設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Onkyo TX-NR5008 星級體驗會 (會後討論)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
終於返到屋企, 沖埋個涼, 就同大家開定個POST, 等大家都可以係度分享下今日既體驗會既感受.

今日真係好開心, 可以見到咁多新朋友仔, 而今次大家既反應都比我想像中好, 起碼小瑟白痴爛GAP都真係自動自覺有人識笑, 呢下真係有D安慰~

講返今日個場地, 老實講, 小瑟真係第一次去到一個咁專業, 咁標準既高級場地, Richcoln HEC既SHOWROOM真係頂瓜瓜, 無論係大小, 隔音, 高度比較, 真係冇哂野講, 如果屋企可以 SETUP到呢D咁既房, 真係夫復何求.

講返今日主角 5008, 今次真係比到驚喜我, 安仔又再一次比人聽到出有明顯既進步, 睇佢一部合併機可以控制9隻身型絕對唔係細野既PMC喇叭, 真係交足功課之餘, 仲估佢唔到KEEP到一定既穩定性, 安仔果然係有佢一套看家本領, 尤其係睇佢 PLAY果隻 HIT MAN BLU-RAY, 果個菲律賓女仔果首歌, 真係聽到起哂雞皮, 十分激昂, 之後果個男人唱果首又係, 佢一唱第一句, 小瑟成個頭都起哂雞皮, 真係勁感動呀.........

暫時講住咁多先, 等大家又係度同大家分享下丫~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

今日真係好多謝Onkyo及Richcoln Home Entertainment Centre提供塲地,另我能够認識到一班新朋友,又能够試到新一代Onkyo 嘅 AV AMP,今晚氣氛真係唔錯,由其是試演唱會時,竟然要encore
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

聽完返黎, 好正
辛苦晒所以所以工作人員
定位一流, 新功能 Screen Center dialog, 聽得出係去左 screen 中間 but 硬係好似差咁D 野, 可能係模擬關係
夾 PMC speaker 聽歌完全無投訴一流

部 DLP projector D 色好令, 出黎既野都好 detail, 但播 iron man 時, 女配角掃腿個下見到3隻腳

ps 我係木耳 + 彩虹眼...

進階玩家

cHing,

雖然場地和speaker都唔同,但可否都和Pioneer體驗會比較一下.
謝謝!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

聽好比預期好...畫唔得,
畫面密度唔夠, 灰, 有noise同有有時有少少偏綠(唔知係唔係有開動態對比)

聽比O係上個月O係尖沙咀用5008推Dali嚟得好
PMC一O的都唔易推不過都推得有板有眼
不過我坐個位有少少奇怪, 睇戲時覺得雙subwoofer唔夠
但聽歌時又覺得佢狠得滯

最後,多謝Post76咁好嘅安排
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

小弟覺得上次 LX-83 推 Pioneer TAD speakers,
有 d 力不從心  

今次 5008 推 PMC 整體感覺上好得多
尢其 concert 更令人感動.

不過對部 "Barco投投" 就有 d 失望,
多個動作場面有拖尾現像

Note: 多謝小瑟, wil-wil, 版主 +工作人員

高級玩家

callau

多謝哂主人家嘅招待!

一百伍拾吋投投真係好有戲院feel! 5008分析力很強, 推PMC喇叭以這樣大的音壓亦冇吃力嘅感覺, Kill Bill 嗰段妹fing鐵鍊嘅声音幾細緻, 雷霆救兵那段很有現場嘅感覺, 可能冇玩EQ, Ironman 那段就覺得"金屬聲"可以再重些少.

整體表現真係唔錯!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

cHing,

雖然場地和speaker都唔同,但可否都和Pioneer體驗會比較一下.
謝謝!
CKKeung 發表於 2010-10-21 00:05

比較有d唔公平wor,一部係旗艦機5008,一部係入門top model 1020.....
TV : LG E6P 55"
4k BDP : Oppo 205
AVAmp : Marantz SR8012 / Winner HD5250se   
Sub: EARTHQUAKE MiniMe V2 P12
2 channel : 6L6*4 /12au7*2/ 12ax7*2
FS: KEF R300 / CS : R600 / SURR / KILPSH

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

今次真的要多謝咁多位版主&工作人員安排呢個試聽會呀!超開心有機會參加,
雖然好想問D ching問題,因為我覺得太簡單(唔好意思問&有小小怕羞呀).....是真的!

呢次可以聽到5008既威力,真的一步登天升級呀(現在只是入門級喳)
因升旗艦機1008,3008,5008都可以,唔洗煩呀MA
因旗艦機級別所有野都做得好好,如果左家中用一部攪掂晒(一定夠用呀)

希望下一次再有機會參加其他活動啦!
喺到再一次多謝咁多位版主&ching
many thanks!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

比較有d唔公平wor,一部係旗艦機5008,一部係入門top model 1020.....
Sifopean 發表於 2010-10-21 00:45

我諗CHING講既係PIONEER LX83既EVENT呢~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.