設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 窮人請教 chario lynx 及amp

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄,

自己以前只係用AV AMP 加對幾年前買的二三千的DALI SPEAKER.

早幾日行入旺角豐澤, 見到播緊一對chario lynx, 比佢吸引左. 而家考慮緊買唔買, 但有以下問題...

- 到底呢個speaker 啱唔啱我?當日佢播d女聲偏清唱真係好正(因為我未見過大場面... ),以我一般都係聽流行曲, 舊曲如張學友之類. 間中會睇下戲,其實適合嗎?如果唔啱,有咁好推介?

- 我知道av amp 係唔適合推呢d speaker. 由於冇錢,但又有少少要求 ,所以唸住買d二手舊兩聲道amp (簡d made in japan, 上網都係一兩千有交易,應該唔錯掛),再用blue ray 機或dvd機聽下cd或mp3. 而部av amp 就留返睇戲先用。有冇乜要留意?有冇話最少要買幾多輸出? 有冇話邊隻牌子會夾呢個牌子的speaker 多d?

對唔住, 我真係乜都唔識,可能我的唸法好天真白癡,希望各位師兄可以比少少意見。謝!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

如得1set speaker...要int amp有 bypass...
日本機買 marantz 都ok..
我用緊 marantz 推 B&W...

進階玩家

謝謝!

by pass 係咪即係唔靠個amp的混音?其實我唔係好明佢係咩意思

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

進階玩家

睇完明晒... 謝謝...
其他師兄可否比少少意見..

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

窮人請教 chario lynx 及amp

各位師兄,

自己以前只係用AV AMP 加對幾年前買的二三千的DALI SPEAKER.

早幾日行入旺角豐澤, 見到播緊一對chario lynx, 比佢吸引左. 而家考慮緊買唔買, 但有以下問題...

- 到底呢個speaker 啱唔啱我?當日佢播d女聲偏清唱真係好正(因為我未見過大場面... ),以我一般都係聽流行曲, 舊曲如張學友之類. 間中會睇下戲,其實適合嗎?如果唔啱,有咁好推介?

- 我知道av amp 係唔適合推呢d speaker. 由於冇錢,但又有少少要求 ,所以唸住買d二手舊兩聲道amp (簡d made in japan, 上網都係一兩千有交易,應該唔錯掛),再用blue ray 機或dvd機聽下cd或mp3. 而部av amp 就留返睇戲先用。有冇乜要留意?有冇話最少要買幾多輸出? 有冇話邊隻牌子會夾呢個牌子的speaker 多d?

對唔住, 我真係乜都唔識,可能我的唸法好天真白癡,希望各位師兄可以比少少意見。謝!

Same situation as ching
Only have av amp and little money but demanding on music
Some chings suggested me to buy a DAC.  Few hundred to thousand but diff experience
Player => DAC => av amp => spk
I am thinking too

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用