設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

HTPC好大noise...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟剛砌左一部htpc, cpu係e6500, display card係5450, mother broad係Gigabyte 41mt-3, 呢部機除左睇戲之外小弟仲會用佢嚟聽歌, 每次睇戲個noise都好大, 對前置"吱吱聲"好鬼大聲, 每當一click個player出嚟個時特別勁,  一路睇俾d聲煩到唔想睇, 但聽歌又無問題喎, 小小noise都無, 咁係咪即係張display card唔得?? 有無方法解決?? Thanks

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

試下插張 no-pci card

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

試下插張 no-pci card
ming 發表於 2010-10-29 11:44

請問Ming Sir咩係no-pci card ...小弟電腦白痴....

星級玩家

我部 HTPC 都係用 ATi 5450, 不過就用左 Coxial 出 DTS/DD, 睇戲無吱吱聲.
你是否用 HDMI 出聲去 AV AMP?  你用那一張 5450?  你的火牛是那隻?

進階玩家

Noise的源頭是那? CPU Fan?換CPU Fan&Heatsink.  機箱Fan?唔用.  DisplayCard Fan?用D靜音Card.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

Noise的源頭是那? CPU Fan?換CPU Fan&Heatsink.  機箱Fan?唔用.  DisplayCard Fan?用D靜音Card. ...
sinawong 發表於 2010-10-29 12:33

CPU fan已換大heatsink唔用fan...機箱都無用fan...display card亦已經係fanless........

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我部 HTPC 都係用 ATi 5450, 不過就用左 Coxial 出 DTS/DD, 睇戲無吱吱聲.
你是否用 HDMI 出聲去 AV AMP?   ...
andrew225 發表於 2010-10-29 12:32

用hdmi出amp...火牛係Seasonic M12II-520...Sapphire 5450

星級玩家

如果不是硬件和風扇引起, 咁可能是軟件問題; 不如試下更新 ATI HDMI Audio driver
http://support.amd.com/us/gpudow ... x?&lang=English

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果不是硬件和風扇引起, 咁可能是軟件問題; 不如試下更新 ATI HDMI Audio driver
...
andrew225 發表於 2010-10-29 15:49

但我係win 7喎.....呢個係xp...

星級玩家

咁你要試下不同版本的 Windows 7 ATi Driver 啦, 都唔得就真係版主個句"試下插張 no-pci card"