: (852) 2516-6862

原帖由 lkljason 於 2008-10-17 14:57 發表
你意思即係有收音咪做 setup,有機會無得調較EQ  呀?

我果部amp係Denon AVR-1906
http://www.denon.com.hk/product/consumer.detail.php?id=83

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 wil-wil 於 2008-10-17 15:12 發表
剛剛好快幫你望過你個型號既 manual,又真係唔覺有 EQ 調控呢家野!
你想快知都係打去 Denon 技術支援部: (852) 2516-6862

岩岩打左去,位技術員出左街,要禮拜一至o係度喎

我有理由懷疑維修果個、答問題果個同出街sale果個係同一個人啊!XD XD XD