設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: JYKW

[討論] Marantz + B&W CM1 + SFH

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

CHING,我都係上得嚟76多,咁大家討論下....睇多啲,聽多啲.....然後不斷嘗試,HEE HEE,我諗呢啲正係樂 ...
JYKW 發表於 2010-12-29 19:08

Yeah!! share more our experience.

進階玩家

琴曰我專登唔講比你聽就係怕你先入為主,依個就正正係依條線嘅特性。try more different type of music and ...
russianhacker 發表於 2010-12-29 13:31

多謝CHING襄借CABLE,呢兩日放假可以試聽多幾隻碟,再同你交換吓心得

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# JYKW

"但聲底並非我想要個隻" 師兄鍾意什麼聲底呢

進階玩家

回復  JYKW

"但聲底並非我想要個隻" 師兄鍾意什麼聲底呢
ANWKLO 發表於 2010-12-29 19:49

其實我最初係想試下BI-WIRE可唔可以將部CM1推得好啲......其實我本身鍾意比較清爽聲底,所以我先揀MARANTZ+B&W,但係最衰部AMP好似推得好吃力咁,每當我想較大音量時,D聲就會有D吵耳感覺,我估係因為本身AMP先天條件關係.......所以借來SFH DOUBLE RUN,希望係力量上有所提升,可惜係力量得到提升同時,出來效果比較雜亂....結果感覺上聲底變厚同埋d聲係一齊湧出來的感覺,好似冇乜層次咁,個人感覺,無計

黃金玩家

回復 14# JYKW

如果聽D大棚嘢,Marantz PM-15S2 有點吃力, 再加上 double-run, 會增加了阻抗, 重難推喎, CM1 Sensitivity 只有 84dB spl (2.83V, 1m) 比較低 Bi-wire 通常會増加分析力, 力量上有所提升有保留

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching can consider to change it's original power cable for both machines.

進階玩家

回復  JYKW

如果聽D大棚嘢,Marantz PM-15S2 有點吃力, 再加上 double-run, 會增加了阻抗, 重難推喎, CM1  ...
ANWKLO 發表於 2010-12-29 21:08

多謝ching指教,會再試吓唔同種類型cd,睇吓會唔會有新領會.......感激賜教,小弟獲益良多

進階玩家

回復  JYKW

如果聽D大棚嘢,Marantz PM-15S2 有點吃力, 再加上 double-run, 會增加了阻抗, 重難推喎, CM1  ...
ANWKLO 發表於 2010-12-29 21:08

ching,想問吓如果行bi-wire,但single-run,咁唔知會唔會好d呢?先謝

黃金玩家

回復 17# JYKW

大家分享一下, 小弟未必完全說對, 這裡好多有經驗的師兄.

"每當我想較大音量時,D聲就會有D吵耳感覺" 如果不是喇叭線問題, 這可能表示控制力不足

黃金玩家

回復 18# JYKW

試下最簡單single-wire + jumpers先啦. Belden 5000UP 12AWG 評價唔錯, 我係用5T00UP 10AWG.  CM1此終係音箱細, 聽小品可以, 如果聽D大棚嘢, 不可以太高要求