設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

同你分屍~忍者外傳2

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說《忍者外傳2》(龍忍)作者「板垣伴信」起訴佢公司tecmo,真假未知,但如果板垣真係離開tecmo,真正嘅忍者外傳及DOA系列將會劃上句號。
何謂「真正」!?因為只有「板垣伴信」先可以開發到如此強勁嘅龍忍。
正如上次TECMO硬要將《忍者外傳Σ(Ninja Gaiden Sigma)》移植至PS3,板垣當然采佢都傻,因此《龍忍Σ》只係交由板垣助手去做,即使只係單純移植,但出來效果根本連當年XBOX版都比唔上。另外DOA5相信好多人都期待,但冇左板垣嘅DOA又會否再一次步《龍忍Σ》後塵變成一隻破壞名譽嘅癈作呢??
難怪早前板垣伴信已經講左今集會係龍忍最後一集。

今隻招式系統相當精彩,如遠近距離招式都會有變化,加上新招「疾風之術」,簡單講就係"閃",令遊戲節奏更快。
敵人AI強左好多,一向主角成名技「飯綱落」(對敵人按X,Y,XXY)不論左DOA及上集中都係主力招式,但在今由於敵人太強,能使出機會相對減少,反而諗吓用疾風閃到敵人外圍再加以攻擊至為上策,因為飯綱落已經冇主力之利,所以在戰術上就要多花心思,這亦係龍忍更上一層樓嘅地方。
「飛燕」今次冇左導向功能,所以唔好亂飛呀。
雙刀流今集相當有用,在龍忍Σ已經係主力之一,雖然殺傷力同龍劍差唔多,但由於攻擊開雙,感覺上好free....
儲氣Y在今集可以做到連環攻擊,即係只要身邊有其他敵人,只要佢企得近,一樣斬埋,特圍相當有用。
另有一招一定要講,就係方向制轉一圈+儲氣Y,其實一直都冇咩人用呢招或唔知佢存在,其實係相當好用嘅一招,大家要好好善用。

而在分屍或反技時轉用大特寫畫面,有效令視覺更震撼。
雖然話敵人AI大超強,可以話比上集更變態,但本集中能源可以自動回復,感覺上即使被人斬到就死,只要有回復都可以過版,令遊戲變得易玩左,但當然,冇人想一面倒比人斬,所以想成為頭領等級,戰術絕對重要。
而且敵人最恐怖係就算你斬斷佢手腳,只要佢未死一樣會還拖,所以唔可以輕心。不過在實戰時,如果太多敵人,可以先考慮斬左佢隻腳先,因為佢行唔到,所以都可以有效應該其他敵人,我嘅"百連斬"都係咁打出黎。

在整體上我仍未有任何評價,因為我仍未可隨心出招。
今集在動作上絕對變化多端,畫面質感相當細緻,尤其人狼嘅毛髮更加清楚可見,但可惜背景好似進步唔大,感覺上同上集xbox質感分別不大,其實上集畫面已經係機能極限,可說係次世代級,所以移植至ps3時都唔覺質素有咩問題,也許版圖太大掛,定我我要求過高呢??但背景處理方面係廠方要克服嘅地方。

在出招時嘅震撼同華麗,龍忍2的絕對係冇人能比,這亦係板垣伴信所講嘅,其他廠商要讓路嘅地方,但畫面方面我有點失望,唔通日本開發者嘅技術真係已經走上絕路。

血腥四灑係今集一大特色,而且血花表現相當出眾。
而且血仍然會留在刀身之上,相當迫真。

一地都係血......

斬手斬腳,但記得要斬埋頭,否則仲會還拖。

唔止血花,連肉都一樣開花。

今集把弓明顯勁左(個look都先進左),而且仲有三段儲氣。

畫面細緻表現其實已經相當出色。

不過佢只你中boss。

分屍....而且屍體亦唔會消失,真實感超好。

一向刀影都係用光之類表達,但龍忍Σ後改用氣流。
留意梯級刀影,可想而知實際時效果有幾迫力。

人狼嘅毛髮清楚可見。

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
DVD迷 + 8 精品文章

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝分享!:handshake
請你唔好再放毒啦...我就快毒發身亡了.Smilies016
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 DVD迷 於 2008-6-4 22:23 發表
多謝分享!:handshake
請你唔好再放毒啦...我就快毒發身亡了.Smilies016

呢隻GAME係超正,低奈何係高手向,所以唔係個個都中毒。
你有X360架,可以download個demo試吓。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 marcolau 於 2008-6-4 23:05 發表

呢隻GAME係超正,低奈何係高手向,所以唔係個個都中毒。
你有X360架,可以download個demo試吓。

有第一集,點可以唔買續集呢???:lol
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

銀級玩家

原帖由 DVD迷 於 2008-6-4 23:08 發表

有第一集,點可以唔買續集呢???:lol

你條旦散,又叫人唔好放毒,點知原來自己中左毒都唔知.......
BDZ都入埋,本來我都有D興趣入,不過玩過DEMO覺得佢來來去去都係咁所以唔買。
GTA攻略...好丫,唔駛野野問人....(不過我都未買...^^)

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

原帖由 marcolau 於 2008-6-4 23:14 發表

你條旦散,又叫人唔好放毒,點知原來自己中左毒都唔知.......
BDZ都入埋,本來我都有D興趣入,不過玩過DEMO覺得佢來來去去都係咁所以唔買。
GTA攻略...好丫,唔駛野野問人....(不過我都未買...^^) ...

不要生氣,開開玩笑姐...;P ;P (搞搞氣氛!!)
玩過PSP版本,所以作為一個龍豬迷的我...死都要買反隻玩下啦,畫面真好靚,不過遊戲好短,好快玩到悶!!!:L

還有一問重要問題想請教你,你會買邊個版本的MGS4呢???:o :o

進階玩家

一開波用中忍竟然hang 左機.... Smilies020
off 左再開用下忍就一直係咁打完第一章:lol
個枝棍好好用... !! 正!! 但好似易過上個集, 上個集睇來又要打多次...唔多記得中段係點只記到開波同尾場

...死....GTA4 都仲未爆.... 真係多野打...

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

原帖由 Simonhrc 於 2008-6-5 20:06 發表
一開波用中忍竟然hang 左機.... Smilies020
個枝棍好好用... !! 正!! 但好似易過上個集, 上個集睇來又要打多次...唔多記得中段係點只記到開波同尾場

...死....GTA4 都 ...

我尋晚玩到第二關的一半路了,今晚到玩龍豬了.;P

銀級玩家

原帖由 Simonhrc 於 2008-6-5 20:06 發表

...死....GTA4 都 ...

易玩左....後段你就知....Smilies010 Smilies010

銀級玩家

原帖由 DVD迷 於 2008-6-5 20:01 發表

不要生氣,開開玩笑姐...;P ;P (搞搞氣氛!!)
玩過PSP版本,所以作為一個龍豬迷的我...死都要買反隻玩下啦,畫面真好靚,不過遊戲好短,好快玩到悶!!!:L

還有一問重要問題想請教你,你會買邊個版本的MGS4呢???:o :o ...

龍豬我今日先到$2xx剩game,不過最後我都忍左手。
MGS4買最普通果個版,重要年尾平到爛先買(講係咁講,如果我屎忽痕可能即買都未定)。