設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: DVD迷

[港版] 十一月尾一入...^_^"

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Salt睇左唔是我的茶之外  個2隻我都好想入
kenlaw1228 發表於 2010-11-27 23:26

大家樂趣都不同的,所以好睇唔好睇各有各的愛好...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  DVD迷

應該都唔會呀,亞姐都幾好人既,可能聽錯呢~
ivan1122 發表於 2010-11-27 23:52

同意!
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個我真唔知道,因為港版第一批係佬鐳出品.

後來轉咗得利出品,但沒有見過師兄介紹得利版 ...
DVD迷 發表於 2010-11-27 20:40

老雷版係咪唔係最近呢隻呀,定係最近呢隻兩間都有出過呀?

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

老雷版係咪唔係最近呢隻呀,定係最近呢隻兩間都有出過呀?
kennethc2k 發表於 2010-11-28 01:38

老鐳版係舊年發行,因為版權在老鐳手上,連隻碟都係老鐳自家出品,所以大多數係百無版的.
得利係取英/德版的,因為碟面絲印印咗英德標示,所以得利取到批肉後,再同新包裝發行的.
好似我手上呢隻咁,其實呢套時空特警係"環球"發行的(請睇圖片),為何會在得利手上呢?因為其他國家唔一定係環球做返代理,例如我用生化危機,生片在美國係哥倫比亞三星公司,又新力自家出品,但來到香港比安樂搶到發行版權,所以在香港"年代"冇權發行生片系列,但台灣那邊係得利發行,香港是安樂發行,不是得利發行的.
我就唔係好鍾意安樂發行了,因為在dvd時代時,我真一直有支持安樂的,但來到藍光時代後,我唔多支持安樂了,原因係安樂只懂出dvd唔出bd,令到我想等d碟都係唔到,齊買台版的.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

回復 16# DVD迷

纯萃講吓笑,灰諧吓

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

老鐳版係舊年發行,因為版權在老鐳手上,連隻碟都係老鐳自家出品,所以大多數係百無版的.
得 ...
DVD迷 發表於 2010-11-28 08:15

唔該晒迷兄,DVD迷即係DVD迷,真係專業,我就冇心機記咩代理之類,淨係知某些代理成日出埋啲咩"百冇版",包裝又差,隻碟啲做工又差(上次隻黑社會差啲整壞我同事部機,因為隻碟邊披口),有啲就專出埋啲DB25,但勝在平!有時我叫我同事幫我留意芋隻碟,佢成日都問我係咩代理,次次都俾佢問到我口啞啞,大佬老鐳既就話一睇就知係老鐳啫(咁流),德利都話有張貼紙吖,其他真係要細心睇先知!

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

唔該晒迷兄,DVD迷即係DVD迷,真係專業,我就冇心機記咩代理之類,淨係知某些代理成日出埋啲咩"百冇版", ...
kennethc2k 發表於 2010-11-28 17:42

那裏!那裏!我仲未夠班,劉兄先係真正高手,小弟仲係小兒科...
我時小開始愛上電影,所以無論如何,我有沒有空也好,我都會收集有關電影的資料的,好似我買的影碟一樣,我會把它影下來作為紀念,因為時代會改變的,但圖片可以作為回憶,就算我工作有多忙著都好,影碟變成我生命中一部份的.
以下正是回憶圖片了,vcd我不影了,因為當年沒有還未有電腦掃瞄器...

先說dvd卡紙圖,什麼叫"卡紙"圖,因為初初玩時,只影封面就算了,那時還未真真正正懂得如何影...
這張圖片中可以看見各種不同的公司名字,那是電影的發行名字來的,一套電影都有一間總公司發行的版權,所以我一定要分明那套電影是誰的版權,不過頭一年玩dvd時還未懂得分公司的...呵!呵!
以下圖片全是20世紀霍士公司發行的作品了.
以下這張正是環球的作品啦! (請留意時空特警vcd版)
這個是全新包裝圖,不再是卡紙裝,全部都是影晒全身的實物圖片了.
同樣是20世紀霍士的新圖片了.
同樣是環球的新圖片了.
這個是時後,開始加入"年份"區,方便快速找到答案!
全是八十年代的電影圖片...
08 (80年代).jpg
這個正是二仟年代的...
09 (2000年代).jpg

來到高清新世代藍光影碟了.
這張是雜物圖,全部同不的電影收集區,一口氣可以知道自己買了什麼影碟及還未買到的影碟呀!
同樣分公司名,還加入動畫及港產片名字,連成龍和李小龍都有一個區分開放的...
高淸20世紀霍士區
高清環球區
同樣有年份區,真好方便的,連明年的新檔案區都開定先...
這個正是高清八十年代收集區了.
15 (80年代).jpg
這個是2000年份的高清區呀!
16 (2000年代).jpg
這個相信大家都估不到我會為藍光做很多事吧!
17 (影碟).jpg
最後介紹套裝,方便知道那套電影有出過續集的...

除了電影之外,我對外國演員都好有興趣的...
導演檔案
男演員檔案
女演員檔案

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

回復 27# DVD迷

迷兄,真係唔封你做偶像,都對唔住自己

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

回復  DVD迷

迷兄,真係唔封你做偶像,都對唔住自己
dragonyam 發表於 2010-11-28 20:58

不敢當...

星級玩家

那裏!那裏!我仲未夠班,劉兄先係真正高手,小弟仲係小兒科...
我時小開始愛上電影,所以無論 ...
DVD迷 發表於 2010-11-28 19:33

實在係太太太太太太太太………太恐怖啦!真係無返十年八載既功力都做唔到!利害!