設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 分体電源嘅 CDP/CDT+Dac &胆前級

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

請教各位高手,c-hing:
1.分体電源嘅 CDP/CDT+Dac 有什麼選擇??
*除Eso.P-0, P-01(Dac非分体電源)而个price更.... ,Lector(Italy)外........??如$和Lector差不多或更好嘅還有什麼?喺hk邊度可買到Lector?

2.分体胆前$50000內(好旺角某showroom 有4件合一嘅分体前級,不過....$9xxxx

Thanks!!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

師兄, 玩得分体電源嘅 CDP/CDT+Dac, 實一定要$$$~
你入去啲有high end show room既舖到, 總會有一架...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 2# chiuching

c-hing:有冇實質嘅牌子/model比我...thanks!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

47 Lab都好似咁上下價.

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

CEC最頂嗰部..

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

請教各位高手,c-hing:
1.分体電源嘅 CDP/CDT+Dac 有什麼選擇??
*除Eso.P-0, P-01(Dac非分体電源)而个price ...
stanleytse1129 發表於 2010-12-21 09:19

1. 要揾CD Transport + DAC原配都易啲揾,Mark Levinson No 30.5+No.31.5都係咁玩。要CD Transport + External Power Supply and DAC + External power Supply四件頭就要揾廠家替你度身定做。Naim CDP + Power Cap己经好堅。

2. Tube Pre Amp + External Power Supply 玩McIntosh 1000C + 1000T哩,HK$180K左右,但都係Controller + Tube Power。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 6# Big_McIn

c-hing:Naim CDP + Power Cap....how much?Lector都有CDP+power supply,數字台之前有一部放$1xxxx(原價$3xxxx),我上過Lector網站,它有分体電嘅CDT+Dac or CDP,但香港唔覺容易/唔知邊豎買到.....另chiu c-hing講CEC最"頂"果部大約....$,香港有冇220v?thanks!!

*$50000樓下有冇較好嘅分体電胆前級??$180k"老麥"不如玩4神合1??(好旺角有$9xxxx)~!煩c-hing賜教.

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

你列舉都是一些小廠家精品,此等貨品有幾種問題:

1. 保養維修
2. 二手價低
3. 公司穩定性

我個人喜歡玩歐美老牌產品,玩上+年八年,喜歡繼續玩,維修保養在港不成問題;不喜歡出售時也有承接力。老麥、麥仔、Nelson Pass、、Audio research、B&W行走江湖數十載,仍屹立不倒,背後原因,大家都明白哩。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 8# Big_McIn

c-hing:絕對明白,那你提供的"Naim分体"....大約$?

高級玩家

naim加同廠power supply同一般所講既分體電源供應好似有d唔同喎
(不過我都唔多清楚,有錯請指正)