設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 我的調音秘技之「音質正確性」

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

有好多人都想知道自己的影音系統的聲音是否準確同少音染,
高/中/低各頻率是否平均,人聲的表達是否傳真。
但是如何知道自己的組合聲音是否準確傳真呢??

我自己都想了很久,同聽了很多人意見和組合,
結果都是沒有一定的答案,因為有人覺得自己組合的A聲音是最準,
有人覺得自己組合的B聲音是最原味,真係個個人有自己一套感覺,
為左尋找正確的調音之路,我找了很多文章,
終於搵到一編我覺得很合理同很有意思的文章。

請大家先行看看,否則不會明白其意思↓
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=40801

當你看完上文後,應該明白我想說是什麼,當然未必個個人覺得正確,
如果唔岩聽的說話,可以安回"上一頁"離開......哈哈^^

但是我又如何測試出上述的見解呢?
我們是玩影音的,當然要用影碟作較對,
我看了上文後,我終於找來一隻影碟,它是高品質的錄音,而且有發行BD版同CD版的,CD版的分別只是不是多聲道的效果,但音質同效果也如BD的錄音相同。
這BD是張敬軒 unplugged第一章音樂會

另外我準備左IPAD同第一章音樂會的CD

經IPAD播出CD內的檔案(用IPHONE播也可),再和自己的AV組合的聲音作比對,
你就會是自己影音組合的聲音是否準確,高/中/低頻的分配是否平均,

而我經比對後,終於知道自己組合的高頻太多同比較乾,中音不夠飽滿,低頻不足同生硬。
經過花了大半年時間去調音,去夾線、摩改、最後用埋EQ修正,
今天終於已經同IPAD用耳筒播的標準平衡的音質,有了9成的相同。

大家想知自己組合系統是否還原度高同準確,試試用這方式,比找別人給聽後意見更準確。

調音秘技分享完,麻煩加我分

評分

參與人數 14威望 +70 收起 理由
hippieswave + 2 謝謝分享
fuman0123 + 10
yungming + 3
yjfnog + 5
orpheuslau + 5
snoopyboy001 + 5
MarkMak + 8
245141525 + 10
hiro + 4
kenny238 + 5 精品文章
sing1357 + 5
emuho888 + 2 精品文章
rinko + 1
koo9726 + 5

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

沒有iPAD試不過都支持
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

沒有iPAD試不過都支持
koo9726 發表於 2011-1-2 16:32

用其他野試
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

用其他野試
鐵心心 發表於 2011-1-2 17:08

哈哈,咁又係咁又係
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Thans for your advice .

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

心兄,即你將cd轉做mp3格式放落iphone再用headphone 去比較??是嗎??
官圖無限好,實物永遠做唔到

港島av 人,成日都身痕

1萬

鉑金玩家

心兄,即你將cd轉做mp3格式放落iphone再用headphone 去比較??是嗎??
kefana 發表於 2011-1-2 19:10

轉WAV也可(當然DL也可)

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

高級玩家

回復 1# 鐵心心

多謝分享

心兄做比較時用乜OUTPUT MODE呢?係咪LPCM 5.1?定係LPCM stereo? 我聽過兩隻LPCM MODE 本身都有D分別,LPCM 5.1既HALL 味好似係重D既...

1萬

鉑金玩家

回復  鐵心心

多謝分享

心兄做比較時用乜OUTPUT MODE呢?係咪LPCM 5.1?定係LPCM stereo?  ...
sing1357 發表於 2011-1-2 19:24

我用DTS HDMA,因為我覺得錄得好D,LPCM太平淡....

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

專業玩家

=.=這樣有用嗎.... 用ipad同自己的AV組合的聲音作比對 因為要用耳機去聽,耳機的質素好壞對音準有很大影響的阿