設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: SUEDEHK

[請教] 重新出發 今天-昨天 -SuedeHK

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

C兄玩空間處理有一手{:4_67:}

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

very gooood.....勁

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

利害 , 不過好奇問下, 你表弟全家人唔使睇電影架咩

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

重新出發 今天-昨天 -SuedeHK

多謝分享 :)
D碟真係海量呀!

高級玩家

好正

鉑金玩家

好的器才好多人都有,但好的軟件就不是人人都有,Ching 有品味,你同我都是同一Type人,不過我無你多得禁誇張,你巳好過好多人,好過淨係聽(蔡琴,Local Pop歌手,試機天碟等等),有次我去Test Krell產品,個Sales放隻蔡卓研落去,我心想X%Z^(*)@,真係想X爆佢!!!!!不知所謂!!!!

銀級玩家

回復 13# timmy

..其實唔止唔睇電影...係電視都唔睇...係而家結左婚..先係房放電視比老婆睇..仲有廳果部細電視係近黎加上去比佢外母照顧佢小朋友時睇.

銀級玩家

回復 16# bmonkey999

哈哈...咁又離譜D..阿sa d碟都敢放落去試機,試MINI HIFI都嫌佢雞得滯.通常我去人地鋪頭試機都係帶自己2隻碟去聽下,或最易係人地到鋪搵到既試下 eric clapton-tears in heaven .

而我自己會帶去試聽既2首歌會係呢2首:

Suede-The Power (from dog man star) 呢首試下人聲同埋背景,結他聲

Radiohead - Paranoid Android (from OK Computer) 呢首幾好試,可以試到d野做出黎會唔會好亂.

我10幾年前誤交良師/損友,教我聽好多好多野,70年代既ROCK,VAN halen,PINK FLOYD,JAPAN,到當時英國野再到UNDERWORLD,CHEMICAL BROTHERS 果D TECHNO,BIG BEAT野,到DEATH/DOOM METAL佢都有教我去認識.真係乜都有.因為果間係2手CD鋪黎,佢有咩就搵D好既比我聽,總之好既音樂都會教我去聽等我中毒去買.而我自己就聽英國BRIT POP大,再加上佢既引道,基本上佢教我既信念就係好既音樂就會聽,唔會理咩類型,唔會焗限自己聽既野.多得佢唔小,果時個個月出糧就可似去奉獻咁,係咁買,到之後自己又聽DARKWAVE/GOTHIC野"Lacrimosa之類,再追聽heavenly voice既Love Spiral Downwards等,然後就追聽Label: 4AD         .Projekt Records, Hyperium Records,係信和見到呢幾個label既,隊野唔識既都會買黎聽下,果時冇網上咁多資訊,全都要自己誤打誤撞.所以就買一大堆嚕.

但有幾個類別既野我係冇接觸過既,country,jazz,classical ,因果時我後生,總覺得成熟d先聽呢d野...哈哈,而家就開始想聽d入門classical野,有冇d易聽,又正既介紹一下啊,師兄.

下面是d band,label介紹,全都係邪野!

Lacrimosa

4AD Label

Projekt Records

進階玩家

SUDED兄,剛剛先睇到呢個POST,覺得好難得,因為我都係聽BRITPOP野大,但係睇大部份講HIFI嘅POST都係聽大棚野或都發燒碟,好少有聽叻類野嘅討論。
想請教下如果聽RADIOHEAD,BLUR呢類型歌應該夾乜AMP同SPEAKER呢?另外如果拎呢類碟去試機會唔會好奇怪?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

yeah~~~~i also like suede!!