設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: heven

[請教] 再拎走多舊DAC

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

咁如果買咗又要買條靚嘅同軸線囉!有乜好介紹!
jt24 發表於 2011-2-18 23:13

哈哈!同軸線我祇係用緊條XLO銅線平野黎!都用左幾年啦!冇用過其他靚線,提供唔到比你!
個人覺得音源最緊要,線材係輔助既ja!簡簡單單仲好用,唔失真平衡就最易攪啦!
唔鐘意佢有味精添呀!因我係房咩Q野歌都聽既!有味精仲難夾聲!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  jt24

師兄你約咗個42吋長gar去聽啊!
heven 發表於 2011-2-18 23:49

我都想......不過如果真係約佢就唔係去聽嘢啦!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄我用緊AQ VDM-5 and遲啲轉條PS Audio punch. 啲聲我的個人認為空間感大增有前有後有右有左, ...
heven 發表於 2011-2-19 00:07

聽你咁講真係有D衝動想買佢返嚟!不過我未正式聽過PS Audio Dac,唔知同Atoll差幾遠,價位就差千三,係Atoll貴D,但係佢就有四組共七個input,真係有D難以取捨,今日去聽埋隻Roksan Amp至算!我聽Atoll個sales講,Dac係解唔到SACD嘅,因為SACD係另一套解碼嘅喎!所以唔駛諗喇!

鑽石玩家

回復 33# jt24

Thanks a lot C Hing.
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

進階玩家

聽你咁講真係有D衝動想買佢返嚟!不過我未正式聽過PS Audio Dac,唔知同Atoll差幾遠,價位就差千三,係Ato ...
jt24 發表於 2011-2-19 10:11

通常播SACD的時候都會 block左 digital out。就算系同一晶片組解碼都唔會有digital signal由transpot輸出。

鑽石玩家

回復 35# dai_cast
Thanks a lot C hing
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  dunbine
C Hing,
你有無用緊lee隻DAC? 我發覺佢power-on後,如果無signal,佢自已會熄曬面版啲灯 ...
heven 發表於 2011-2-18 12:00

The DLIII is best left powered on at all times. The current draw is negligible and keeping it powered on will make sure the internal AC capacitors stay working properly.
There is no harm in leaving the unit on at all times as the lifespan of the DLIII will be unaffected by
leaving it on.

我件Threshold Fet 10和Mark Levinson No. 26 由1989 Power On到現在已21年,美式設計都係長着。

再者,包括PS Audio Digital Link III DAC根本無開關,所以插電源線時要將所有器材Power Down or Off(Power Amp)。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

進階玩家

The DLIII is best left powered on at all times. The current draw is negligible and keeping it powe ...
Big_McIn 發表於 2011-2-20 03:20

但長開不會影響transistor和其他半導體的life span嗎?

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

但長開不會影響transistor和其他半導體的life span嗎?
dai_cast 發表於 2011-2-20 11:10

There is no harm in leaving the unit on at all times as the lifespan of the DLIII will be unaffected by
leaving it on. <<<

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

我部DAC有Stand by, 但轉做Stand by部機仍然係著住但無聲出... XDD