設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他] [中國版] 家園 Home (實物圖)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
買這個版本除左因為係BD50(港版好似係BD25)之外,當然係因為可以聽到周迅把聲啦!

隻碟46.6G,可謂落足料!

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
Ken704 + 4

查看全部評分

Blu-ray movie 係精神食糧,樹皮係日常既食糧,缺一不可!

進階玩家

原本也想買這版...但長度只有93分鐘.容量卻比其他版本大??
另外大陸好像對周迅的配音很有意見~

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

多sound track吖嘛!淨係國語都兩條啦!係就係有少少多餘,不過算啦!反正睇過畫質都好好,咁就得啦!另外其實港英版都好似係得九十幾分鐘,反而台版同美版一樣係118分鐘,師兄有興趣可以入返隻台版!
Blu-ray movie 係精神食糧,樹皮係日常既食糧,缺一不可!

進階玩家

多sound track吖嘛!淨係國語都兩條啦!係就係有少少多餘,不過算啦!反正睇過畫質都好好,咁就得啦!另外 ...
kennethc2k 發表於 2010-12-23 22:39

大陸那邊的網兄說周迅配音的音軌明顯小聲很多~
不知kennethc2k師兄聽起來是否有這個問題??

台版目前價格降為499台幣.但我不喜歡郝市長配的音~

白鑽玩家

大陸版有兩條國語sound track, 因為有兩個版本. 周迅版是90幾分鐘版. 另一個是足本版. that's why 要用BD50收錄兩個不同剪輯的版本.

星級玩家

大細聲問題似乎不太明顯,我冇同英語對比過所以不知道,不過我係冇特別較大聲到既情況底下都聽得好清楚!

至於kymak師兄所講收錄兩個不同版本,我不太明白,因為播放時沒法選擇足本還是周迅版,真係要請教kymak師兄先得!

白鑽玩家

大細聲問題似乎不太明顯,我冇同英語對比過所以不知道,不過我係冇特別較大聲到既情況底下都聽得好清楚!

...
kennethc2k 發表於 2010-12-24 00:14

我沒有買這個國產BD版, 只是有早前一期大陸雜誌 <DVD導刊>送的贈片DVD, 是<家園> (dvd-9). 其中就是收錄了兩個國語版的配音, 也有中個非陳先生的粵語版, 其一是佪國語配音是周迅版. 我試播這碟是發現發音不能在播放是切換, 只可在選單中選擇, 而選定不同發音後播的片長是不同的. 而在一些隻國產版影碟的店中, 見到的DVD版, 有的標明是可選不同版本的, 有是只標說有一種發音, 價錢當然不同.

所以我認為國產版應該會收錄兩個不同版本. 但這 BD確實有否收錄就不得而知了.

星級玩家

我沒有買這個國產BD版, 只是有早前一期大陸雜誌 送的贈片DVD, 是 (dvd-9). 其中就是收錄了兩個國語版的 ...
kymak 發表於 2010-12-24 09:42

睇黎真係要買返本<DVD導刊>睇下,點解可以係轉sound track既情況底下片長唔同左,大陸啲同志真係利害!