設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: derekwyw

[討論] 手多多換大陸amp零件(電容, 電阻, 喇叭柱)

高級玩家

回復 10# KING

你部amp換線要小心喎~跟據介紹要有屏蔽線, 唔係會有干擾

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KING

你部amp換線要小心喎~跟據介紹要有屏蔽線, 唔係會有干擾
derekwyw 發表於 2011-1-18 17:06

係咩?我唔見有喎,得幾條牙籤咁幼既線係到做駁住ja.
不過我係換喇叭接線喎。

高級玩家

Part 3 換電阻

舊電阻 Resistor1.jpg

本來想換以前用過的RMG電阻, 在音色上換上他覺得會令系統更寧靜一些, 樂器的線條更突出些~聲音有點溫暖, 低音會有點力量,在這價錢($2x)附近, 最喜歡用這個, 雖然聽說有更好的caddock和vishy, 但香港實在是賣太貴了~~$1xx~2xx, 所以都沒用過 ; 可是去到鴨記找不到22k這阻值,  看到有新AMRG電阻($3X, 唉~相信是日元貴~都加很大 ) 有這阻值所以搏一下買回來換, 這電阻的聲音上感覺和RMG是同一路的但在低音的尾音和音樂的韻味上更出色些~

新電阻 new Resistor.jpg

高級玩家

小手術~換走fuse座和把上面小電容換走

用1mm單晶鉰線取代 fuse座, 原廠除了在iec座有fuse座外 在供電的板上都有2個fuse座~考慮到香港電壓都很穩定燒機風險不大和聲音的表現後決定把它換走~否則3個高價fuse比這機價更貴~而且換走後聲音表現出更通透更有力量和細緻的聲音~整體是正面的~本有考慮換上銀線~雖然聲音很吸引但怕力量上會打很大折扣, 都是在後面加在rca線輸入上就好了

elna slim ii

elna slim ii

elna slim ii 取代不知名的小電容, 不用說一定是正面的啦~整體感覺好像blackgate只是在低音的下潛上有些差距, 聲音走向還是日本聲音~高分析力, 有力量,高音去得盡, 音樂感較一般日系電容好~換後那些口水聲(但由於近年歌手的唱功~唉~變得有點討厭)~小樂器都聽得很清楚, 小弟用wbt錫銲的~但我會提議如用這電容還是用有銅的鍚or較中性的銲會更好些

星級玩家

如果我隻大6 amp有 "si , si " 既sound .. 可以點改機令佢有改善? thx

高級玩家

回復 15# leung3412

小弟debug功力麻麻,試講下,你部係膽定石机? 係一買返黎就咁定玩玩下變咁? 如果係膽机只要唔係好大聲,你只有接受,原因大多係膽机本來就有電流聲,另一原因係手工唔好, 要debug要有電子底唔係最好唔好掂因內部部走高壓電,唔小心就電到你傻,石机一般係接地問題可以試下水線接殼or本身有接嘅就唔接,有時係你屋企水線本身有電反過黎影響返轉頭; 亦可能係你source 問題,試下用mP3机播歌睇有沒聲,沒的話可能是cd 机問題,Rca線都有可能,可以試下用條沒接負極的線try try

星級玩家

回復 16# derekwyw

原完明白 !! 多謝...其實係膽機...  THANKS
但我部另一部TEAC 石机都有咁既問題 咁我TRY 下+ 條接地問題先

高級玩家

回復 17# leung3412

如果在同一電源or cd機上應該係你屋企d電 or source有問題喎~~無理由咁黑2部都出事掛~ remove 所有機水線try try~

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# derekwyw

多謝分享, 我左這裡買個電容, 電阻, Mills電阻幾好, 唔貴喎   
http://www.partsconnexion.com/resistors_mills_mra12.html

高級玩家

回復 19# ANWKLO

師兄, 聲音有咩特色呢?我都只用個好少牌子,個人喜歡rmg同amrg不過聽說ti嘅tx2575好得不過貴