設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: aidanny

[用家報告分享] 有 ipad 的可以一試

專業玩家

回復 9# hy358

我用的是 Musiland MD-10, 千六元.

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

剛試了0404 usb唔 support呢

星級玩家

剛試了0404 usb唔 support呢
jack331 發表於 2010-10-20 01:34

Ching 用0404, 感覺如何, 請問有無試過用電腦usb播歌和coaxial播歌感覺嘅分別?

專業玩家

回復 12# jack331

但係 0404 係一部 USB 外接音效裝置 而唔係 DAC 喎 !

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回覆 5# aidanny

ching真係好聲過用windows netbook? 以我所知用d個玩法usb只係出到16bit/44

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回覆 8# aidanny

ching意思係用synology NAS usb入md10 ?

專業玩家

回復 15# hkslash

係, 如果用 ipad 的 usb 出 DAC, 只是可以出到 44.1.  
不過以我的設置, Benq netbook -> Musiland Monitor 01 USD -> Musiland MD-10 -> amp 以同一檔案計, 是稍微輸給 ipad 的.

專業玩家

回復 16# hkslash

Synology NAS 出 MD-10, a是可以出到 192, 但個人覺得聲音偏乾, 唔係好啱我的口味.

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching 用0404, 感覺如何, 請問有無試過用電腦usb播歌和coaxial播歌感覺嘅分別? ...
av2005 發表於 2010-10-20 17:30

正路都係用usb行asio, 佢個coaxial係output唔係input, 所以無得用coaxial播歌.

回復  jack331

但係 0404 係一部 USB 外接音效裝置 而唔係 DAC 喎 !
aidanny 發表於 2010-10-20 19:52

其實0404 usb即係一部usb dac / 外置soundcard, 當然你可以用coaxial out去俾其他dac去解碼, 咁就真係行佢個asio,
當你用佢個analog out, 如果佢無dac, 又如何去解碼呢?!

專業玩家

回復 19# jack331

明白呢, 佢唔止有 DAC, ADC, MIDI, mixer,....
就係佢有好多功能, 因而雖要大堆 driver 去推動佢, 亦因此未能為 ipad 解碼.  完全了解.

我之前都玩過兩部外置式 soundcard 包括 SB 和 X-Fi, 要外置係鐘意佢少干擾, 而佢地個 spec 又真係好正,
但現在少打機, 又因為試過用這些簡單的 DAC後, 已經放棄用 soundcard 接 amp 聽歌了.  但有件好肯定的事就係會越來越多廠出 DAC, 亦都會越來越正和多選擇.