設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: zetaho2003

[請教] 新手想升級線材問題

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我都想take下呢樣先,所以要搵康師傅畀貨
joelcan 發表於 2010-9-25 11:28

電視可以考慮用鍍銀線,可以加強對比,但唔好用純銀線,或者4020,因為d色會好怪

進階玩家

咁你家陣用的係乜野線呢?
另,有幾多「筆直」?
moliu 發表於 2010-9-25 12:58

E+ 用緊D 雞野

預500-1500 左右

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

E+ 用緊D 雞野

預500-1500 左右
zetaho2003 發表於 2010-9-25 22:14

SC 唔熟,俾唔到意見你(我自己唔駛用)
ic方面,可以考慮古河的「sa162」,一來廠線,二來合哂你budget,三來平得來又厚聲,500一定有得找

專業玩家

C-Hing 不如玩下 Gotham or Mogami 散線 DIY 啦, 平靚正, 可 KO 去少中/平價廠線,2 手又賣得出, Search 下有好多資料 (註唔駛一定用買頭,好多平頭重正過貴頭).

我本人就好鐘意用 Gotham.

電源線就不建議散線 DIY (徐非高手), 一來安全問題,2來唔易好声, 3 來冇 2 手價.

見師兄 用 电腦音源(CAS), 建議先挍好個音源, CAS 要挍到好声過 CDP 要下一返苦功, 如果唔 Set 得好或冇用到有質素 DAC(唔係一定好貴 DAC), 不如用平價 入門 CDP 好過.

進階玩家

C-Hing 不如玩下 Gotham or Mogami 散線 DIY 啦, 平靚正, 可 KO 去少中/平價廠線,2 手又賣得出, Search 下 ...
andy2667 發表於 2010-9-26 09:42

多謝你意見

Gotham or Mogami 我應該用咩素材既線岩我(厚聲, 高中音比較好, 音樂感)

銀線??銅線??

我都想用cdp, 但可惜我聽d 歌香港買唔到同太多

專業玩家

回復 15# zetaho2003

1. Speaker Cable:
如果套嘢唔太大食 用 Gotham 50025 可以啦 (如果師兄用小功率胆机就介紹 50010, 重平重正), 最平50025 約 $40/米, Crump 對 Audioquest Gold Plate spade (义) 或蕉插 (用 Deltron 或 multi contact 蕉插重正, 唔知香港有冇). 2 蓞水一對唔錯嘅 8 尺喇叭線 O.K. 嗎? 唔 arm 玩分分鍾可高過原價放出.

Gotham speaker cable 參考 : http://www.diyhifisupply.com/node/219 (唔駛自己上去買,打电活去網上訂, 加$20~30 可用快递送上你公司,我都係係呢度買 Gotham Cable).

Deltron Banana Plug 可上網 Farnell Electronic/mouser 等找, multi contact 可在 Take Five Audio 買 http://www.takefiveaudio.com/mal ... p;cat=Multi-Contact (重冷凍版本 tim, 死未!).

Multi Contact Banana plug 係要焊嘅,都幾難焊下. Audioquest 同 Deltron 用 Crump (夾/鉗), 買個 Crump (鉗) 1~3舊水不等, 唔係常用就要考慮下或借人地 D 呢用, 我嗰 2 把 Crump 都入晒倉啦.

另一更簡單方法係唔用頭, 去皮用 Bare wire 直接後落 Binding Post 度, 效果重好, 用蕉插或义只係方便換 Cable 同防止wire 生銹,怕生銹就每3~4 個月 Cut 左 外露 D wire 再開過新口, 預長 1 尺半尺排Cut, 再唔係加小小 ProGold (小小就夠啦,小小就好声, 多咗反效果) bare wire 度加強 Contact 及防銹, 咁就唔駛 Cut wire 啦.

2. Inter connect (IC)

試下 Gotham 11001 啦, 唔駛 $30/米, 夠平末? http://www.diyhifisupply.com/node/223

平平地可用 Canare 頭, 鴨仔街 華X 或 "阿哥" 都有, 約$40 粒, 貴 D 一炮過就用 Erichman Bullet Plug 啦, 以前剛出時 2佰1 set 4 粒, 而家好很貴, 要 4 蓞, 再平 D 哥用 Neutrik 平價頭,  鴨仔街 華X 有, 約10蚊/粒.

另一選擇可用 Silver Sonic 中價 IC, 冇記錯好似 5~6 佰一對 (1M). 呢隻線係香港幾抵玩, 有用過, 比較中性及快爽, Silversonic D RCA 頭係好嘢來的, 唔差過所胃 HiFi grade RCA 頭. 幾蓞水對幾抵玩. 小弟好少留意比較廠線, 只係用過呢對覺得唔錯.

進階玩家

回復  zetaho2003

1. Speaker Cable:
如果套嘢唔太大食 用 Gotham 50025 可以啦 (如果師兄用小功率胆机就 ...
andy2667 發表於 2010-9-26 15:39

感激不盡

Gotham 鴨記有無??

我諗住自己整埋义, 方便放出去

專業玩家

Gotham 鴨記好似無,以前新高登檔电腦野有賣,有D 檔口係工業區都好似有, 價位差不多, 過數字台 2 手買賣揾下檔野重有冇, 旺角墨記同秋記同–D 專賣 Cable shop 好似有, 價位大約 Double, 所以在適當地方買入,玩完再放出,可能高過買入價.

進階玩家

Gotham 鴨記好似無,以前新高登檔电腦野有賣,有D 檔口係工業區都好似有, 價位差不多, 過數字台 2 手買賣揾 ...
andy2667 發表於 2010-9-26 16:22

Gotham 喇叭線 2 x 4mm
Price: USD $12.50

1米計定1尺計?

1條買點一對買? 因為我行bi-wire

想整埋線套應該邊隻岩?

專業玩家

講開又溝, CAS 都唔易 Set 到好過 CD, 我幾年前玩 CAS, 用 Foobar, 跟足網上資料去 Optimize 部腦, 用 USB monica Dac, 再 Up 8 parallel 1543 DAC, 再上Benchmark Pre, 唔用 Desktop 改用eeepC 901, 用 Cplay, disable 個 window explorer, 產晒D anti virus....等, 用電池, 再用好 USB cable, 放部 Netbook 係木Platform 上, 再加一 D isolation 脚仔, 先整到 CAS 好過部平價 CD transport (幾仟蚊貨仔), 所以而家唔用 CAS 住啦, 遲 D 買部 Mini Mac 先再攪, Mini Mac + itune + pure music + Benchmark Pre (可以再 upgrade). 而家 用 CD transport 算數.