設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

我的家庭影院(更新 2012年03月19日)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

見大家都開始想下當年, 我又想下先...........

其實我第一次開始接觸AV已經係早係 15年前開始玩, 果陣仲係同亞媽住, 公司有個師父玩 av, 佢開始毒我, 咁我就買左部 KENWOOD 5.1 AMP(當年岩岩開始 DD PROLOGIC) PIONEER LD PLAYER, SHARP既第一部可錄立體聲既VHS錄影機, B&W 既座地喇叭(真係唔記得咩 MODLE勒, 不過個樣都仲記得既!!), 再好辛苦咁拉喇叭線去梳化後面, 掛埋對鐵制既後置喇叭, 但因為果時都係岩岩出黎做野冇耐, 銀根真係好有限, 而D中置又鬼死咁貴, 同埋果時其實 4.0都可以玩到 (因為 DD PROLOGIC好似都有 FOR 4個喇叭既 SETTING)而最重要既係, 當時其實所有信源都只係 2.0聲道, 基本上後置既聲都只係由 AMP模擬出來, 係冇左右之分既, 所以我有埋對後置已經玩得好開心架勒, 仲成日約埋D同事上來屋企炸機, 囉哂碟來聽"萬竇路"呢~~~:lol

後來因為想聽歌好聲D, 就將對 B&W賣左, 轉左玩 INFINITY書座式喇叭, 聽歌D聲真係好正, 好好 FEEL, 不過因為果時都唔識買, 對喇叭同部 AMP既功率唔夾, 我成日想開大聲D就好易出 PROTECT, 所以都係以聽C文野為主, 最記得果時除左聽CD之外, 每星期例必出信和, 租龍珠日本版既電影錄影帶, 仲買靜香既寫真集, LD, CD, 細碟, 因為果陣時都真係冇咩錢, 所以最多就係租完靜香既 LD之後, 用部 SHARP既立體聲錄影機, 將 LD錄落VHS既盒帶上, 果時部錄影機好正架, 錄完出黎既效果有 LD9成架, 仲要有埋同LD一樣既立體聲, 雖然依家睇返錄影帶好似好唔掂, 不過以當年來講, 我反而覺得都好清, 好 SHARP, 可能當年都未知咩叫清啦~~~哈哈XD 另外就一定會走去大圍海福果間租碟鋪, 每星期都租幾套 LD係屋企慢慢欣賞, 而 LD更加買左唔小係屋企, 好似 T2我有香港版(有字幕), 日本版(16:9版), 果時仲記得個日本版 T2係係地鐵站同人二手交收既. 但唔知幾時開始, 亞媽開始轉擺位, 而我就玩玩下開始冇得玩........咁就完左我既第一套影音系統既生涯了!!!!

廢話講完, 言歸正傳先!!!

我知道我唔黎第一個先大家都會怕醜, 所以雖然好多人都睇過哂我既組合, 不過我都先黎第一個啦,
我先 POST出黎先, 希望大家都可以分享一下你屋企既配置呢!!!XDXDXD
如果我第日轉左位又或者買左新野, 我都會係呢個版度更新同大家分享呀!~~~~Smilies011Smilies011Smilies011

小弟2007年既組合~~~:lol:lol

用既 AMP係 ONKYO 705

喇叭係 BLUE SKY 5.1

2008年, 原有既 PS3已經放棄左LOO, 換來既就係 PANASONIC BD-30.

終於部 AMP都可以真正發揮到勒!!!

2008年10月份, 小瑟已經搬左屋了, 不過都係住返同一個屋苑, 所以分別其實都唔係好大!!

2009年01月份, 小瑟又接左新朋友返屋企, 就係 XDE500勒, 睇DVD都係用 DVD PLAYER好D~~!!
詳情可到呢度慢慢睇: http://www.post76.com/wordpress/?p=229

2012年03月19日, 更新, 現時的系統同之前已經全部改變了, 小瑟現有器材 -
LCD TV:                            PHILIPS 42PFL9664H LCD TV
Pre-AMP:                           ONKYO PR-SC5509
POWER-AMP:                     Emotiva XPA-5 5 Channel Power Amplifier
BLU-RAY:                          OPPO BDP-93
MEDIA PLAYER :                 Popcorn Hour C-200
SPEAKER :                         KEF XQ10(前) / KEF XQ50C(中) / KEF KHS3001SE(後)
SUBWOOFER:                    MK SB-12
SPEAKER CABLE(5ch) :       Gothem 50025
HDMI CABLE:                     QED Performance HDMI
HDMI CABLE:                     Audioquest HDMI-X
XLR CONNECTION:             未有定案
POWER CABLE:                  Northwire 18A / Ortofon 3900 Silver / PE Lab ST / PE Lab AS / Furutech FP-314Ag-II
POWER BAR:                     Oyaide MTS-6

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=109646
講就講左成年, 攪安置舊櫃內既碟都攪左成3個月, 上網搵櫃又搵左成個月, TAOBAO, QQ, 旺旺, 不停咁出圖, 改圖, 度尺寸, 改尺寸, 傾價, 計來計去, 攪運輸, 又話只送到屋企到終於....................

下午3:30分........

下午5:30分..........

攪了一個晚上, 第日(即係今日), 終於都可以執好哂D野, 同大家見下面勒~~~~ 手工我覺得OK的, 尤其係個櫃真係勁重勁實淨, D野放哂入去都好FIT, 不過一個人又拆箱又搬入屋, 真係好堅辛苦同好大挑戰, 要慢慢諗好點擺點入, 因為一來怕整爛D野又怕整花野, 所以如果可以, 真係大家開始玩AV時就入手一個自己覺得OK既櫃, 入左就唔好改了, 因為真係好煩, 好辛苦呢~~~

好勒, 講到呢度, 不如同大家報下價先, 其實呢個價都比起大家買開既雀士貴唔小, 叫師父跟我個圖做最終埋單要RMB$2800人仔, 另外再加HKD$500蚊運費, 埋單都成3K幾野, 貴就一定係貴過大家好多, 不過大家都見到小瑟6既屋企D位.........多都冇, 我又唔想再將個SUB放係屋企既中間位, 又要就返對前置, 所以最後呢個方案係最好既一個方案了, 所以比多D都冇計啦!!!!!

暫時因為星期六同日亞囡係屋企, 所以我只可以....................睇DISNEY既卡通片炸, 又唔可以開大聲, 不過尋日睇反斗奇兵三時, 垃圾場既一幕既低頻真係又實淨, 又埋身, 前中置三隻喇叭出既低音都圓滑左, 冇咁"濛"咁啦, 不過咩都係假, 依家齊齊整整呢下野, 真係小瑟等左好耐既一刻, 雖然係辛苦, 雖然係煩, 不過都係值得既!!!!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bigair + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

支持Smilies018

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

而家未見得人住,等我換左部電視先啦!:lol :lol :lol

星級玩家

食翅楂波子

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

原帖由 lkljason 於 2008-5-6 00:07 發表
而家未見得人住,等我換左部電視先啦!:lol :lol :lol

妖~~~

邊個話要換左部電視先見得人嫁~~~ Smilies013 Smilies013 Smilies013

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=5551&extra=page%3D1 Smilies012

:lol

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好正既av組合. Smilies011

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 小瑟 於 2008-5-6 08:57 發表

唔洗啦, 依家影左先, 之後換左機再更新丫麻, 志在分享, 多多參與, 不問貴平呢~~~~~Smilies014Smilies014Smilies014
最緊要谷多d post, 大家多d野睇, 谷起 post76呢個影音形象先呢~~~~

我其實真係唔係想整個專業發 ...

okok!
今晚有時間post啦!

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 ssss41357 於 2008-5-6 00:10 發表

妖~~~

邊個話要換左部電視先見得人嫁~~~ Smilies013 Smilies013 Smilies013

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=5551&extra=page%3D1 Smilies012

:lol

好!今晚一於post埋房果部陳年兼曾經大hit過既聲寶2合1電視錄影機至得:lol :lol :lol Smilies017

星級玩家

食翅楂波子

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

原帖由 lkljason 於 2008-5-6 09:16 發表

好!今晚一於post埋房果部陳年兼曾經大hit過既聲寶2合1電視錄影機至得:lol :lol :lol Smilies017

果部真係經典呀!!! Smilies018

我老家當年都買左兩部,而家都仲有一部~ ;P

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章

部電視好靚!

科林版主

泰垣

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

都好正呀:lol 整齊過我XD