設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[風景照分享] 北海道13日之旅遊記 2011

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Day 1: 札榥 - 到步已經係夜晚,加上拖住o急,好彩酒店o係正JR對面,渣渣林check in放低行李就出街搵野食,點知果頭附近除左便利店同居酒屋外乜鬼都無,加上都落住雪,好~~第一晚無謂扯到咁盡,就此休息翻晚先!

Day 2: 札榥 - 晨早起身,其實都訓到成8點,一行人食個牛肉飯早餐,首先去左JR售票處買定落函館既火車Pass,之後就重點行o下札榥附近既百貨公司同商場,不過唔行尤自可,一行就發覺其實無乜料到,想買新貨就貴到嘔,減價野又小到無乜選擇,所以未算有咩收獲,行到6點鬆d就開始我地既搵食之旅,第一餐就係牛角,而日本呢邊既牛角就有放題任飲任食既套餐,飲飽食醉後就回程返酒店,返到酒店都係11點鬆d,har一陣就再落左一間叫Red既酒bar小飲一翻,around兩點就返酒店覺覺豬勒!

Day 3: 札榥去登別 - 呢日真係要早d起身,因為落登別要趕架"沙頭"巴士去,因為要拖住行李去,所以要預早小小探定路,好彩沿途都係行地下街,所以外面幾咁大雪都影響唔到我地,落到登別無記錯都接近3-4點,個天都開始入黑,襯未到開飯時間出去溫泉街走走影下相,行完後就返酒店換晒浴衣一行11人落廂房準備晚餐,呢頓晚餐講真好一般o下,不過一泊兩食包埋既就算啦!食飽後攤透下就落去浸個靚靚位泉,呢間野個溫泉有個類似泳池既地方能夠男女一齊浸既,不過效果就一般姐,之後就去正式既溫泉再浸,因為第一瀧呢間酒店歷史比較尤久,所以內裡既設施都裝修都比較殘舊,不過都叫乾淨既,所以不失為一個relax既好地方。晚黑又到Happy hour時間,襟機買左d啤酒就落留下Lobby附近既休息位邊坐邊飲吹水,時光飛逝好快又到兩點幾完成左一日既旅程勒!

Day 4: 登別去函館 - 今日既行程首先就係落去飯堂食個 "鋪飛" 早餐,之後就出左去好近酒店既地獄谷遊覽影相,淨係同果兩隻地獄雙煞影相都玩左差唔多半粒鐘,之後就再行上山腳影下附近既景色,到此一遊後就趕巴士去到JR站搭火車落函館勒!大約二個幾鐘頭後到達函館,講真函館真係幾幽靜下 (簡單d講即係乜鬼都無) ,不過此行目的都係食海鮮加坐纜車上山睇函館 著明既夜景,所以點都要到一到。食海鮮當然就唔能夠咁晏至去啦 (函館朝市下奏已經closed) ,所以我地既lunch就去左食漢堡飽,唔好睇小佢,呢間d雞件既漢堡飽味道真係very good,加上整間鋪頭既佈置勁有聖誕氣氛,入到去真係相都影多兩張。食完後去左金森倉庫既商場行下,跟住就上著名既函館山睇夜景,睇完後我地大家都覺得太平山既夜景靚得多,呢d景點去一次就夠,下次真係唔會再上去食野~~~食咩?食風呀!XDDDDD
落山後就行左去酒店附近有條唔知咩街食拉面 (書仔有介紹架,不過唔記得左lu),食飽後就返酒店洗下衫,呢晚無happy hour,不過因為有得上網既原固,所以都差唔多兩點至就寑。

Day 5: 函館去小樽 - 一早起身唔好講笑,首先去左酒店隔離既函館朝市嘆下海鮮先,一黎就整左串1000yen既新鮮即叫即撓即燒既鮑魚串,再黎就整隻大大隻既扇具,跟住就秤左兩隻新鮮既雪場蟹一蟹三食,haha...大家以為完事後就錯啦!尾門再黎個刺身+ 海膽飯黎完結,真係想唔肥兩磅都唔得,食飽後就買手信既時間,我地成班友竟然就將果檔賣乾貨帶子既全部晒冷,臨尾仲要玩到同個檔主阿伯照相留念,真係問你服未!掃完貨後就開始返酒店收拾細軟搭JR落小樽勒。
落到小樽都唔早勒,放低行李就出去搵食,完來夜晚既小樽都唔算好旺,所以行下行下至搵到間居酒屋 "魚民" 食d小食,小插曲就係間野竟然有卡拉ok唱,仲要係有得計分果隻,開頭都諗住日文歌識鬼唱咩,但係云云既歌list度竟然搵到幾首中文歌,太舊既就唔講勒,較新既有係Eason既七百年後同謝安琪既年度之歌,不過個MV就求其搵d好似以前飛圖既卡拉okMV咁樣,即係求其搵d風景畫面配d字幕就叫卡拉ok勒,不過都叫做係日本渣果支咪,叫做得啖笑啦!返酒店後沖個靚涼後就浸下溫泉,係就係細d,不過都幾舒服。之後就落左酒店canteen襟機仔買啤酒兼邊食今朝買既手信尤魚絲吹下水,話咁快又成兩點勒。

Day 6: 小樽 - 呢日既行程係行小樽果條著明既手信街,即係咩音樂盒既鋪頭果條街呢!邊行邊食邊 "taste 墮",咩叫 "taste 墮"?即係試食咁解呀!行到6點幾個天都開始黑就入左間迴轉食壽司,食完後就開始行小樽運河,因為夾晒時間關系,小樽運河有條叫雪燈之路,即係好似雪祭咁上下既野,沿住運河點晒燈加d雪人,都幾熱鬧架,不過撞口撞面都係香港或者操國語既人,感覺麻麻地姐!行到腳都跛既情況下回程返酒店,好彩可以浸下溫泉令到對腳得到舒緩姐。今晚仍然有落Canteen Happy hour一翻,o係Canteen撞到一個單拖黎既日本..............男人!估唔到咁都可以同佢吹一輪水,呢一輪都有成個鐘,果然真係四海之內皆兄弟呀!呢晚差唔多三點幾至訓,o係成個行程黎計應該係最夜訓既一日勒!

Day 7: 小樽去札榥 - 因為小樽落札榥比較近,所以呢日唔需要太早起身,無記錯都成10點至集合,行左個土炮百貨公司後就搭JR返札榥,指定動作係要check左in先啦!之後就開始行下雪印、地下街既同狸小路,講真札榥shopping真係麻麻地,齋行一輪後夜晚就去左間叫炭炭食下和牛、海鮮同刺身既鋪頭,食完就返酒店休息勒!呢晚無記錯Happy hour係暫定一天既!

Day 8: 札榥  - 呢日終於到左大家期待以久既outlet勒,間outlet位於機場附近,所以都搭左差唔多成9個字既車程,當中既過程都無乜好講,都係買呀!買呀!買呀!行到差唔多七點半都未捨得走,如果唔係d鋪頭開始閂同埋趕住返札榥食放題蟹宴 (包括有鱈場、毛蟹同松葉蟹),相信行多3,4粒鐘絕對唔成問題!呢餐蟹宴因為全部係凍食,初段大家都好起勁咁拆蟹 ,但第二輪後大家都開始放慢手腳,到第三round直頭開始你推我讓勒,講真完來呢d蟹凍食唔食得多架,摸摸個肚~~~大獲勒!點解個肚凍冰冰既,又唔整d薑茶黎喎,你話點樣食得多丫!o係好似好飽但個肚凍冰冰既情況下就回程返酒店勒!因為個胃無熱野到肚,夜晚梗係要落居酒屋啤啤佢兼嘆下串燒啦,har 一 har 又成2點鐘,咁又完左一日行程勒!

Day 9: 札榥 - 逗留多札榥就係為左札榥既雪祭開幕勒,雪祭分左兩個地區,一邊係大通會場,另外一邊就係搭大約10-15分鐘既車程到另一邊較細既雪祭會場,首先去左細果邊先,因為果邊close 5:30,細果邊比較岩細路仔玩既,有坐水泡既滑雪梯,有坐雪剷既滑雪梯同d唔同形狀既雪人睇下。之後就坐車翻返大通會場呢邊,其實都係大同小異既野,不過梗有d大大座既用雪砌成既建築物睇下,都算大開眼界,不過因為各團友衣著方面並唔係好充足,所以真係凍到連隻腳係邊都唔知 (凍到僵左無晒知覺) ,行左幾粒鐘後就去狸小路食七福神既海鮮BBQ,呢餐真係把鬼,d野食一般之後,食完果浸味仲勁過o係香港食韓國燒烤,可能佢係炭燒,所以浸味有過之而無不及,anyway~~~即係無下次!所以旅行書既野有時並唔可以盡跟!因為隻腳 "支力" 到唔係自己既關系,所以Happy hour時間要休息一天勒!

Day 10: 札榥去富良野 - 晨早因為又係搭 "沙頭" 巴士既關系,所以比平時較早集合,食左小小野就上車起錨勒!到達富良野大約11點鬆d,check in後食小小野就馬上落去雪場租Ski,我去韓國時都有玩過下,不過先止聲明,果次滑雪真係齋著齋除對ski,滑兩下就因為跟團關系,逗留時間勁短,所以可以話跟本就未滑過雪。呢次因為有幾位適心教導既"導師"從旁指導,係訓練雪道玩左幾粒鐘,我地幾位初哥就膽粗粗搭吊車由初級雪道滑落黎,諗翻轉頭真係無有識死,不過玩多幾次真係越黎越大膽,跌既次數亦都越黎越小,歡樂時光過得特別快,我地當然唔會咁易就走,索性玩埋Night Ski,一玩就玩到成8:30,搞到"癲拿"都無著落,因為所有食得既鋪頭已經收晒,未收果d相信比多多都唔慌食得飽,所以最後選擇左叮叮飯同叮叮面,好彩我之前o係便利店食淨個Big cup noodle個晚餐至有著落,叫做填飽個肚之後就落去浸個靚靚溫泉,之後o係Lobby飲翻兩杯就早d上房休息,其實話早話早都成12點幾!

Day 11: 富良野去旭川 - 一早起身即刻食個 Buffet早餐,野都未落格就好心急即刻去雪場,o係越玩越順既情況下又好大膽試一試比較斜d同窄小小既另一條初級雪道,竟然都ok喎,好快就到 check out時間,將d行李放晒Lobby後就坐纜車上差唔多到山頂既位置餐廳食Lunch,我地幾個男人預算食完就由山頂位置玩初級雪道滑落黎,其實心情都好戰戰驚驚,但出到去下死就死啦!初段都覺得唔多對路,初級同高級個分叉位勁接近,加上個斜度點解好似差唔多既,加上兩邊完全無圍欄圍住,越睇越唔對路覺得都幾危險下都係翻轉頭,不過俗語有云落山容易上山難,上果o下真係裸你命3千,我地成班仔只有舅仔滑左落去,點解佢咁勁?我估計佢除左骨格精奇外,另一個原因係佢探o下探o下路唔覺唔覺就扇住碌左落去勒,點解用個碌字,因為班女仕見到佢時聽講佢成身都係雪黎既,所以我地有理由估計佢係L碌落山既!XDDDDD
我地好咀喪咁落到山後,即刻玩翻下面果段既初級雪道,所以我又估計我地其實並唔係初級,應該叫初哥會貼切d!
好快就到4:00,襯有小小時間就行去酒店附近既森之時計既景點影下相,大約行有幾個字就返去搭巴士落旭川,落到旭川差唔多又到晚餐時間,試左間又係旅遊書介紹既一藏拉面,不過話時話我覺得除左面既un度粗幼唔同d之外,你話有好大好大既分別我真係唔覺,可能呢d就叫唔識食啦!食完後行左附近一陣就去買定後日返機場既火車飛,返到酒店見仲早就繼續Happy hour,而今次我地都係選擇左呢間笑笑居酒屋,點解幫襯佢,因為感覺好似旺d囉,點知入到去都係得小貓三幾隻,不過無乜所謂啦!都係至在飲翻兩杯姐!

Day 12: 旭川  - 最後一日既行程,今日係去旭川動物園,因為個動物園開成10點鐘,所以都唔使太早起身,其實呢個動物園主要係睇企鵝巡遊,其次就係睇下北極熊,其餘果d動物真係上野果個動物園好過佢,所以大約3點鬆d就閃勒,返到旭川好似無乜野就解散自由活動,各自各自己想做既野,三口子行左兩行見真係無乜特別野睇就行去旭川既雪祭,其實同札榥果個雪祭規模梗係無得比啦,但一場黎到就當去行啦,呢個雪祭有小小特別就係有個激光show,加上強勁既節拍音樂,都叫做有d氣氛,行到around 8點就開始搵野食勒,呢餐真係無乜plan,所以見到乜就食乜,見呢次行程未食過 shabu-shabu,見到間外觀賣相都唔錯既鋪頭即管入去試試,真係唔試唔知時運高,間野竟然唔錯,無論價錢同食物既質數,臨返歸前仲去打下機夾下公仔,好滿足咁回程返酒店執拾細軟準備聽日既回程勒!

Day 13: 旭川回香港 (途經韓國轉機) - 因為我地呢d較穩陣既人,所以提早去到機場,話就話穩陣,其實係知道新千卷歲個機場好多鋪頭賣野,唔襯早去邊有時間行呀,只係一粒鐘時間,各位"團友"又一抽二"能"咁行返黎,各位"團友"既購買戰鬥力真係驚人。
終於上機啦,大家梗係以為呢個旅程已經完結勒,咁你地就大錯特錯啦,因為途經韓國機場有2個幾鐘時間,各位女仕無論係幫人、自用或者送禮既雪花秀都成為呢班女仕既獵物,一輪肆殺後各名女仕又"咩"多一大袋上機,所以各位"團友"既行李overload係有原因既!

總結:13日既行程話長唔長話短唔短,成個旅程無論搭車、時間同住宿都叫意料之內,希望各位"團友"滿意今次既行程,雖然我地唔係食得招積,住得舒適果隻,但我自己覺得整體都算好順利,希望可以好快plan下次既旅程啦!bye bye

評分

參與人數 11威望 +93 收起 理由
ronaldlaw + 10
jimmysiu + 10
Type-R + 10 精品文章!!!
ahnel + 10
245141525 + 10
jt24 + 6 Nice Tour
spadeace + 5
小瑟 + 10
minimoai + 10 北海道去幾多次都係咁正。
tennishk + 2 北海道真係好正。
Ken704 + 10

查看全部評分

高級玩家

good .........................................

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

北海道真係好正,請問師兄平均一個人駛了幾錢?
ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

北海道去幾多次都係咁正,好想冬天去一次。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

難得你咁快就咁有心機打哂成個TRIP, 加分啦~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

北海道真係好正,請問師兄平均一個人駛了幾錢?
tennishk 發表於 2011-2-16 07:40

全部加埋平均每人大約使$16000

2萬

三潮玩家

J J

難得你咁快就咁有心機打哂成個TRIP, 加分啦~~~
小瑟 發表於 2011-2-16 09:01

除左分享外,最重要都係襯自己仲記得d細節,留返d回憶比自己!

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

雪祭北海道最貴係機票同酒店
ching 坐邊間航空公司?
仲有溫泉酒店幾多人1間房?

2萬

三潮玩家

J J

雪祭北海道最貴係機票同酒店
ching 坐邊間航空公司?
仲有溫泉酒店幾多人1間房? ...
spadeace 發表於 2011-2-16 16:48

因為上年9,10月已經訂機票,無記錯都係4千幾蚊,來回都要韓國轉機,搭大韓航空。
溫泉酒店o係登別 (訓他他me,因為包食,所以一定要報人數) 同富良野 (加床,因為都係包早餐,所以都焗要報人數) 就三個人一間房,而小樽都係三個人一間房,double bed 屈蛇入去住既!

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

因為上年9,10月已經訂機票,無記錯都係4千幾蚊,來回都要韓國轉機,搭大韓航空。
溫泉酒店o係登別 (訓他 ...
lkljason 發表於 2011-2-16 16:55

原來大韓可以平咁多, 下次可以考慮下
CX機+酒5D4N 好似過萬

不過多口講句...非必要都唔好屆蛇...