設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 分享喇叭擺啱位帶來之震撼/請教:承机板質料之選擇

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小小个人分享,如各高手,c-hing覺得大驚小怪,勿插{:5_78:}
小弟從來覺得玩hi-fi嘅排位係:環境-->電源 & power cord-->擺位(机&喇叭)-->訊號線/配件...
事緣有"高人"到舍下調教黑膠盤兼給点意見套Lo-Fi,建議小弟鋪地氈及喇叭移埋"半寸"左右,地氈買咗未鋪,但喇叭除了向內移半寸外,還移前半寸,左邊喇叭旁的hi-fi架則移後半寸,開声.....嘩,嘩...所有樂器,歌手(Lily,學友,胡琳等)走晒出來,冇誇張,(舍下大廳8呎鬆D濶度,可能較易擺啱位離箱也唔定),我諗有此經驗之c-hing一定明白"啱位"那種震撼,完全明白"高手"講喇叭要擺啱位,離箱到"冇喇叭存在"那意思,放什麼RCA/XLR線嘅重要性已其次.

*現用胆前級放了土炮之重型釘墊後又係另一世界....may be灌沙hi-fi架承机之木板質料較"渣",我去沙田"宜家"那邊蒲過,做4塊(20寸x17.5寸,唔夠1寸厚最fit,但他們講太薄会曲,做不到的,minium1寸鬆D)嘅承板$頗參差,最平$1000有找/塊嘅纖維板到$5000幾/塊嘅黑壇,小弟心水有$15xx/塊 or $3xxx/塊嘅雞剌(唔同鋪頭,但同樣講唔駛拼合,一塊過),另一間有$16xx紅壇,但講明必須3塊合埋一件....
想請教各c-hing用乜嘢質料做承板配鐵架最好??(budget$2000/塊內),當然$愈平,效果又理想愈好,如高密度MDF板得唔得?how much/塊?会唔会硬声過籠??(唔夠1寸厚最fit,高過會凸出架面)
~~Thanks

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

你個咩hi-fi架? 用緊乜野板?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 2# chiuching

朋友送的黑色灌沙鐵架,冇牌子,頗重,木板頗輕,應不是"靚"嘢木板,chiu ching有冇平,靚,好声質料嘅板推介~~thanks

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

totally agree....我都有此經驗....Ching經驗真係直得分享

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 4# hhkcom

Thanks~~

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# stanleytse1129

非常同意,我宜家一得閒就會試下移下位!!!!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

回復  chiuching

朋友送的黑色灌沙鐵架,冇牌子,頗重,木板頗輕,應不是"靚"嘢木板,chiu ching有冇平, ...
stanleytse1129 發表於 2010-12-22 15:22

幾千蚊塊, 仲要4塊咁多.. 咪成皮幾野?! 個架係咪真係咁好聽先? 如果唔係既話, 買個2手FE架連板都仲得喎.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 7# chiuching
chiuching:所以咪請教各高手有冇更好嘅"質料"承机板揀囉!!(最緊要 平,靚,正),MDF板 o唔ok?一千幾百/塊??"唔通要掉咗个架~~好似嘥咗D.....我想物盡其用啫!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

ching 有冇搬位前後既相? 俾我地學下野...

不過如果冇高人指教, 盲目咁試真係費時失事....
Visit my graph
http://www.fotop.net/Benjamin

我的組合

Stereo System
AMP: Melody H34S
DAC: Eastern Electric Minimax Plus
SPK: JAS Audio Orior

AV System
AV AMP: Yamaha 3010
BDP: OPPO 93
Sub: Velodyne SPL-1000 Ultra

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 9# benjamin

c-hing:舍下8呎鬆D濶,其實唔難摸啱位的(因為窄!),啱啱睇到c-hing屋企D相,嘩....好靚好骨子喎!!{:5_71:}
Lo-Fi 一套,失禮晒
黑鐵架後有訂造木架(standard size唔啱擺!)預留放AV system~~移位好少,下面係移咗之後嘅相.
home 002.JPG

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
chhanthony + 2
benjamin + 2

查看全部評分