設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 古董 Naim 再戰江湖

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說小弟最近為咗書房電腦嗰套 Edifier D530 2.1 頭呎緊! 唔知應該點搞啲聲先好! 比人 MOD 份 amp 嘅話又要抬個 sub-woofer 去...

喺網上睇到話 Usher S-520 好好聲, 連 Audiophile 都話正咁先抵死。心大心細想換咗個 2.1 主音箱做 S-520,但又怕個 2.1 份 amp 推唔掂對 S-520, 咁就弊喇!

又想過用新 Class-T Amp 嚟推(主要想用細機),但又有師兄話 S-520 好難推咖, 用 T-Amp 推晒氣啦!諗到頭都大埋! 特然想起儲物室裏面有一套小弟三十年前喺英國讀書時買嘅 Naim。 馬上去攞返出來,清理下啲塵,抹下佢, 然後用 Naim 推主音箱同超高音, 下音留返比 2.1 個 Sub-Woofer 做!

嘩,嘩,嘩! 真喺唔同晒! 以前喺書房都唔知聽乜! 紅線女 把聲好似 譚蘭卿 咁。依家掂晒! Naim 喺好有 coloration 嘅 system。 但佢嘅聲喺好特別。 我聽咗 20 年, 想脫離 Naim 嘅魔爪,玩下其他嘢, 聽嚟聽去最後都要用 管球王 300B 先掂! 冇聽 10 年 嘅 Naim 聲, 再聽返真喺十分回味! Naim 好嘢!

聽返一排先再換 S-520 了! 希望 Naim 推得掂啦, 唔喺就呱得! 不過 1 Sc 都好似幾夾 Naim 啵, 到時先算!

前級 Power supply

Pre-Amp powersupply

Pre-Amp powersupply

Naim 前後級

Naim Pre N Power Amp

Naim Pre N Power Amp

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

第一件事,唔好疊機!特別在sub上面放膽amp,小心震動令膽燒毀!

黃金玩家

第一件事,唔好疊機!特別在sub上面放膽amp,小心震動令膽燒毀!
moliu 發表於 2010-11-16 18:43

師兄, 嗰部喺 Darkvoice 336 嚟!喺耳筒 Amp 。 應該唔會一齊開! 至於疊機我都知道, 不過根據 Julian Vereker 話 Naim 啲機,疊同唔疊冇咩分別! 我自己試過都喺! 依家嗰啲新嘅 Naim 就唔知喇! 我呢部喺 Pre Auto-CAD production。 冇咁 sensitive 同啲聲比較 analogue 啲! 謝謝你的意見!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

喬峰兄!d 機玩緊雜技喎!

黃金玩家

喬峰兄!d 機玩緊雜技喎!
KING 發表於 2010-11-16 19:19

屋企細,冇辦法啦!

玩一排先, 再換個細啲嘅 sub-woofer, 例如 什麽 Micro Vee,再用黑檀做個架承起套 Naim !

高級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

古董 Naim 再戰江湖

話說小弟最近為咗書房電腦嗰套 Edifier D530 2.1 頭呎緊! 唔知應該點搞啲聲先好! 比人 MOD 份 amp 嘅話又要抬個 sub-woofer 去...

喺網上睇到話 Usher S-520 好好聲, 連 Audiophile 都話正咁先抵死。心大心細想換咗個 2.1 主音箱做 S-520,但又怕個 2.1 份 amp 推唔掂對 S-520, 咁就弊喇!

又想過用新 Class-T Amp 嚟推(主要想用細機),但又有師兄話 S-520 好難推咖, 用 T-Amp 推晒氣啦!諗到頭都大埋! 特然想起儲物室裏面有一套小弟三十年前喺英國讀書時買嘅 Naim。 馬上去攞返出來,清理下啲塵,抹下佢, 然後用 Naim 推主音箱同超高音, 下音留返比 2.1 個 Sub-Woofer 做!

嘩,嘩,嘩! 真喺唔同晒! 以前喺書房都唔知聽乜! 紅線女 把聲好似 譚蘭卿 咁。依家掂晒! Naim 喺好有 coloration 嘅 system。 但佢嘅聲喺好特別。 我聽咗 20 年, 想脫離 Naim 嘅魔爪,玩下其他嘢, 聽嚟聽去最後都要用 管球王 300B 先掂! 冇聽 10 年 嘅 Naim 聲, 再聽返真喺十分回味! Naim 好嘢!

聽返一排先再換 S-520 了! 希望 Naim 推得掂啦, 唔喺就呱得! 不過 1 Sc 都好似幾夾 Naim 啵, 到時先算!

前級 Power supply

Naim 前後級

恭喜喬幫主重投Naim懷抱!

Sent from my iPhone using 大板凳

黃金玩家

哈哈! 肯定 又喺一個被 Naim 毒害的朋友!

同喜,同喜!

進階玩家

Naim 尼個品牌真係好掂.

黃金玩家

Naim 就好似榴莲咁! 一喺好中意, 一喺就好唔中意!

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 9# 喬峰

幫主 , 好好好 !
堅持 2.1 聽歌 !
可唔可以再分享一下 !