設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[港版] 為你鍾情 - 個人小小評

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前一排忙到未有太多時間煲碟,襯放聖誕假期間,儘地一煲 。其中一套係"為你鍾情",初睇戲名以為係反拍哥哥既舊戲,但細心一睇戲名,此"你"不同彼"妳",應該係身份對調。戲中背景設定係哥哥當紅時代同現代交替,加上有穿越時空/親情愛情/喜劇元素等。導演郭子健過往執導既戲都不算主流(上一套為"打擂台"),究竟今次咁溝埋咁多元素有乜化學反應

故事簡介:
穎(衛蘭 飾)自少跟隨做科學研究的養父彥(張堅庭 飾)和外公(狄龍 飾)居於美國,一天發現一個神秘機關,誤打誤撞將機器打開後。她發現裡面冰封著一位少女芝(文詠珊 飾)。更驚人的是這位年輕活潑、思想新潮的冰封少女竟是自己母親!芝與穎相遇後,細說出當年她與穎父親傑(李治廷 飾)的段段浪漫戀愛,回憶那個純真的卡式錄音機年代!最後芝決定帶同穎一同尋找2010年的傑,一段奇妙尋愛旅程正式展開...

選單畫面

較不滿意係字幕係畫面內

觀後感:
三位新演員以文詠珊表現較突出,但通常呢類片需一眾綠業襯托才可,今次眾多綠葉中以師兄劉浩龍最發光發熱 ,上一次飛沙風中轉中已顯露出黎,呢次喜劇感仍保持水準把其他人比下去,可以講表現最好一個 ,反而狄龍及邵音音等就冇乜發揮機會。其次要講係........黎明  冇錯係黎明,唔講我以為男主角係佢,戲份重好似多過李治廷 不過今次黎生唔係演繹得好,而係其中一場跳舞戲 估唔到跳得咁好。
全片畫面合格有餘,文詠珊80年代誇張撞色衣著表露無遺。攝影方亦花過心思,懷舊部份用上略帶褪色既色調,加上四邊略帶out focus,值得一讚 。7.1聲效?聽得舒服便收貨,唔好咁大期望。至於故事好看與否見人見智,呢次無可否認係一個新嘗試,期望郭導演下次更上一層樓

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

咁岩今晚都睇完!
好就唔叫好好睇架啦!不過起碼唔會睇到恰眼訓果隻,而當中夾雜哥哥既名曲同懷舊feel加翻小小分,我只能夠比僅僅合格!

鉑金玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我就最鍾意個女班長...全套戲最好笑

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

樓主果句"無可否認係一個新嘗試",令我諗起打波時如果人地同你講"Good Try !",即係話你衰左(打唔入或者打唔中)
Blu-ray movie 係精神食糧,樹皮係日常既食糧,缺一不可!

進階玩家

前一排忙到未有太多時間煲碟,襯放聖誕假期間,儘地一煲 。其中一套係"為你鍾情",初睇戲名以為 ...
SonSon 發表於 2010-12-29 00:35

有創意 我鍾意....

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我睇左小小就停左未睇返~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我幾鐘意呢套,不過如果唔係黎明做會更好