設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tennishk

[討論] 其實ONKYO係咪真係咁差!如果係點解仲咁多人買!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

天龍大力埋身但聲粗
P記音場夠wide 分析力好但聲薄
馬仔音樂感強但冇咁好爆
y記suround 包圍感強又係聲薄
安記厚聲平均但冇特色......

冇一部記係完美既......

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
小瑟 + 10 我很贊同

查看全部評分

AMP : Pioneer SC-LX901
Speakers  :  JBL Control 1 Pro X 7pcs
Subwoofer : JL audio E110
projector : BenQ W3000
Player : pioneer BDP-450, Apple TV

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

marketing very good

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

天龍大力埋身但聲粗
P記音場夠wide 分析力好但聲薄
馬仔音樂感強但冇咁好爆
y記suround 包圍感強又係聲薄
...
vc113 發表於 2010-10-25 01:43

呢啲就係順得哥兒失嫂意,萬多元一台多功能Amp,一定有其優劣地方。

要減少缺点,尤其因力感不足,聲音粗劣乾薄,就只好玩Processor + Power Amp,但P , Y又無,D記就天價。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

d 記差唔多10皮野根本就唔係我呢d草根可以去諗既......
AMP : Pioneer SC-LX901
Speakers  :  JBL Control 1 Pro X 7pcs
Subwoofer : JL audio E110
projector : BenQ W3000
Player : pioneer BDP-450, Apple TV

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實ONKYO係咪真係咁差!如果係點解仲咁多人買!

睇返網上討論ONKYO與其他AV AMP比較,發覺都幾一面倒話ON ...
tennishk 發表於 2010-10-24 23:38

Onkyo最致命傷就是高溫,不論507又好,5007也好,均有两大發熱元件 -- chips和power,倘若放在組合柜內,通風不足,一過夏季便可能玩完。

1.4 version大部份已內置散熱扇。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Onkyo唔可以叫差, 樣樣有O的大件夾抵食咁
鍾唔鍾意好個人, 唔好因為人地嘅comment而影響你自己鍾意嘅音底
...
chhanthony 發表於 2010-10-25 00:08

唔該晒咁多位,其實我好怕上樓試機,試完唔賣又好似唔好意思,同埋SALES大多數態度都較差!又唔想求其買部!
之前買ONKYO 705都冇試過其他機,所以今次想問清楚才決定。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

幾時都認為心目中最好的AMP要有下幾個重點 :(一) 要有天龍的埋身感 , (二)要有先鋒的分析力 , (三)要有YAMAHA的包圍感 , (四)要有安橋的大衆化價錢....(即係平 !)
如果有齊以上優點集於一身的AMP , 請通知大家.
200 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢啲就係順得哥兒失嫂意,萬多元一台多功能Amp,一定有其優劣地方。

要減少缺点,尤其因力感不足,聲音 ...
Big_McIn 發表於 2010-10-25 02:02

依家有馬仔 7005頂上!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唔該晒咁多位,其實我好怕上樓試機,試完唔賣又好似唔好意思,同埋SALES大多數態度都較差!又唔想求其買 ...
tennishk 發表於 2010-10-25 07:07

你可以上佢地各自品牌既陳列室慢慢試架!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

幾時都認為心目中最好的AMP要有下幾個重點 :(一) 要有天龍的埋身感 , (二)要有先鋒的分析力 , (三)要有YAMA ...
孤身走我路 發表於 2010-10-25 08:08

孤兄真係識講笑.....如果有既, 記得通知埋我呀~~~

老實講, ONKYO 可能係小左D獨特既優點, 不過我相信如果識得調校, 安橋一樣可以有佢個人之處, 不過其他品牌一定冇而又得安橋先有既個人之處, 一定係價錢超大眾化, 就係呢下野, 任你點調校都冇可能校到出黎!!!!

Post76玩樂網.