設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

數碼地面電視的估計覆蓋範圍 (七個發射站)

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 小瑟 於 2008-6-26 08:02 發表
我覺得應該係d發射站整緊野, 攪到信號唔好, 尤其係呢排 HD TVB成日都粄格, 又跳又慢動作咩都齊, 唔知你地有冇咁樣呢???

我依家屋企收哂 13個台, 我估應該係收慈雲山卦.......講真, 我真係唔知知究竟係收邊個站~~ ...

應該就如下咁分啦!!
計劃中的數碼地面電視頻道的發射站及頻率範圍
發射站 頻道編號 頻率(兆赫) 發射站 頻道編號 頻率(兆赫) 發射站 頻道編號 頻率(兆赫)
慈雲山 22(M)  478 - 486   青山  43(M) 646 - 654  九龍坑山  30(M) 542 - 550
          35       582 - 590             35     582 - 590                35      582 - 590
          37       598 - 606             37     598 - 606                37      598 - 606
飛鵝山 32(M)  558 - 566  南丫島 30(M) 542 - 550       金山  40(M)  622 - 630
          35      582 - 590              35      582 - 590               35       582 - 590
          37      598 - 606              37      598 - 606               37       598 - 606

唉Smilies015 禽晚一轉就又起格又停又忽然無埋聲,畫面又差左一眼就睇到d一環環

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇返 EPC既 POST,好多人尋晚睇果套甜言蜜語, 好多 EFFECT聲冇左, 好似冇左車聲呀, 冇左人聲呀咁, 但係 SD TVB睇又冇事~~~~~TVB究竟攪咩呢...做咩呢排咁多問題架!!!Smilies015 Smilies015 Smilies015
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 kcandy0000 於 2008-6-26 08:21 發表

應該就如下咁分啦!!
計劃中的數碼地面電視頻道的發射站及頻率範圍
發射站 頻道編號 頻率(兆赫) 發射站 頻道編號 頻率(兆赫) 發射站 頻道編號 頻率(兆赫)
慈雲山 22(M)  478 - 486   青山  43(M) 646 - 654  九龍 ...

借問一下, 22(M)果D即係咩呢??? CHANNEL號碼???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 小瑟 於 2008-6-26 08:34 發表
睇返 EPC既 POST,好多人尋晚睇果套甜言蜜語, 好多 EFFECT聲冇左, 好似冇左車聲呀, 冇左人聲呀咁, 但係 SD TVB睇又冇事~~~~~TVB究竟攪咩呢...做咩呢排咁多問題架!!!Smilies015 Smilies015 Smilies015 ...

希望佢用黎製作既唔係我前公司果d機啦(雖然係我經手製作,但係我唔向公司既時候有無人多多手去攪過黎真係唔知,而且我每一次見到config同d用料我腦裡都果5個字or3個字【有無攪錯呀】or【唔係嘛】不過在下只係一個小小小小it工程師不敢多口,反正試過多口都係無用),如果係............哈哈~無野講!!!!

原帖由 小瑟 於 2008-6-26 08:35 發表

借問一下, 22(M)果D即係咩呢??? CHANNEL號碼???

M代表多頻網,多頻網由兩間電視台共用,用作同步廣播現時模擬廣播的頻道,多頻網的頻譜取決於所在的發射站。現時已啟播的包括慈雲山發射站(22頻道,即478-486MHz)、飛鵝山發射站(32頻道,即558-566MHz)和金山發射站(40頻道,即622-630MHz)

5萬

總版管

原帖由 kcandy0000 於 2008-6-26 09:08 發表

希望佢用黎製作既唔係我前公司果d機啦(雖然係我經手製作,但係我唔向公司既時候有無人多多手去攪過黎真係唔知,而且我每一次見到config同d用料我腦裡都果5個字or3個字【有無攪錯呀】or【唔係嘛】不過在下只係一個小 ...

哦......candy兄你係 tvc做 it架???Smilies020

Post76玩樂網.

星級玩家

原帖由 小瑟 於 2008-6-26 09:10 發表

哦......candy兄你係 tvc做 it架???Smilies020

唔係,係tvb有好多電腦係同我舊公司砌,佢地工程部同事都會訂貨自己砌同整,不過講真公司比咩貨佢...............唔知(好多時我自己眼見都唔知佢d貨係咩出處,哈哈~~~搵晒香港九龍新界同牌子都唔會搵到果d型號既神秘貨品)其實好好笑,我真係攪唔清楚佢地係因為熟定有什麼過中關係,試問我老闆開左間公司10幾年,佢某情度向我地同事眼中係一個唔識電腦(但吹水能力勁高XD )既人,有時我見佢地要求同設計要砌既機,真係覺得好奇架Smilies020 (eg:一部pc裡面同時裝10幾個hdd而且用既只係普通料散熱能力差,試問一台咁既機,邊有可能24小時長開住黎播劇用???唔燒就奇:lol 哈哈~~)

ps.其實我係k.c.andy不過妳地都可以叫我【糖糖】【andy】【kc】【kcandy】【candy】...............所有名我都一樣會應,哈哈~~~~:lol

5萬

總版管

原來你老細同 tvc係好好關係既, 唔怪之得你咁熟佢地d野呢~~~XD

講開你個名, 其實我都覺得好奇怪, 點解男人老狗叫 candy, 原來係 k.c.andy至岩呀 andy哥~~~;P ;P ;P

Post76玩樂網.

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

尋晚再search埋 atv 果6個台 , 真係廢到無朋友 , 收到訊號(有埋節目表)但轉台又睇唔到 ....... 都唔知佢想點 ~"~  有同無都無咩分別 !

星級玩家

原帖由 里奧 於 2008-6-27 09:56 發表
尋晚再search埋 atv 果6個台 , 真係廢到無朋友 , 收到訊號(有埋節目表)但轉台又睇唔到 ....... 都唔知佢想點 ~"~  有同無都無咩分別 !

妳都好呀!我連收都收唔到,試過晒d位,有信號無質數,有信號有質數又跳到阿媽都唔認得,而且果d atv收到既位tvb一格都收唔到!so最終我都睇揀原本既位安安樂樂睇tvb果三個台算!!!!因為我情願睇台灣節目都唔想睇大陸節目!

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

不過真係好怪 , atv d台我睇過佢 訊號 : 52-60% 質量 : 80-92%  但竟然一load入畫面就停左 .
佢唔會係要 100% 先比睇下話 .......

原帖由 kcandy0000 於 2008-6-27 10:03 發表

妳都好呀!我連收都收唔到,試過晒d位,有信號無質數,有信號有質數又跳到阿媽都唔認得,而且果d atv收到既位tvb一格都收唔到!so最終我都睇揀原本既位安安樂樂睇tvb果三個台算!!!!因為我情願睇台灣節目都唔想睇大陸節目 ...