設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

終於換左部mtv3000番黎啦!!!

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日終於去左整部mtv3000,師傅聽完我既個案之後比我既答案係
"妳部野咁多問題........要換板喎,一係妳放低比我地check下,不過要等
下先有得羅,起碼幾日......"下????唔好啦!!!!所以最終我決定如期放得
比妳地試,不如妳換過塊板比我自己番去試,試完有野先番黎再整啦(至少我真
係一定會試囉)等左一個鐘之後,羅走部野,番到黎即係睇到,唔洗好似之前咁
攪一大輪,一切正正常常,咁先係架嘛,不過唔知係唔係我心理作用,我覺得硬
係覺得個畫面好似無之前咁清咁既,d唔係高清既【J2】台好似好明顯差d咁!
就連左右兩邊j2既logo都起晒格,妳地係唔係都係咁架?!!等我試多幾日先!!
向師傅口中得知,mtv3000黎緊真係可以錄影啦!!!不過佢提供既資料有d怪怪
地,第一,佢話一定要用3.5吋ide(即ata)hdd唔可以用sata同2.5吋既hdd
,其實.......等我試左先話比大家知,哈哈~~~~~~~第二,佢話一個鐘高清大
約要6g容量,所以500g會好似喎,但係真係要咁大咩?我日日download d劇都
係1g多d,要6g咁多咩?.....哈哈~~都係等我試完再報告比大家知!!!!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

弓起哂先, 我睇J2個 LOGO都好似唔係好清既, 放心啦, 睇睇下就慣架勒~~~;P

另外如果師父講明要用 23.5"既 IDE唔可以用 SATA, 咁都好煩喎, 依家新出既 HD9成都係 SATA, 要搵返 IDE真係有D難度呢~~~
另外錄TV一個鐘係要 6GB架, 因為依家係用 H.264壓縮, 一個鐘 6GB差唔多架勒~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 小瑟 於 2008-6-13 08:51 發表
弓起哂先, 我睇J2個 LOGO都好似唔係好清既, 放心啦, 睇睇下就慣架勒~~~;P

另外如果師父講明要用 23.5"既 IDE唔可以用 SATA, 咁都好煩喎, 依家新出既 HD9成都係 SATA, 要搵返 IDE真係有D難度呢~~~
另外錄TV一個鐘係 ...

I don't believe only IDE HDD will be supported.  IDE/SATA is just a transferring media between HDD and the HDD Box.  As MTV3000 require using USB to communicate with the HDD box, what transfer media is not important.

I currently has one Buffalo Disk Station 500GB and planned to use it in my MTV3000.Smilies010

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁又係, 理論上 ude同 sata應該同夾 stb都冇咩關係, 你個 500gb呢次大派用場啦~~~:lol
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 小瑟 於 2008-6-13 08:51 發表

另外錄TV一個鐘係 ...

:L M.............真係要咁退而求其次????我都唔知,我朋友話仲清左,清過之前,但係我就覺得J2好多格,好似睇緊VCD,DVD咁!!!
不過可能真係我自己心理作用啦!!!!
講真ATA除左比SATA慢D之外,我做左咁多年IT,ATA又真係比SATA耐用好多!!當然同時代唔同用咩SOFTWARE都會有唔同既影響(eg:bt.....)
sata壞既情況係比ata高好多,不過ata已經開始唔出,都幾大獲,不過點都有代替品既!!!所以大家可以放心!!!係煩d咁解既!
我試左部野成晚,講真真係比之前穩定好多!希望唔好再壞啦!heehee

5萬

總版管

冇事架勒, 放心用啦, kcandy兄原來又係做 IT 架, 我又係喎, 多多指教呀!:lol

Post76玩樂網.

星級玩家

原帖由 小瑟 於 2008-6-13 17:18 發表
冇事架勒, 放心用啦, kcandy兄原來又係做 IT 架, 我又係喎, 多多指教呀!:lol

:lol 係呀!做左都10幾年.........都仲係一事無成,塵世間既一粒塵粉而宜:'( 以前對影音既野
都用不聞不問既態度,自從受身邊果兩位舊公司好同事好兄弟毒害下,由17吋CRT換左個BENQ20吋LCD
開始,走上哩條影音不歸路,唉~由以前DOWNLOAD戲院版有得睇就算(因為真係好鍾意睇戲)到而家睇DVD
都已經滿足唔到對眼............;P 哈哈~