設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Jackiewakusome

[藍光播放機] 以後都唔會用 DENON 同 PIONEER D 碟機 LU!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

寻晚将部先锋同剑桥 A B 比较过声同话:

声:
先锋个音场阔些,播未来战士四开场画面的管弦乐,有一吓锤仔声是比较偏右的,但剑桥就比较偏中,差半至 1 尺到。重低音就两者差唔多,其他分别不大。

画:
先锋的讯噪控制比较好,滑些,但差距其实好小。色两者差唔多。剑桥个话面就光些,其他都分别不大。

开机时间:
剑桥播 DVD BD 都超快,由开着个盘按 PLAY 果吓开始计,DVD 只需 20 秒,BD 要 22 秒。先锋看 BD 就要 40-50 秒,差好远!!!

价钱:
先锋我买 7XXX 蚊,剑桥就买 4XXX,差成 3000 蚊,但质素可以差0甘少同快0甘多,我觉得超值!

外形:
我个人其实唔钟意钢琴面,好意花同有指纹,剑桥个面就绝对无呢个问题喇。

重量:
虽然先锋大部些,但剑桥0甘细都0甘重手同实净,我觉得剑桥好似个机箱料几好,先锋个面几胶感。

希望部剑桥煲耐些会再有惊起。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

你細心啲睇, 只有audio dac同埋粒fuse有唔同, 其他全部一樣. 鐘意Cambridge唔係有問題, 但係大部份都係 ...
MSZ 發表於 2010-11-16 05:58

粒DAC唔同已好大問題,我唔係鍾意cambridge,我亦都冇買呢部機,只係如果同價的話一定買cambridge唔會買oppo

ps: HIVI 283期有介紹呢部,有講到模擬線路版同電源方面都係第二間公司設計,同oppo唔同,睇相差唔多唔多表一樣的

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

都部選擇無所謂啦,各有各位ching喜好啦

專業玩家

never say never
chhanthony 發表於 2010-11-14 23:19

I like this words!
Ching, I also have CA CDP but good luck for disc player! It broke four times of mine! Beside of this, It is a nice machine!
一個中毒中的新仔!

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

粒DAC唔同已好大問題,我唔係鍾意cambridge,我亦都冇買呢部機,只係如果同價的話一定買cambridge唔會買o ...
kan 發表於 2010-11-16 22:48

一部BD機嘅靈魂唔在於DAC, 而係塊主底板, 兩部都係Mediatek MTK8520, 講嚟講去你都係唔想認大名鼎鼎嘅Cambridge都係同Oppo共用大部份零件/軟件.  
連menu都懶得寫過新野, 可見Cambridge幾有誠意

仲有雜誌講嘅野唔好盡信, 你睇多次塊供電板, 除咗fuse同埋顏色之外, 根本就係一樣.

專業玩家

if camdridge price fair enought  . it's ok ......

黑鑽玩家

Cambridge 比 LexicXX好,起碼都有改少少, 不過 CA650 係改自 OPPO BDP-80, 而 LexicXX 則監生將部乜都無改 (當然menu同搖控果logo要改喇)嘅 BDP-83 (唔係 83SE)塞入個 chasis ,仲要賣貴 6 倍, 咁比較下, CA 都好有良心 !

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Cambridge 比 LexicXX好,起碼都有改少少, 不過 CA650 係改自 OPPO BDP-80, 而 LexicXX 則監生將部乜都無改 ...
MingSir 發表於 2010-11-17 08:46

Lexicon以前部RT10都係用人哋嘅野(Pioneer), 冇乜點改就賣3500美金一部.

進階玩家

650的dac都系cs4345两声道同cs4361六声道,都系cslogic入门level啦,decoder系mtk8520,用料同oppo80几相同,同oppo83的cs4398+cs4382a旗舰级dac差距甚远,中意名牌的益处就在此啦,恭喜晒

星級玩家

650 is ok for any screen size less than 42" ... if u plan to buy a projector, then the shortfall will become very obvious