設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: rinko

[合併式擴音機] 德頌 Dussun V8i

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 39# cityrainn

cityrainn CHING ,
呢條可以考慮吓 !
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D3

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

堅嘢恭喜

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 40# tatat288

" 我用緊 audioquest King Croba DIY 的CABLE" .....

ching, 小弟才疏, 邊到買到散缐,秋記, 原裝一對要約800蚊, thx.

進階玩家

回復 43# cityrainn

我係有位玩開V8I的朋友,佢有料淨幫我整左條用,所以我都唔知邊度有散線買,或者你可以試下SOMMER,去華輝剪條,7蚊呎, (2 x 0.14MM AWG26),再買幾粒上(羅斯)的RCA, 自己DIY,如唔啱聽再試其它,D RCA頭又可以用返,D線一兩呎貴極有限,因為線材要夾機,大家好多野都唔同要慢慢試下睇下係咪自己杯茶.
Int-Amp:V8i (PS audio Xstatement) (AQ RCA)
CDP : CA 840C (NBS OMEGA 3 RCA) (NBS OMEGA 4 PC)
Spk : MA RS6 (NBS OMEGA 3 + QED GSS)

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我以前都係用德頌V8I , 果條U BAR 一定要換走佢 , 我叫朋友幫我訂制左一對純銀包鍍金既U BAR  , 直頭連算幾級 , 我係用原創膽CD機的, 比我感覺, 人聲好厚好有音樂感, 而且V8I 有氣有力 20090804_f9143aed76c70150897b3FYDTi4jYfnY.jpg

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 44# tatat288

my friend share one pair RCA cables for me to text : sommer cable + WBT head, after 5 hrs listening, can hear little "口水" sing..... OK la....

"純銀包鍍金既U BAR  "  so $$$$$$$$.........can not support

進階玩家

回復 46# cityrainn

唔好睇少呢部幾千元機,只要放下對大陸機承見,再係線材上下多些資源,呢部野絕對喜出望外,師兄,比條靚蛇佢食下,ps audio xstatment,紅黑那條,最近見到千到尾有條,用後包你話正,音場寬而深,想人聲靚cd機用nbs,不過v8i前級特色係乾淨冇味精,慢慢換d,樂趣無窮
Int-Amp:V8i (PS audio Xstatement) (AQ RCA)
CDP : CA 840C (NBS OMEGA 3 RCA) (NBS OMEGA 4 PC)
Spk : MA RS6 (NBS OMEGA 3 + QED GSS)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ching 的毒越放越勁,我想買DAC,見king sir 用這部,有啲啲心郁.......

power cable 暫時用緊Diy P記 4mm ,可以接受啦

進階玩家

回復 48# cityrainn
慢慢換,最緊要啱自己口味,我是近都入左條omega 3喇叭線,由電源線,rca,都係同一糸,d人聲正到暈,如唔介意拆開喇叭,換埋裡面的線,我換晒taralab 6n線,連rs6入面幾條金屬片換埋用喇叭線連接,d聲唔同晒,厚暖且高音更靚,所以換喇叭裡面接線係最平但又改善大的方法,但當然要考慮日後出售喇叭問題

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
回復 38# KING

最終都出左SSP買左銠白金啦!.又買左AQ RCA 一呎做針扒.點知條AQ線太粗 裝唔到落RCA頭到 為有拆散條AQ去再裝落RCA頭到.現在聽歌整體比之前較援.唔會好似死牛力的情況出現.有代慢慢進一步收改.