設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 室內攝影請教

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊Nikon D3000,好多時都手痕室內影野,但係光源唔夠又無打燈,而D3000 ISO 400 以上真係勉勉強強......
但係我又懶set腳架......

如果買支定焦大光圈 (f1.8),其實可唔可以解決到問題?
又如果買外閃得唔得呢? 因為內閃影出黎真係唔靚,外閃向天花返射會唔會自然d?
定買部高ISO (>1600) 可用的body?

請各位師兄指教!!

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

用定焦大光圈當然有幫助啦, 不過要考慮個景深過淺cover唔哂你想影o既野~
用外閃亦都可以解決問題, 唔只可以向天花, 向牆打側光可能仲自然, 當然要有牆比你打先得啦~
銀彈充足的話當然係最佳解決辦法, 不過ISO1600都睇得吓o既都要過萬級喇~

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

回复: 室內攝影請教

如果買外閃副廠有無好介紹?我見成日話ttl係咩意思?唔好意思我懶上網搵。

发送自我的 HTC HD2 大板凳

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果買外閃副廠有無好介紹?我見成日話ttl係咩意思?唔好意思我懶上網搵。

发送自我的 HTC HD2 大板凳 ...
stm 發表於 2011-2-20 16:30

鏡後測光 (Through The Lens,簡稱TTL)
维基百科,自由的百科全书
跳转到: 导航, 搜索

鏡後測光(Through The Lens,簡稱TTL)是一種常見的攝影相關技術,將測光元件設置在相機的鏡頭後方,以量測通過鏡頭進入機身內的光線(通常來自於外部環境光源或閃光燈)亮度。

原理
跟觀景窗測光(Through The Finder,TTF)或外置電眼測光不同,測光元件置於鏡頭後方的TTL最大的優點在於其感測範圍會隨著鏡頭的視角做同步變動,不會受到蛇腹失光或外置濾鏡的影響,測光結果與相機實際的進光量一致。除此之外,整個系統可以完整隱藏於相機內部而達到精簡設備體積的優點,因此已廣為自動化的專業攝影設備所採用。

應用

世界上第一台具備TTL系統的商業發售135規格之單眼相機是由東京光學株式會社於1963年所推出的Topcon RE。[來源請求]目前,世界上幾家知名的相機製造商皆有各自的TTL系統,如Canon的E-TTL系統、Nikon的i-TTL系統、Pentax的P-TTL系統。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chhanthony + 2

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

大光圈解決唔到的兩樣基本問題->景深同現場光
但樓主自己都講咗另一問題=懶, 呢樣一定解決唔到.
等運到

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

回复: 室內攝影請教

咁買外閃係咪比較好的方法?

发送自我的 HTC HD2 大板凳

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

比較好的方法係兩樣都有, 如果唔想一次買咁多野, 就要諗下自己究竟需要乜.
等運到

星級玩家

回復 3# stm

N記閃光燈應該比副廠好

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Nikon SB700都好夠一般用!