設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ricoy288

[請教] 想放走24-105, (Canon)

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

其實真係好難話用24-70定24-105就叫做啱
呢d討論o係dchomx都成幾頁threads
真係好個人既決定黎
以小弟為例, 嗰時30d,12-24,24-105,70-200, 都叫齊, 最常用係支12-24, 新入玩影相都係影风景多, 我又唔影models, 支中距插o係apsc機wide又唔夠, tele又唔夠, 嗰時入都係因為for將來換FF機.
好喇, 到玩左幾年, 換左FF, 插24-105, 係方便, 又比24-70輕, 影死物+暗燈光下有IS真係用得着. 但係我自己就唔係好接受佢既變型(以前apsc機唔覺因前個crop factor都唔同)同暗角, 再加上自己影野既習慣同經驗係要我取其2.8而棄IS及105焦段, 我就咁睇, 我有小白免, 咁真係要tele就換鏡頭, 加上影snap時FF機加大光圈既立体感, 淺景深同apsc機唔同, 到早幾個月就換了24-70,quality上亦發現有分別.
如果講去旅行, 我嗰時帶左17-40+24-105, 但17-40都係長插.24-105都冇乜用過.
玩相機都係咁, 玩吓玩吓就知道自己要乜, 我3支F4放晒, 調番轉一開始入大3元, 就冇左呢種經驗. 有好有唔玩啦~
小小路程分享, 個個唔同, 望ricoy兄早日找到愛鏡!
ps. 我開頭都話等24-70 with IS, 但今年canon announce左乜新鏡後就放棄呢個念頭了

專業玩家

隆一哥哥

76 榮譽VIP勲章

想放左支24-105, 再入返24-70, 唔知而家做緊嘜價錢呢?

tks.
ricoy288 發表於 2010-12-2 16:02

24-70.....正...2.8
當日 我 5 入 105 既原因.....

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

真係好個人既決定黎
以小弟為例, ...
lemonstar 發表於 2010-12-2 18:08

所以影相習慣真係每個人都唔一樣.........
只可以比意見....無話岩唔岩....
但如果可以既話.....KEEP起一定無壞......

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

真係好個人既決定黎
以小弟為例, ...
lemonstar 發表於 2010-12-2 18:08

1740...用FF機......長用..........
都係果句......70-105呢段.......聽你咁講.....已經知你唔會用得著.....

星級玩家

24-70 FF 機 good choice !!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

所以影相習慣真係每個人都唔一樣.........
只可以比意見....無話岩唔岩....
但如果可以既話.....KEEP起一 ...
kalok6 發表於 2010-12-2 20:52

咁錢唔係問題既話, 2支都keep當然好啦

銀級玩家

1740...用FF機......長用..........
都係果句......70-105呢段.......聽你咁講.....已經知你唔會用得著... ...
kalok6 發表於 2010-12-2 20:56

睇情況囉~~
只要構圖好, 用乜鏡頭乜機都會影到好相

黃金玩家

睇情況囉~~
只要構圖好, 用乜鏡頭乜機都會影到好相
lemonstar 發表於 2010-12-2 22:16

老實講.....14-24....呢段.....我近乎無用過......

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

i have both 24-105L and 24-70L, 不過好想放走支 24-70, 因我用 24-105L 多
https://www.facebook.com/directorphoto

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 29# 導演

導演兄
甘點解你用24-105多, 一定有佢原因既,講嚟聽聽呀.

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,