設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: TEE

唉~~死HARD DISK

專業玩家

其實我幫襯過幾間, 豐x 比較老實. 之前有一間, 明明係好易就可以修復, 開價 千5, 不過佢話2個鐘搞掂, 所 ...
bigtearice 發表於 2010-11-16 04:31

襯過幾間
死過甘多次都唔好好 BACKUP
的錢買多幾隻HDD 好過拉

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

襯過幾間
的錢買多幾隻HDD 好過拉 ...
人生如夢 發表於 2010-11-16 08:03

可能 ching 有幾隻HDD啦, 又未必次次都係果隻死呢.. 其實好多人唔會專登用多一個HDD來backup就算有多一個HDD, 有多都要埋黎入新野啦(包括我 ).....

進階玩家

其實無反應即系唔郁?
系磁碟管理見唔見到個DRIVER?
人生如夢 發表於 2010-11-16 08:02

其實插住佢既時候佢係轉緊架~~但係搵佢唔到

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果你直頭連個drive letter 都見唔到, 咁就大獲D, 可能死mechanical 野
如果你見到drive letter, 但click 入去無反應, 可以試下search 下D HDD recovery tools, 我上次呢個情況自己搞掂左

高級玩家

襯過幾間
的錢買多幾隻HDD 好過拉 ...
人生如夢 發表於 2010-11-16 08:03

真係大吉利是, 我D HDD 從來都未試過打柴. 好多都係D 朋友死 HDD, 非常騰雞我先至出手打救. 我自己本身又係做IT, D 客好多都唔做BACKUP, 死HDD 咪又同佢 o地拎去修復囉.... 唔係點 o者??

專業玩家

可能 ching 有幾隻HDD啦, 又未必次次都係果隻死呢.. 其實好多人唔會專登用多一個HDD來backup就 ...
hhkcom 發表於 2010-11-16 08:47

當你死過一次hdd ,咁你就會知道 backup 的重要架拉

專業玩家

其實插住佢既時候佢係轉緊架~~但係搵佢唔到
TEE 發表於 2010-11-16 11:07

有無系電腦管理度搵下呀

專業玩家

真係大吉利是, 我D HDD 從來都未試過打柴. 好多都係D 朋友死 HDD, 非常騰雞我先至出手打救. 我自己本身又 ...
bigtearice 發表於 2010-11-16 16:21

見你要整咁多次
好奇問下呢

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

may be 1) lost MBR
主開機紀錄(Master Boot Record,縮寫:MBR),又叫做主引導磁區

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E ... 4.E5.85.B3.E7.B3.BB

or
2) Bad sector

如果 1) 的話用 software 做返個 MBR 等佢 read 返 Hard disc 資料位置, 不過以前資料一定無左, 後用修覆 software 救, 但有排 scan 祗可救返一部份

or

2)  的話用 software scan 佢有 bad sector 就會做個 mark , 以後跳過唔用這位置, 但有排 scan 有機會 read 出黎, 就快 d backup 換個隻 HD

死馬當活馬醫, 你比得 1k 人, 不如留返來買隻新 Hard Disck , 自己試下啦 !!  佢又唔包生仔, 有時 back up 隻光碟第日又 read 唔咪一鬼樣, 緊要野咪抄多幾個唔同 HD / DVD disc 做 backup ...

星級玩家

試下拆左隻 hdd, 擺佢幾個鐘唔俾電
然後用另一部機, 試下 read唔read到
最理想換埋hdd電線 及 ide / sata 條線