設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

終極分屍~忍者外傳2

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

花左3日時間終於打爆左忍者外傳2,過程真係有如地獄般痛苦,在初時玩嘅時候因為未熟習新系統,所以打得好苦。好多人都話今集易玩左,但其實只係頭幾版嘅假像,因為遊戲中在每一次嘍囉戰後都可以回復能源,雖然方便左好多,但在BOSS戰時,因為冇時間比你回復,所以只可以用不斷補能源打法,但如果你習慣使用補能源方式而冇考慮招式技巧的話,到後期將會苦不堪言,因為到第14版將會係連續5個BOSS戰,打幻心同伊麗沙白後可以到村正叔度買野,但最後係3連BOSS戰,如果你在頭1~2個BOSS已經用晒所有回復道具的話,後果可想而知。

今集爆左機後可以留翻D進度再打,即係全兵器黎打,所以第一次玩兵器唔夠可以唔駛去打修羅。等第2次先打都未遲。

今集敵人AI真係冇得頂,臨死都要同你玩自爆,半條血就咁比左佢.....
尋日睇見網上有人話龍忍太難,一D都唔好玩,結果當然比人插到冇聲出啦,
龍忍出名難玩,怕難玩不如玩食鬼,駛咩玩龍忍呢??其他遊戲D敵人咁低B係咁比你玩連招,呢一套根本在龍忍身上用唔著,敵人AI同能源係同你相等,主角有幾勁,係完全睇個人技術同反應,所以好唔好玩係睇個人技術,同遊戲本身冇關。

在外國game評只得8分,user評分亦只得8.7,神作地位已經不保了.....
其實我玩嘅時候都覺得畫面進步不大,而視點亦相當有問題,大慨係主角太快所至,遊戲本身絕對超爽快,可以話同類遊戲如DMC4同戰神都要讓路。
上集能成為神作,極限畫面絕對係其最大買點,如大家有用X360玩上一集都會發覺佢D畫面同次世代分別唔大,可想而知當年佢一出有幾勁。可惜今集畫面同上集差唔多,遊戲內容係重要,但今時今日仲用翻以前果套???保持而不進步,一定會被時代淘汰。

小小心得︰(只係我為熟習系統嘅基本戰法,所以唔可以話你頂級戰法。)
1, 被圍攻時,盡量使用儲氣Y或飯鋼落。
2, 注意唔同敵人用唔同兵器,如一D有裝甲嘅敵人,用鐮刀會比用龍劍更快。
3, 當出現藍魂(能源)時,如果你已經見紅,你就等藍色部份回復後先再給藍魂,咁就可以補回見紅部份。
4, 先升級你最常用嘅兵器,後才升其他兵器。
如果中左爆破手裡劍,可以跳牆大斬,咁樣可以抵消爆破(上集都係咁)。
5, BOSS(人形)盡量待佢出完招先再還擊,飛燕在追擊上亦相當重要。
6, 打狗要分散同佢打,否認你好大幾會比狗咬死。
7, 第7章BOSS岩漿怪,盡量打佢個頭,龍劍比較快,當佢冇能源時會自爆,所以佢爆嘅時候一定要用疾風(閃)或忍法,否則只有一死。
8, 第12章中BOSS岩漿怪兩隻,同第7章打法一樣,不過要記住打完一隻到一隻,否則畫面光到超難睇又亂。
9,請熟習主力招式,因為每一種兵器都有佢最大殺傷力嘅招式。
10, BOSS戰時要注意不時用RT修正視點。
因為手頭上有工作在身,所以餘下我唔會有太多時間去打,
我成日都話,第一次用低難度爆機只係熟習系統,第兩次再玩先係報仇時候,所以我會一個一個難度打上去,所以冇時間報仇的確有點可惜。

爆機畫面......條粉腸遮住塊面都有咁多女鍾意??真係唔明。

百連斬成就唔難開,打曱甴閒閒地都有2xx啦。

睇完鬼佬D影片後,件衫甩左色............

都係呢件型仔D........

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
DVD迷 + 10 你打機一流,咁快可以打爆機,

查看全部評分

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

嘩~咁快就爆咗嗱?依家我先去到人狼之城咋.....:o

專業玩家

喺你哋打到如火如塗嘅時侯,我已經靜寂地入了獨角獸。
又喺你哋將D GTA 忍2 我先買機,問你死未.....

專業玩家

唔會比你哋毒到Smilies017

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 laiho 於 2008-6-6 10:13 發表
嘩~咁快就爆咗嗱?依家我先去到人狼之城咋.....:o

TOTAL 9個鐘爆機,
而加玩緊中忍第9版。

...........超變態。

銀級玩家

原帖由 j.w 於 2008-6-6 15:25 發表
唔會比你哋毒到Smilies017

你已經係道友一名,唔駛人毒你都已經有毒在身啦...^^

銀級玩家

爆左中忍就會多左件迷彩衫,講真,勁核凸.......
加吓玩上忍,第一版就死........
一開始就已經係爆破忍者,之後就成班火箭砲兵。
不過都已經習慣晒佢D視點,感覺上就手好多....^^

新記錄,324連擊........^^

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

終於爆咗下忍.....嗰隻爛溶溶骷髏魔打咗成個幾鍾......:L
都唔知死咗幾多次.....仲難打過最終boss......Smilies020
真係慘痛既經歷......要停一停回吓氣先......;P

銀級玩家

原帖由 laiho 於 2008-6-11 01:25 發表
終於爆咗下忍.....嗰隻爛溶溶骷髏魔打咗成個幾鍾......:L
都唔知死咗幾多次.....仲難打過最終boss......Smilies020
真係慘痛既經歷......要停一停回吓氣先......;P ...

我打緊上忍....超難打,一開波就已經係爆破忍者....第一關都死左好多次。
骷髏魔....其實唔難打,只要射完一野,左或右挑兩吓就可以避過佢D血,
當描準時可以噤LT,咁佢果拳會打你就會自行閃左......

專業玩家

幾時有中文版?