設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: googleli

[討論] 拖板換美式,牆蘇用番英式,會否大打折扣?

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 170# Big_McIn

大師兄....想問...由電箱拉出來牆身果條電線既粗幼...對電力有咩影響....
我個裝修師父話有個蘇位係用6mm電線 (我唔知真定假, 要再問清楚佢)

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  Big_McIn

大師兄....想問...由電箱拉出來牆身果條電線既粗幼...對電力有咩影響....
我個裝修 ...
RiceR9 發表於 2011-2-18 16:04

飛條線出嚟,都要足夠粗度(銅線計),才可傳輸足30Amp電流,太幼便產生電阻,即限流,將30Amp打個折扣。

飛線與牆內線身規格一樣,好處除保証電流外,太粗或太幼,當與牆內線接合時,雙方會容易鬆脫。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  Big_McIn

我個裝修 ...
RiceR9 發表於 2011-2-18 16:04

6mm 線咁粗,係咪要裝即熱式熱水爐呀?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

拖板換美式,牆蘇用番英式,會否大打折扣?

果D 好似要三相電喎

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我唔知佢係咪吹水, 我話要一個獨立電比hifi用, 佢話用6mm線拉

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我唔知佢係咪吹水, 我話要一個獨立電比hifi用, 佢話用6mm線拉

如果佢話要就要啦
係佢多工功之嘛
3條6mm 入4分喉
你search 下有d Ching 都有post獨立電

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

我諗佢吹水多...現在個蘇位比AMP用....
其他用另一個位加拖板

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

環形線路係咪即係拉手仔 in series
放射線路係咪即係in  Parallel
Dulldull 發表於 2011-2-18 13:40

你睇番"電力(線路)規例工作守則第40-42頁,有埋圖SHOW埋比你睇既!
http://www.emsd.gov.hk/emsd/c_download/pps/pub/COP_C.pdf

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用 ...
RiceR9 發表於 2011-2-18 18:59

個電佬無#12線存,無理由去買3 rolls線,收你仟伍蚊做嘢,佢班友行規做嘢食水深,存有6mm線就用佢同你做,點你話重正。

不過當接入牆座時,不論英、美式,不論MK還是SINE,3条6mm的剛强性,木屋沙丁魚咁迫入個四方盒仔,牆座設計未必承受到6mm x 3牽引力,線口很容易彈返出來。

"我諗佢吹水多...現在個蘇位比AMP用....
其他用另一個位加拖板"
咁玩就正路哩。

講開又講,上文話30Amp電流流入13 Amp牆座,最明顯的限流是插頭条13Amp Fuse,就是呢句令師兄們幻想到美式無Fuse,甚至將BS插頭条13Amp Fuse Bypass(方法千奇百怪),沾沾自喜,以為就會取足背後的無窮盡30 Amp電流。其實我所說「最明顯....」,當然以插頭/插座方式來讓電流流過,背後還暗藏有其他限流點,大家細心觀察就會發現到,否則在15Amp MCB限流下,飛線做座和拖板都一樣,插頭/插座的配合,不會超越250v 15 Amp限流指數的。

耳仔收貨呢個道理,我都聽Sales和睇雜誌主編,講咗和睇咗三十幾年,上文我都有講,我哋呢班發燒友,講嘢有數據都是微燒,仲清醒,講嘢無數據就真正發高燒。Sales就最鍾意見你發高燒,人的聽覺器官,在無儀器幫助下,辨別和記憶的能力都有限,再加埋心理因素,用耳仔收貨的大前提,他們就可以利用他們的口材去Hard Sell,所以我們應先用規格數據分類,然後才用觀感器官品評來收貨,為防心理影响,Blind Test A/B比較就最妥,但會否有店鋪提供此服務呢?

記得一次在SSP 永X買AQ線,個靚仔sales向我Hard Sell SINE產品,仲Sell佢嘅CRYO冷凍,話CRYO係靚嘢,我再問呢個技術有乜好,他最後只有話老細話靚就係靚囉。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

想請教大師兄, 小弟睇過屋企個 FUSE 箱, 原來牆身插蘇分了數個 MCB 去 Control. 而 客,飯廳的牆身插蘇則是獨立一組由一個 32A MCB Control. 小弟屋企個客,飯廳 其實除了 AV Equipment (CD Player, Int Amp, AV Amp, TV, Woofer, Blu-ray Player & TV Box) 外, 基本上不會再插其他電器. 換句話說, 其實連濾波拖板根本也不需要呢 ? 因為其他電器如 notebook, 電話, rounter, 風扇 都只會長期插房. 既然已經由不同的 MCB 供電, 照計應該不會有 noise 干擾嗎 ?