設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lkljason

我又黎,小小小兼勁亂既電影院 (更新 Page 8, 11)(PS3 slim 入宮)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 小瑟 於 2008-9-6 10:08 發表
嘩.....靚仔左好多呀~~~弓起弓起~~~~Smilies011 Smilies011 Smilies011 Smilies011

多謝!我都覺整齊好多啊

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 avgirl 於 2008-9-6 10:38 發表
好齊整......靚仔左好多 x 2
sony TV 引死人.

咁你都快d加入sony既大家庭啦Smilies006 Smilies006

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 yin206 於 2008-9-6 15:31 發表
我個櫃終於揾返個失散左的孖生兄啦Smilies018 Smilies018

好野就梗係參考o下啦!Smilies018 Smilies018 Smilies018

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 lkljason 於 2008-9-7 02:47 發表

咁你都快d加入sony既大家庭啦Smilies006 Smilies006

哈哈, 下次再升級大電視既話, Sony必是首選.Smilies011 Smilies011

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 avgirl 於 2008-9-7 11:16 發表

哈哈, 下次再升級大電視既話, Sony必是首選.Smilies011 Smilies011

拭目以待!Smilies010 Smilies010 Smilies010

2萬

三潮玩家

J J

新玩具總結

進入高清既大家庭都接近個半月,可以用高清黎迎接奧運呢項盛事,Timing都算唔錯,今次upgrade唔可以話煥然一新,起碼音效仍然未達高清既水準,但對我呢d業餘既愛好者黎講已經好滿足 (如果換埋部support 高清既amp同部有bitstream既BDP既話就真係超滿足添呀~~發夢中Smilies011 Smilies011 Smilies011 )

講返而家既裝備先,部X系既電視,畫質真係無可置疑咁滿意,加上setting同操作都好user friendly,售後服務既評價亦都係正面 (希望唔使用到啦~~XDDD),而3組HDMI、兩組色差.....等等,一般既玩家我覺得已經足夠。轉台聽有用緊呢部機既朋友講略嫌慢,但我自己覺得可以接受。Sony機出名味精重,效果出黎會比較sharp,喜愛自然色既朋友可能會覺得刺眼,需要要o係setting上調一調較。黎緊X系聽講會有新機出,但40"聽講會用低一個grade既BRAVIA Engine,行貨會唔會有所提升真係要上架至知勒!
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=7501&extra=page%3D1

部Sony BDP-S300對我黎講如果唔係加8舊水黎換,正常我買PS3都未輪到佢,不過幾舊水當買部BDP就點都抵到爛 (雖然呢部BDP係無bitstream),但開機速度真係慢到想死,我都知普遍既BDP開機、讀碟速度係會比DVDP慢,如果你仲用DVDP既黎做標準,我驚你會以為佢係hang左機呀!Smilies017 Smilies017

因為BDP速度慢成咁,所以身痕痕走去買左部Philips既DVP3980K,呢部機除左讀dvd比較快之外,佢仲有能夠將dvd既畫質谷上 1080p (比普通無得upgrade dvdp播出黎既效果靚一倍有多),加上部機叫得做讀碟王讀碟能力點都有翻咁上o下 (希望唔好係作大啦,但暫時自家燒既碟都無話load唔到),唯一比較差勁d既就係當部機既同軸如果要駁amp後輸出5.1音效,HDMI既音效就要犧牲,因為部amp未有HDMI輸入,未知如果HDMI駁amp後再出電視會點樣,如果有朋友試過又知道答案既話,歡迎來信到TVB10700信箱........................哈哈哈!夠爛未呢個gag!不過講真,如果真係知道既朋友就麻煩講聲,等我得個知字都好丫Smilies027 Smilies027 Smilies027 )

最後講埋部STB機頂盒,佢同部BDP情況一樣,如果唔係呢個優惠價,我亦都唔會選擇呢部STB,因為如果以正價2千幾蚊仲買部無錄影功能既STB,我就點都過唔到自己果關 (雖然錄影呢個功能對我輕於浮雲,但始終有點都好過無嘛),但而家以$480蚊就有部外型殺晒 (暫時我覺得係最靚外型既機頂盒),功能雖然係好基本,但質數都尚可以接受 (起碼無乜點Hang過機,轉台亦都唔會太慢),加上同部BDP外型絕配,所以暫時都唔會考慮upgrade。

總結,因為以上既setup,所以亦都要買過個地櫃黎安置呢炸傢伙,雖然地方同金錢所限未能夠做到最好,但對我呢d入門玩家暫時算係不錯既組合,希望黎緊再有機會upgrade再同大家分享呀!Smilies024 Smilies024 Smilies024

2萬

三潮玩家

J J

喇叭擺位final version

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 lkljason 於 2008-9-29 00:20 發表
喇叭擺位final version

整齊又靚晒Smilies018 Smilies018 Smilies018

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 avgirl 於 2008-9-29 08:11 發表

整齊又靚晒Smilies018 Smilies018 Smilies018

咁樣放喇叭d聲我諗點都差小小,但有時美觀同實用性點都要有個取捨啊!XD

黃金玩家

原帖由 lkljason 於 2008-9-29 09:48 發表

咁樣放喇叭d聲我諗點都差小小,但有時美觀同實用性點都要有個取捨啊!XD

突然間諗到,  打橫放番上枱上面又得唔得呢, 應該唔會摭住電視畫面.