設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

請問 f1.8光圈的相機在$5000以下有什麼揀???

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

主影 bb 及 pet .... 盡量不用flash.....有什麼機可以選擇??

Olympuz XZ-1 有 f1.8 光圈 不過未出...
Sony NEX 5 不過電量好快用完.....
Panasonic Lumix DMC-GF2  <-----ISO1600已很多雜訊 及 電量好快用完
d3100 + 35mm f1.8 <----唔知畫質如何....
550d + 50mm f1.8 <---- 貴過nikon ...但唔知畫質如何

請指教....
TV: PANASONIC TH-42PV80H
AMP: Yamaha RX-v667
F: KEF C7
C: KEF IQ60C
SR: KEF 2005.3
Sub: Kube-2

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

主影 bb 及 pet .... 盡量不用flash.....有什麼機可以選擇??
...
ozonehk 發表於 2011-1-31 14:24

係呢個list中, 我會揀d3100, 我都未試過呢部, 但35 f1.8我都有, 相當唔錯的一支鏡, 室內影人影小動物都好適合的.
呢度一幅影猫b的, 唔知你覺得點? (D60+AF-S 35 ISO400, F1.8, F2.2 1/50S

canon都係一個好提議, 不過50都太tele, 室內有時唔方便, 如果你鍾意canon的話, 都係買返35前後的鏡頭好d, 如果預算太緊, 咁不如nikon啦.

等運到

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

係呢個list中, 我會揀d3100, 我都未試過呢部, 但35 f1.8我都有, 相當唔錯的一支鏡, 室內影人影小動物 ...
mike384 發表於 2011-1-31 14:51

Agreed with Ching Mike!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

想問....

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

For D3100 with 35mm. u can see the below link for your reference.

http://www.post76.com/discuss/vi ... 8165&highlight=

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

最後想問....
1. nikon d3100 (連AF-S DX 18-55mm VR鏡頭套裝) + AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G + Speedlight SB-700
2. Panasonic Lumix DMC-GF2 + 20mm f1.7 + flash (可轉角度)
3. Pentax Kr + 定焦 + flash (可轉角度)

邊個組合好...

進階玩家

亦可以考慮Sony A500 加配支50MMf1.8
都係樓主筆直範圍
癲龍2809 + 癲瘋05FD

黑鑽玩家

最後想問....
1. nikon d3100 (連AF-S DX 18-55mm VR鏡頭套裝) + AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G + Speedlight ...
ozonehk 發表於 2011-1-31 17:19

睇你想要乜?

1的話夠平, 亦大慨影到你要的野, 日後唔夠的話加鏡就ok, 當然啦, d3100冇機身摩打, 日後要玩af鏡就會擇使了少少.
2的話夠輕便, 不過先天性散景不足, 你鍾息玩濛哂的散景的話, 佢有其極限.
3的話唔錯架, 不過pentax係鏡頭上的選擇比較窄, 你先study下自己要乜鏡, 35的話有新的, 不過光圈得f2.5, 亦唔係太平, 35 f2的話直頭係眾廠之最.

畀我自己揀都係揀nikon, 但d3100雖然新同好玩, 操控方面我會認為d90, 我d60打柴後, 而家都係入了部二手d90玩, so far so good.
等運到

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 8# mike384

如果  nikon d3100 (Body) + AF-S DX 18-200mm VR鏡頭 + AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G 可以萬用嗎?

nikon af-s 35mm 1.8 全世界都冇貨.... 18-200mm唔知邊個牌子好d..??

因為試左 d3100 / 550d / kr.....d3100 比較好....kr 的色調還原比較差...

黑鑽玩家

回復 9# ozonehk

呢個世界冇萬用的野, 如果你想一世唔再買鏡頭, 唔好買dslr或者任何可以換鏡的相機.
個人對鏡頭的需要會隨著對攝影的認識而慢慢轉變, 因人而異, 好似我自己就偏好定焦鏡, 好個人的.
35.8係幾搶手的, 搵下啦.
18-200當然係n記原廠最好, 而家出到第二代, 畫質較佳.
等運到