設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: samnet1

[重低音] 新年前! 新玩具!! Velodyne CHT-8Q

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Q1 :可能我表達得唔好! 我用 CHT-8Q 的 Mic + Onkyo 608  的 Mic Auto Set-up 後, Sub-woofer 自動Set -7db, 我自已 Set 去 0db, 對嗎??
1. 我就先將十仔音量開到一半,然後用音壓計 set 到約 80dB
Q2: Sub-woofer set "Direct " , Onkyo 608 set " Full Band ", 對嗎??  如果我用 Onkyo THX function , 是否要 Set 去 80Hz ??
2. 我就除咗前置set 70Hz 外其它都 set 80 Hz (其實用緊咩喇叭呢,大細喇叭已經唔同set法)
Q3: 好彩冇聽 Sales 的 suggestion 買Sub-X,會慢上加慢, 用QED 邊個 model number 好呢 ??  價錢如何 ??
3. QED Performance 或 QED Reference 都以經唔錯。http://www.futureshop.co.uk/inde ... er&filter_id=31
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我都係等緊換十仔、有雙糧出幾好呀
我要等過年利是錢先有得換

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,請問隻十仔幾錢,可否PM我話我知,,我都想買10吋的,唔該!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都係MK地庫買, 點解我係$#^%)架

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都係MK地庫買, 點解我係$#^%)架
topak 發表於 2011-1-11 08:58

可能我的樣子 像 窮人啊!!{:5_83:}  其實同你買的 Price 只差幾十元 !

去到間 Shop 我已經表明很有誠意想買 ( Cash 都帶左), 只選擇 CHT-8Q or Impact Mini, 又同佢講 幫補下 Taxi 錢...

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

Q1.  先用AMP 做AUTO SET  , 再用SUBWOOFER  mic set .
方式1 /用 ONKYO 608 行完auto setting 之後 , 用音壓計調整各聲度 (前中後置一律 75dB , 重低音 80dB 或  前中後置各 78dB , 重低音 82dB) 視乎樓主喜好 .  各dB並不是睇數字決定 , 係要用音壓計度聆聽位收到的dB數值 .  方式2/  用完608 auto setting之後 , 先將前置喇叭音壓調整到 "0" , 再用音壓計度一下前置響 "0" 的音壓是幾多dB , 之後再將其餘 (中置,後置調整到一樣 dB聲壓) . 例如前置 0 dB 用音壓計度出是 76 dB , 就將其他中置,後置都SET到 76dB . 重低音就加左 5dB .
Q2 . Low-Pass Cross-over set Direct
Q3 . 如要快聲 , 可選用含銀成份的物料 . 當然價錢會貴一點 . 換線材是作為調聲之用 , 如沒有不滿就算用一條普通牌子線都OK . 新玩具建議玩一排先再決定更換線材 . 大家器材不一 , 口味不同 . 人地用既又未必岩樓主用 . 都係聽一段時間再決定 . 大路又有二手市場牌子 : audioquest , QED ... 主要睇成份決定級數 .
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Q1.  先用AMP 做AUTO SET  , 再用SUBWOOFER  mic set .
方式1 /用 ONKYO 608 行完auto setting 之後 , 用音壓計調整各聲度 (前中後置一律 75dB , 重低音 80dB 或  前中後置各 78dB , 重低音 82dB) 視乎樓主喜好 .  各dB並不是睇數字決定 , 係要用音壓計度聆聽位收到的dB數值 .  

方式2/  用完608 auto setting之後 , 先將前置喇叭音壓調整到 "0" , 再用音壓計度一下前置響 "0" 的音壓是幾多dB , 之後再將其餘 (中置,後置調整到一樣 dB聲壓) . 例如前置 0 dB 用音壓計度出是 76 dB , 就將其他中置,後置都SET到 76dB . 重低音就加左 5dB .

里奧 發表於 2011-1-11 10:02

[多謝專業意見 !!

我沒有音壓計, 用 ONKYO 608 行完auto setting 之後, 用耳朵聽聽 !!

我的 HDMI 1.4 線 AudioQuest, 考慮買 同一牌子的 Sub-woofer 線 !!