設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KING

[影音配件] DIY換古河 IEC座(免焊)update換接線P.5,12,14,20,24,25

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KING

King Sir ,
* 甘 細 King 要 溫習嘛 , 分分鐘 成個 禮拜 冇歌聽 , 點掂呀 ???
* 正正正 , Ki ...
KUNGKUNG 發表於 2010-11-17 14:12

制作中!
而家搵到條老p 1.5mm防火線係可以入到個線針入面!
成功的話遲d post相上黎!

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 41# KING

King Sir , 收到 , 唔使急 , 不過要快 !
不過 , 我真係好心急 想 睇睇 !

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 35# KUNGKUNG

同意!!用耳筒聽歌一d都唔悲哀, 我呢期都諗緊, 月尾之後想開大聲d都唔得...
係呢kung 兄, 除你介紹個隻, AKG又如何?
是否直插部amp的3.5mm plug就ok? thz

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 43# yoes

yoes 兄 ,
* 其實 玩 " 耳機/耳擴/解碼 " 都係 非常 敗家
* moliu Ching 係 呢方面 既 專家 , 可以向佢請教
* AKG 好 , 其他牌子好 , 各有各特色 , 都係自己去試聽 最好
* 小弟自己就定一個簡單規條 , 就係 唔買 MIC 既 product ,
   甘就煩少好多野

銀級玩家

回復 43# yoes

yoes 兄 , 唔好意思 , 漏左 !
冇錯 , 耳筒 / 耳塞 直插 Amp 前面 個 3.5mm 插頭 就可以 ,
緊記 插之前 要  off volume 同 埋 off speaker 先 噃 !

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  moliu

moliu Ching ,
Denon A-100 咩野價位 呀 ??
但冇記錯係 MIC 噃 !
KUNGKUNG 發表於 2010-11-17 13:34

係MIC, 價格好似做緊4xxx,某討論區好得好「行」,又話有d7000 8成功力,又話直推都好聲....
不過都係果句,耳聽為實!

回復  yoes

yoes 兄 ,
* 其實 玩 " 耳機/耳擴/解碼 " 都係 非常 敗家
* moliu Ching 係 呢方面 既 專家 ...
KUNGKUNG 發表於 2010-11-17 14:44

睇下係點諗啫...
我的立場一向都係「在自己的能力範圍內用最好的」
先選耳機(耳筒),之後先至慢慢諗其他,橫豎現在咁多耳機店可以任試,試完之後,記得格價!
因某店的價錢比其它的貴20-30%

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  KING

King Sir , 用耳筒聽歌一d都唔悲哀 !
小弟 近排 聽過 呢隻野 , 非常之唔錯 !
...
KUNGKUNG 發表於 2010-11-17 14:00

自己係beyer的用家,一定話呢隻唔錯!
最重要係德意志出品!
不過香港代理的待客方式真係

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 46# moliu

謝謝moliu兄,
請問德8地下個間ok嗎??

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  moliu

謝謝moliu兄,
請問德8地下個間ok嗎??
yoes 發表於 2010-11-17 19:15

大家分享下啫...
講玩得專,我連佢地尾燈都見唔到...

你講果度,最少有4間(其中一邊的兩間係同一老闆)
講服務,同老闆果2間的較好,但價錢較硬,仲要問清係行/水,而同一邊中間果間,老闆好有性格,但價錢可以傾,至於另一邊的唯一一間,則因少入去soso..所以不加意見

你可以先去某「大」耳機討論區問下...但小心槍手,特別留意下有無人講完某款後,就在同一區的二手區內散貨...

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KING

King Sir , 收到 , 唔使急 , 不過要快 !
不過 , 我真係好心急 想 睇睇 ! ...
KUNGKUNG 發表於 2010-11-17 14:29

KUNG兄!今次試驗成功!
搵到代替品啦!

先黎代替品"線針"要最幼既一種!但個線針咁細唔知入到幾大線!

一邊係線插,一邊係線針,呢條係公司試做長度唔岩既!主要係試入到幾大線ja!

結果係試到可以入1.5mm線,咁梗係用老P線啦,原廠線係高溫線黎,我就用防火線!梗加安全添!

呢對線先係打真軍既!

先"蚊"開舊"白色插"先
跟住試吓個O位fit唔fit先,有少少鬆咁!

唔緊要用把鉗,鉗一鉗篇少少就好實淨!

唔緊要用把鉗,鉗一鉗篇少少就好實淨!

試岩O位跟手包番膠布安全D!

試岩O位跟手包番膠布安全D!

落埋條索蔕固定兩條線,唔比佢走位咁就萬無一失啦!

落埋條索蔕固定兩條線,唔比佢走位咁就萬無一失啦!

最後梗係插電試啦!有電OK 成功!

最後梗係插電試啦!有電OK 成功!

評分

參與人數 3威望 +18 收起 理由
leo25 + 5 勁!
yoes + 5
KUNGKUNG + 8

查看全部評分