設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: googleli

[討論] 拖板換美式,牆蘇用番英式,會否大打折扣?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

你是指果部 pf60??
果部好似貴到無朋友....@_@
patrick12345 發表於 2011-2-14 16:03

咁我都盡哂力啦!

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 80# patrick12345

pf60唔係得美頭咩??

銀級玩家

回復  patrick12345

pf60唔係得美頭咩??
RiceR9 發表於 2011-2-14 16:14

又係喎...
即是又去番原點...
SINE 拖板有 IEC 即是限了大水喉, 唔選得, 咁即是買條 MS 拖板就又高質又有大水喉?

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

即是 SINE 既拖板有 IEC STANDARD, 咁就會限住電流量不會超過 2000W,
咁就等於限住了我既水源, 係咪咁解 ...
patrick12345 發表於 2011-2-14 14:54

1. IEC係250v x 10A = 2500w.

2. 日本城拖板因物料和線蕊會將貨就價,未必足13A,幾舊水買两個MS都得掛,我無錢收嫁.

3. MM7055
Rated power output
(from 20 Hz to 20 kHz/THD = 0.08 %,
two channels driven):
140 W/ch, 8 Ω
170 W/ch, 6 Ω
Maximum effective output power
(from 1 kHz, two channels driven):
210 W/ch, 6 Ω
Supply voltage: AC 230 V, 50 Hz
Power consumption: 660 W
Standby power: 0.2 W
你整套器材耗電最大是MM7055,Subwoofer和TV,但Subwoofer多用Class D(SVS PC 13Ultra是否Class D Model?),多在500w以下(如果Class AB就會成800W),TV多在500w以下,三件加理~1500w,其他啲加埋一定無1000w。
還有Power Amp和Subwoofer耗電是因應音量和喇叭阻抗變化有別,並非傢TV是持續性,所以用兩隻優質13A拖板串連都可以,但Amp和Sub仔就不可以再升級了。

4. 家內廳房牆蘇未改過計是由30A MCB管,故在两個不同13A牆座取電,两個加埋都是26A,若其他無高耗電量電器如暖爐、抽濕機等取電,30A MCB足夠提供電流,有機會揾師傳加多個牆座哩。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

岩岩有師兄報料 PF30 好抵玩架!佢唔寄 HK 就揾代購啦。
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=62042

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

PF30係Power Conditioner,唔識变大電流。

仲有都唔fit銅喉咀理論。

佢得13蚊,比個大麻袋裝都係13蚊。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

又係喎...
即是又去番原點...
SINE 拖板有 IEC 即是限了大水喉, 唔選得, 咁即是買條 MS 拖板就又高質又有 ...
patrick12345 發表於 2011-2-14 16:47

所有Belkin pure av 拖板都有英式呀!你放心訂啦!
不過P30好似唔係10位黎喎!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

PF30係Power Conditioner,唔識变大電流。

仲有都唔fit銅喉咀理論。

佢得13蚊,比個大麻袋裝都係13蚊。 ...
Big_McIn 發表於 2011-2-14 16:56

吓,原來唔係搵緊拖板呀!

1萬

黃金玩家

所有Belkin pure av 拖板都有英式呀!你放心訂啦!
不過P30好似唔係10位黎喎! ...
KING 發表於 2011-2-14 16:59

好似連英制 PF60 都無就貨了。

銀級玩家

1. IEC係250v x 10A = 2500w.

2. 日本城拖板因物料和線蕊會將貨就價,未必足13A,幾舊水買两個MS都得掛 ...
Big_McIn 發表於 2011-2-14 16:50

好詳細既解答, 好厲害!!!
簡單講即是在我既 SYSTEM 來講根本無電力不足既問題, 只要我買 2 個優質既拖板就可以拖上拖咁去駁晒全部野, RIGHT?

如以上正確, 咁我係咪買 MS 拖板或無 IEC STANDARD 既拖板就OK?
但咁樣既話, 究竟 SINE 既拖板有什麼比 MS 優勝既地方呢?無理由佢貴咁多, 反而水喉仲細O左?
會唔會係水喉細O左, 但質素好好多之類?

另外你指找師傳加牆蘇一事, 如我電力已非常足夠(現有器材用唔盡),咁點解要加牆蘇呢?會比用一個優質拖板好嗎?