設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Canon 550D 用家 準備升級窮人三寶,歡迎比d意見,吹下水

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請不要推介L鏡,師兄放毒唔緊要,我無能力中毒果下慘!

Canon 550D 使用中,有手震問題的貧窮使用者,技術為零,希望用少量的金錢換來較高的成像質素

正打算由 Canon 50 1.8 升做 Canon 35 2.0,原因係APS-C 無咩機會用到 50,最常用到的係28-32咁上下,Sigma 30 1.4 曾經考慮過,因為30更好用,但變焦同夜晚都處理唔到,被飛出本人名單,而Canon 28 1.8 亦曾考慮,但網上意見大多認為性價比不高, 雖然焦距更合我心意,但我目的只係想要定焦得來解決50無機會用呢個問題,大家有咩其它意見,Canon 35 1.4L 明顯半價我都買唔起的說

另外想考慮換的是 Kit 鏡 Canon 18-55 ,想換埋恆定光圈來提升質素,定焦係好,但實用始終係變焦,由於已有 Canon 55-250,所以實際要升級的焦距無需超過55,16-35 2.8L 明顯唔係我能力所及的價錢,17-40 4L 算係有d 心動的,但身邊無人有 17-40,反而16-35有幾個,無法感受 4L 係咪真係各方好友所講的 "一係唔買,一買買16-35",另外亦考慮過原裝 18-55 2.8 的,但呢個價錢,無理由唔買 17-40 ,同期見到 Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM 評價幾高,大家有咩評價?

P.S.: 錢唔係多,應該升級邊支先?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想換埋恆定光圈來提升質素<--------唔買2.8都要4啦!都要幾千銀喎

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我有朋友用緊1740/4........完全無問題!好靚

比我一定升級支變焦鏡先

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

但支 35 2.0 只係兩千幾,負擔輕好多呢!

黃金玩家

定焦我自己就用唔慣........
发送自我的 Desire HD 大板凳

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

阿定 發表於 2011-1-7 11:17 AM

呢支鏡好難揾,有現貨賣貴晒,不過值得入!
另外,我都有Canon 550D & 窮人三寶, 我會加15-85個支鏡~~~
55-250好少用lu~~~

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Canon 550D 用家 準備升級窮人三寶,歡迎比d意見,吹下水

呢支鏡好難揾,有現貨賣貴晒,不過值得入!
另外,我都有Canon 550D & 窮人三寶, 我會加15-85個支鏡~~~
55-250好少用lu~~~

Agree 55-250 好小用
小弟用sigma 17 - 70 實用唔太難扲
去旅行一支走天涯

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kit鏡 同 55 250 換  15-85都幾好...可以一支頂兩支

行動組版主

55 250 應該會留番,雖然唔會點用,但有時去球場同睇show,會用到佢,雖然機會唔多,但放番出去又唔值錢,賤賣不如備用!

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

你支定焦諗住影乜野多
如果影人50呢個焦距應該好好用,
TV: Sony 46W4500
AMP: Pioneer VSX-1019
BDP: Pioneer BDP-320
FS: PMC TB2+
C: PMC TB2+M
SB: Mordaunt Short MS304
SS: ONKYO MV5
SW: timbre