設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 過年去日本買blu-ray遊記

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
上星期去左日本尋寶,主力想掃sony,fox及disney紙套版blu-ray!

第一日去到落機都3點幾,搭巴士去酒店又塞車,搞到七點先安頓好出去行下
酒店在池袋,第一日因為太夜都冇咩點行,食個晚飯行下幾間bic camera就返酒店訓覺
個晚飯係食迴轉壽司,特別在佢係用ipad點菜再用運輸帶送d壽司比你,好正!埋單仲要拎部機掃一掃d壽司碟計數print張單比你!
返酒店途中見hmv執左,變左間book off,行上去原來賣中古野!不過呢間分店賣bd唔多,dvd及cd就好多!
(主要景點:bic camera,book off)

第二日就轉戰涉谷!一離開車站就見到幾層樓的tsutaya!blu-ray及dvd就係地面及地下一樓,地下二樓就賣中古碟
但中古blu-ray碟唔多,同埋第一間睇,所以都按兵不動.就係因為咁所以miss左9xx yen的茶馬古道boxset
一手碟sony夾fox夾warner做緊3000yen兩隻,miss左minority report及braveheart...
老婆行涉谷行得好開心,決定分開行動!正,有半日自由行~
不過涉谷好似冇咩野碟睇,hmv又執左,唯有行好似7層樓高既tower records
tower records都係cd為主,blu-ray一手又太貴,都係齋睇only
行到晚飯時間周圍搵野食,點知見到間book off,即刻衝入去睇
呢間book off正,幾層樓高,全部中古野,game,cd,dvd,bd,書,雜誌乜都有!
cd存貨量驚人,你睇cd包睇你半日.blu-ray就三個高櫃到.係呢度我出第一手了,先掃5隻!
(主要景點:tsutaya,tower records,book off)

第三日朝早去過築地食壽司就獨自去秋葉原,又大半日自由行,爽!
可能目標唔同左,唔睇game同電器秋葉原好似冇咩野睇,主力行左兩間賣中古碟既trader
trader有一層專賣3仔dvd及bd,bd約1500至2500yen.但存貨唔多,行一陣睇下cover就走
不過係呢度見到個女人賣3仔!
去另一間細舖超多3仔,但地方超迫超唔好行,一堆bd我只識stephy明步,所以都係算數,閃~
見冇咩行就出手走人,第一間入左3隻,吉永英明二百四蚊到,見抵就入.返到黎一睇...賴野,bd25加畫質唔掂...

另一間入多3隻,左邊果隻係bikini寫真,十幾條女有幾個都幾靚,2d+3d,畫質稍算唔錯

最後幫朋友搵間r/c adviser買遙控車parts,搵左一陣搵到但冇貨,失望
走前搵到間book off,但bd極少,閃人...
(主要景點:trader,book off)

第四日去新宿
一開始都係同老婆行下女人野,見到間tower records就開始上力喇
tower records都係殺下時間only,到坐底食個tea就入紙申請保外就醫一個鐘
搞掂中央批准即刻飛奔去見醫生!可惜出發去日本前準備不足,唔知有間book off,原來book off新宿都有兩三間分店,但唔知又見唔到所以冇去
只係去左bic camera等電器連鎖店同埋中古的tsutaya及trader
見第二日都返香港,梗係出手喇
入左5隻,迦利略一直想入但見貴,呢度兩舊鬆d就入手.可能係早期日本片,所以畫質真係不及出租天使及告白
TDK見平再入
(主要景點:tsutaya,bic camera,tower records,trader)

第五日主力係池袋買手信,冇咩點睇碟.最後出手入埋呢3隻
(主要景點:bic camera,book off)

ching去下次日本搵中古碟可以去下面website check左地址先!

TSUTAYA
http://www.tsutaya.co.jp/index.html

BOOK OFF
http://www.bookoff.co.jp/

TRADER
http://www.e-trader.jp/

評分

參與人數 12威望 +65 金錢 +10 收起 理由
jack331 + 10 + 10 精彩報告
DVD迷 + 5 精品文章
天涯波客 + 5 纸套,正!
Fabregas + 5
Maldini + 5
dragonyam + 5 Good...
+ 5
wch409 + 5
小龍 + 2
Tomotoshi + 5
bo9bo99 + 5
Collection + 8

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

涉谷的tsutaya!真係唔錯,每次去東京都會去走一轉, 每次都有唔錯的收獲
上次去佢D BLURAY 要用DVD去TRADE先有DISCOUNT, 所以無買到,
不過D二手好GAMES有時會俾秋葉原仲平!

黃金玩家

涉谷的tsutaya!真係唔錯,每次去東京都會去走一轉, 每次都有唔錯的收獲
上次去佢D BLURAY 要用DVD去TRADE ...
adamcyc 發表於 2011-2-15 02:03

秋葉原真係好似已經冇咩野睇
仲要心驚膽跳...

鉑金玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 1# sutter

d紙套超正,望一望都引死我 我要加100分比你

ipad點菜真係勁型,第一次出手就買到Naomi Watts紙套,我至愛呀 ......真係要唔做份工馬上飛去買!

一堆bd我只識stephy明步{:4_59:}  真唔真呀 我真係好難相信 重要算數 ,閃~(有冇ching信呀)

星級玩家

tower records好多都係冇減..因為呢個原因, 佢有幾多初回野

hmv真係得返好少而且鋪細, 上年行新宿lumine o個間, 重細過TST HMV..

涉谷既涉tsutaya同tower record 超近...而且tsutaya側邊有間西武(好似係西武), 最o岩賴低d女人然後走去睇碟...

星級玩家

秋葉原真係好似已經冇咩野睇
仲要心驚膽跳...
sutter 發表於 2011-2-15 02:08

哈哈! o係日本見到女人賣3仔小心, 可能拍緊野....你一行埋去就

星級玩家

回復  sutter

d紙套超正,望一望都引死我 我要加100分比你

ipad點菜真係勁 ...
Collection 發表於 2011-2-15 02:25

組臀去...

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回覆: 過年去日本買blu-ray遊記

行程好豐富喎,最緊要係可以單獨行動,洗幾多老闆都唔知…

發送自我的 GT-I9000

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

With the current exchange rate, I wish I can go there again soon.

Thanks for those links. I also stay at Ikebukuro during all Tokyo visit.

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

9.3, 4 左右啦, 超貴........