設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

影雀雜談區

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
自己從鍾意雀仔, 到開始影雀仔, 已有兩年幾的時間, 自問裝備普通, 遠不及大炮c兄們, 影出黎的亦只唔係大隻或特別靚, 罕有度亦一般.
見呢度都有c兄們好此道, 更有高人前輩(我唔提名了, 影雀同蝴蝶都好靚個位), 所以希望係度開個post大家交流下, 不論心得或相片均可.
問資格自問遠不及, 但自己係鍾意雀仔多於影, 所以都盡量希望, 以唔騷擾佢地=雀仔為前提下攝影, 而唔係不擇手段.

好似最近影個隻紅脇藍尾鴝咁, 去到時我都唔敢再企前, 落場後第一次見佢出黎時, 自己眼大睇唔到, 亦都只有進下c兄們的鏡頭. 直至c兄停哂火, 我先行近少少, 再問c兄位置, set野再等.

咁樣半個鐘唔駛, 佢又返到同一位置, 但有樹枝擋著, 發覺冇得就位後唯有影兩幅後再等, 咁樣又等幾個字, 今次個位置好少少了, 後面有位c兄見我地影緊時,  衡前係我的前方, 大大聲問問有乜影...咁...
我[紅脇藍尾鴝lor]
佢[咦, 係呀, 邊度邊度?]
我[ 啱啱係你後面飛走了]
佢唔好意思地行返後面, 跟著我聞到煙味, 原來後面有人食起煙來...
後面其實重有太陽鳥出沒, d人等呢隻時就唔理後面影太陽鳥的人...果真夠哂considerate~~~
呢個位置最近亦係某觀鳥網出過一d投訴, 話說有c兄好大力行樓梯...(希望唔係話我...)
而呢度算好了, 係公園影翠翠時, d人老奉咁大聲嗌, 試過有次我叫某c兄靜少少時, 佢一句[個公園你架?][隻雀再吵都嚇唔走架喇!!]
好, 我錯, 個公園真係唔係我的, 但都唔似係你屋企...我細細個的家教係, 勿係公眾場所喧嘩lor~~~
長篇大論, 望各方好友見諒, 附上爛相一幅, 希望大家唔駛咁悶~

評分

參與人數 5威望 +33 金錢 +10 收起 理由
aidan + 10 + 10
4pk + 10
REAC + 3 Taking bird photos = patience
horace_tsang + 5
firework8hk + 5

查看全部評分

等運到

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

影得D毛色好正呀!

黑鑽玩家

加d新相先~

太陽出來鳥!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
happylui + 10 靚到爆!

查看全部評分

等運到

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好正!

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# mike384

傳說中既 mike兄,利害

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知岩ng岩尼

黑鑽玩家

4pk兄>>全中呀!!
其實香港好多地方都有的, 濕地, 船隻停泊的地方如避風塘, 甚至係公園~
等運到

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
影雀仔好難影, 師兄要有咩技考呢???

黑鑽玩家

技巧呢D留返D大C答你啦, C兄.
最基本的係運氣, 個人的信念係, 運氣唔夠就要用耐心搭救, 時間同經驗可以令我更快捉到個一剎那的運氣.
等運到

黑鑽玩家

其實開呢個POST都係希望其他雀友黎吹下水, 分享一下, 學人集思廣益呀嘛~
等運到