設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 現想買套靚 Jumper 玩

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
見出面影音舖會咁, 前置喇叭有 bi wire 輸入 (即高低音各一組)
A.) 師兄你地會選擇插晒落低音或插晒落高音
B.) 師兄你地會選擇插落高低音各一

小弟有套座地玩幾年都係沿用跟機兩塊鐵片, 現想買套靚 Jumper 玩
請問 以上 兩個項目有咩分別, 如果小弟買套靚既 Jumper 揀 B 駁法會好過 揀 A 駁法太約有幾多 % 增加呢 ?
原因係邊 ?
Thanks

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# akira11092

akira Ching ,
* Ching 你現在是點樣插就點樣插 , 先唔好換位
* 跟著將塊爛鬼銅片擰走佢 , 插條新買既 Jumper 落去
* 繼續聽你熟悉既歌仔
* 相信你已經會即時後悔 " 點解唔早d換 Jumper "
* 將條 Jumper 煲佢 1-200個鐘
* 跟著就可以慢慢試唔同既 " 插法 " , 睇吓邊種啱自己

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

阿 KUNGKUNG 師兄多謝你回先呀
原用緊既舊 AV AMP 係可以玩 BI WIRE 分音, 自換新 AMP 後就玩唔返
當然唔想晒左對前置呢個功能啦, 我要求唔高 budget $400 以下有咩性價比較高既 Jumper
推介下可以嗎 ?
Thanks again

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching 銅鑼灣威記做緊開倉,去睇吓有平嘢,我對audioquest-CV-8都係之前開倉入约四舊幾,質數吾錯!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

SINE Jumper.jpg

借師兄圖一用, 係度搵到呢隻唔知有無師兄用緊 (一邊叉一邊針) 聲效提升如何 ?
唔知而家邊度買較平 ?

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 3# akira11092

akira Ching , 千其唔好講唔該 , 幫唔到d咩野手 !
* Jumper 小弟玩得唔多
* 如 wickymok Ching 推介既  AQ CV8 Jumper
   小弟都用過 , 如果現在 威達開倉價 只需 4舊幾 ,
   真係入得過 !
* Jumper 係 SSP 永X / 高X 都有好多選擇 , 我見過有
   Taralabs 既 Jumper 潻
* 如果想再平d , 可以買d 喇叭線 自己 DIY , 我最近
   都整左條 SFH PX Jumper , 效果唔錯
* Ching 你搵到既 SINE Jumper 小弟 未用過 , 答你唔到
* Jumper 既野 , 小弟 認為 好難比到 意見 , 建議 Ching
   真係花小小錢 跟著 慢慢試 , 因為 每位用家既 器材 ,
   線材 , 聽感 , 口味 , 環境 都好唔同
* 亦有 Ching 提議 , 用什麼喇叭線 就 用返 相同牌子既 線
   做 Jumper

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KUNGKUNG 師兄
謝你咁詳細回應小弟呢個問題呀, 明日會出去睇睇
話晒自已都唔知會否聽到個分別, 所以呢方面花費應唔會太大
around $400 都 ok 既

銀級玩家

回復 7# akira11092

akira Ching ,
靚少少 既 Jumper 同 喇叭銅片Jumper  比較 ,
相信會係 " 聾既都聽得出 係有 提升 " 既 !!
Ching 如果先希望 感受 一吓 換 Jumper 既 效果
究竟係點 ?? 小弟 建議去買 2呎 SFH PX , 自己整
4條 Jumper 駁落去喇叭度 聽聽先 ! 就甘 " 裸線 "
入聽著先 都 ok 架 ! 聽落認為 有料到 先至 加 " 蕉/叉 " !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KUNGKUNG
謝師兄再提供, 如咁樣我就放心買喇
反正日係要用返呢兩呎 SFX PX 再另買8隻叉自已DIY既話, 計落都理應唔差太多錢
就值接買4隻唔太貴既試下啦 ~ Thanks again

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

借師兄圖一用, 係度搵到呢隻唔知有無師兄用緊 (一邊叉一邊針) 聲效提升如何 ?
唔知而家邊度買較平 ? ...
akira11092 發表於 2011-2-19 18:22

我隻ELAC cc 121 中置用得唔得?

定用番SFH 線 ,自己diy好...
小弟喇叭線是用SFH的...
TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra