設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

愛情萬歲 Love is Elsewhere

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

預算5/30上架
老寰發行

特別收錄 :
愛情萬歲製作特輯
周柏豪傻小子MV  

故事大綱 :
蘇毫區五光十色,區內有一間店名為「戀戀SOHO」此店古靈精怪,由一對小情人阿晴 (鍾舒漫 飾)和阿生 (陳柏宇 飾)開設一間替人解決戀愛問題的咖啡店。可是他們在晴的舊情人許少雄 (張繼聰 飾)的重現,兩人關係與及一起到北京升學的理想受到考驗。 阿豪 (周柏豪 飾)是個情場浪子,身邊常出現不同女伴。直至在Disco遇上Kelly (唐素琪 飾),他深深地被她的獨特氣質吸引。但事實上Kelly卻是豪前女友用來對付他的武器。經過了解後,Kelly對豪的看法改觀,並真的愛上了豪… 阿如 (鄭希怡 飾)的男友 (鄧健泓 飾)對如無微不至,但事業心強的他始終無法使如感到滿足。遇到常偷窺單戀她的星 (洪卓立 飾),比她年輕六年,會否成了發展阻礙?

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

J J 小評
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
一套上左畫都未必有人知既戲 (其實話時話我都唔知佢有無上個畫)由一班年青偶像打造一套愛情小品,雖然當中有d情節較為美化左d關係,但有d小細節相信都會令拍緊拖既情侶稍為有d共鳴,小品得黎睇得我幾開心,比我預期中好睇,唔好因為呢班新人而skip左一套OK既電影!

不過我都係經某版友介紹至會"有幸"睇到呢齣戲,希望我呢個小report都對你 (妳)有影響啦!Smilies010 Smilies010 Smilies010

● 主要演員 ●  鍾舒漫、洪卓立、周柏豪、陳柏宇、唐素琪、鄭希怡、鄧健泓、方皓文

故事簡介:
整個故事圍繞着一間於Soho區的戀愛心理醫生店。此店古靈精怪,是cafe,亦是網吧,坐落一對小情人阿晴和阿生,每日開店就是與各人談心------是位無牌心理醫生。雖然年紀輕,但有很多有趣的角度去解決成年人口中的千愁萬怨。所有人都可以一進店便能把自己的秘密暢所欲言,正是此店生意興隆的秘密。他們是SOHO的朋友,也是大家的朋友。兩人用最簡單的想法為都市中人解決最不尋常的複雜關係。他們打算賺到第一個10萬,便會一道去北京遊學一年,這是他們的願望。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我都覺得拍得幾好.感覺幾舒服(簡單直接)
許願d對白都到位. 係月未高爭小小.如果可以再自然小小就更好.
另外幾拍得到香港既感覺. 好多戲取景都唔係咁好.好難令人留下印象.
我覺得呢套真係似返套"香港"電影

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

一開頭睇己經覺得唔掂, 睇落梗架唔掂, 橋段上真係換湯不換藥, 要做到"香港"電影唔通真係無新意先得...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

崔允信既野通常都唔錯架.Smilies018
就因為佢個名呢套先有得響電影節上.
全港最專業最新影碟情報:
梅小玲
更多荒謬事/日記/快閃/影評請到:
荒謬日記

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 Hon 於 2008-6-8 11:18 發表
一開頭睇己經覺得唔掂, 睇落梗架唔掂, 橋段上真係換湯不換藥, 要做到"香港"電影唔通真係無新意先得...

我反而好怕果d刁九鑽電影;P
睇到好q辛苦兼唔知想講乜
呢套就係夠簡單直接.氣氛都造得唔錯.又幾含蓄.Smilies018

高級玩家

細節不俗
其它就......

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 LAWSON 於 2008-6-8 16:39 發表

我反而好怕果d刁九鑽電影;P
睇到好q辛苦兼唔知想講乜
呢套就係夠簡單直接.氣氛都造得唔錯.又幾含蓄.Smilies018

咁你都啱, 但咁既戲種實在無新意, 要睇愛情戲, 我寧願睇十分愛呢類好過...

鉑金玩家

常聽說港産片越來越沒港味,其實今年上映數套港片如《我的最愛》,《六樓后座2家屬謝禮》 ,《圍城》等都港味充足,但是否真正的港産片就能輓回流失的觀衆,也是個疑問。
     崔允信的《愛情萬歲》也看似地道,全片在港島蘇豪區取景,演員也是一些“港産”新偶像,但整體格調卻和韓式串燒偶像劇差不多。此片也像《我的最愛》一樣精裝,而且十分幹凈,男女主角都斯文整潔,連外賣仔都執到肆肆正正,而且隂柔味極重,這種“小男生”的角色在港片中比較少見,相比下前不久《魔術男》中的外賣仔就較為親切。此片也像《抱擁每一刻花火》、《半醉人間》那樣是群戲形式,不過此片群戲水準不高,三段故事的銜接不太到位,人物基本上由一間咖啡廳牽強搭綫,看罷全片“愛情萬歲”的主題不夠突出,尾段歌又播得太密太急...
    此片要挑毛病一籮筐,不過此片卻敢于在成本有限的條件下,重返港島,拍出迎合中産口味的精裝製作,意義重于一切。其實此片素質令我想起兩年前的《非常青春期》,不過那部取景在長洲。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

一早知有套咁野,但係遲遲都搵唔到動力去睇,直到出埋碟,妳擁有左都總下唔會有心機坐定定開黎睇既衝動,但係點知唔睇唔睇,一睇就.............得得地喎,雖然無咩特別,但係感覺上係成功架,舒服同自然架!總好過【十分愛】系列........看似得得地但係中間硬係會有不其然既唔自然唔舒服怪怪地!!!